Arhiva editiilor anterioare: 2015 | 2014 | 2013

Discul de muzica clasica al anului 2016 în România

Discul care a primit cele mai multe voturi din partea publicului în cadrul campaniei Radio România Muzical "Voteaza discul de muzica clasica al anului 2016" și care devine astfel Discul de muzica clasica al anului 2016 în România este albumul "Bach to basics" semnat de violonistul Alexandru Tomescu. Acest album care a primit 5546 voturi din partea publicului cuprinde pe doua discuri integrala lucrarilor pentru vioara solo de Johann Sebastian Bach.

Violonistul Alexandru Tomescu: "Este un disc care înseamna foarte mult pentru mine, este foarte personal; în bookletul din interior veți regasi o poezie scrisa de tatal meu legata de Ciaccona (n.r. din Partita a II-a) de Bach. Este un disc la care am muncit literalmente câțiva ani de zile pentru ca am vrut sa captez în el exact acea senzație pe care am avut-o la fiecare dintre concertele din turneul Bach to basics din 2013. Discul a fost înregistrat în 4 zile, am facut 7 șnururi; nu are absolut niciun peticuț, fiecare nota de aici face parte dintr-o integrala Bach de peste doua ore și jumatate".

Albumul Bach to basics a fost difuzat în integralitatea sa la Radio România Muzical pe 30 noiembrie și 1 decembrie 2016 și poate fi reascultat pe 23 ianuarie 2017, de la ora 19.00 sau oricând la aceasta adresa.

Campania "Voteaza discul de muzica clasica al anului", derulata online aici pune la dispoziția ascultatorilor Radio România Muzical un instrument online de sondare a popularitații de care se bucura discurile noi prezentate de unicul post românesc de muzica clasica de-a lungul unui an. În 2016, a ajuns la a patra ediție; pe parcursul anului 2016 au fost prezentate 102 albume.

Clasamentul primelor 10 discuri din campania "Voteaza discul de muzica clasica al anului 2016", în ordinea descrescatoare a voturilor acordate de public, se prezinta astfel:

  1. Violonistul Alexandru Tomescu - albumul "Bach to basics" (Fundația Remember Enescu)
  2. Violonistul Bogdan Vacarescu și pianistul Julian Jacobson - albumul "Violin and Piano Thrillers" (Label Bogdan Vacarescu)
  3. Pianista Sînziana Mircea - albumul "Nihil Sine Deo" (Editura Casa Radio)
  4. Pianista Alexandra Dariescu și Orchestra Filarmonicii Regale din Londra, dirijor Darrell Ang - albumul Ceaikovski (Signum Records)
  5. Violonistul Ștefan Tarara și pianista Lora Vakova Tarara - albumul "The Sound of 20s" (Ars Produktion)
  6. Violoncelistul Valentin Raduțiu și Orchestra de Camera din München, dirijor Stephan Frucht - concerte de Haydn, Mozart/Cassado și Carl Philipp Emanuel Bach (Hänssler Classic)
  7. Violista Aida Carmen Soanea și pianistul Igor Kamenz - lucrari de Norbert von Hannenheim (Challenge Classics)
  8. Pianistul Daniil Trifonov - albumul "Transcendental" (Deutsche Grammophon)
  9. Orchestra Simfonica din Pittsburgh, dirijor Manfred Honeck - Simfoniile a V-a și a VII-a de Beethoven (Reference Recordings)
  10. Murray Perahia - Integrala Suitelor franceze de Johann Sebastian Bach (Deutsche Grammophon)

Argument

Fiecare publicație străină muzicală importantă propune în fiecare an propriul top al celor mai bune și interesante discuri apărute pe piață.

De ce nu ar avea și Radio România Muzical un asemenea clasament, realizat chiar de voi, cei care ne ascultați zi de zi?

Acesta a fost punctul de plecare al campaniei "Votează discul de muzică clasică al anului", ajuns la a patra ediție în 2016. Acesta, plus numeroasele discuri noi care au putut fi ascultate în ultimii ani la Radio România Muzical, în special, în emisiunea dedicată, de actualitate discografică, "Music box" - în fiecare luni de la ora 19, dar și în alte emisiuni.

Până la 15 ianuarie 2017, ora 13.00, puteți da note și scrie comentarii despre discurile preferate. În 16 ianuarie 2017 va fi anunțat discul anului 2016, cel care va avea cea mai mare notă din cele mai multe voturi unice (ca și în anii trecuți se ia în considerare în primul rând numărul de voturi; în caz de număr de voturi egale se ia în calcul și nota obținută de album).

Ce aveți de făcut? În primul rând, ascultați emisiunile care difuzează discurile intrate în competiție. La radio sau aici pe site, daca nu puteți la radio. Citiți cronicile redactorilor nostri, însoțite de materiale foto și video. Dați note (de la 1 la 5, 5 exprimând aprecierea maxima) și, opțional, trimiteți-ne propriile opinii care vor fi postate de asemenea în acest site.


Campania este gândita de organizatori în spiritul bunei credințe, oferind condiții egale de promovare pentru toți artiștii semnatari ai discurilor intrate în campanie și punând la dispoziția ascultatorilor Radio România Muzical un instrument menit sa puna în lumina popularitatea de care se bucura discurile din campanie. Votanții discurilor din campanie sunt obligați sa acționeze în spiritul aceleiași bune credințe. Orice suspiciune de încercare de manipulare sau fraudare a votului, prin mijloace strict tehnice IT, sesizata de catre organizatori, da dreptul redacției Radio România Muzical de a lua masurile care se impun.


Cristina Comandașu - coordonatorul campaniei

Votează discul de muzică clasică al anului 2016

VIDEO. Murray Perahia – integrala suitelor franceze de Bach: Music box, 19 decembrie

Murray Perahia consideră suitele franceze drept “Bach de cel mai înalt nivel”. Anul acesta a adus pentru Murray Perahia o premieră: după 43 de ani colaborare cu casa Sony, el a semnat un contract de exclusivitate cu Deutsche Grammophon, iar primul disc pe care l-a realizat în cadrul acestei noi colaborări a fost tocmai această integrală a suitelor franceze de Bach. În paranteză fie spus, exact în aceeași zi în care s-a lansat acest disc Deutsche Grammophon, 7 octombrie, casa Sony lansa un disc Bach cu Murray Perahia, conținând câteva dintre cele mai apreciate înregistrări cu muzică de Bach realizate de acesta... Însă la Sony, Murray Perahia nu a înregistrat decât Suitele engleze, așa că integrala Suitelor franceze nu putea decât, evident, să capteze atenția publicului de pretutindeni, având în vedere prestigiul de care se bucură Murray Perahia.

 
VIDEO. Mutterissimo - The Art of Anne-Sophie Mutter – album difuzat în premieră în 14, 15 și 16 decembrie la CD Review

Albumul lansat pe 9 decembrie 2016 conține o selecție de înregistrări ale violonistei din ultimii 20 de ani de carieră

 
VIDEO. Rudolf Buchbinder interpretează Concertele nr 1 și 2 pentru pian de Johannes Brahms.

Albumul difuzat în premieră a fost lansat pe 14 octombrie 2016 și este inclus în cadrul campaniei "Votează discul de muzică clasică al anului 2016".

 
VIDEO. Gustavo Dudamel - Tablouri dintr-o expoziție: Music box, 12 decembrie

Un album lansat pe 2 decembrie, în premieră la Radio România Muzical: înregistrări realizate de dirijorul Gustavo Dudamel la pupitrul Orchestrei Filarmonicii din Viena cu un program 100% rus semnat de Ceaikovski și Musorgski.

Acesta este discul cu care Gustavo Dudamel își aniversează 10 ani de colaborare cu celebra casă Deutsche Grammophon (însemnând 51 de discuri și DVD-uri lansate) și vine ca un preludiu la Concertul de Anul de la Viena, pe care-l va susține alături de Filarmonica vieneză în debutul anului 2017. Da, celebrul Concertul de Anul Nou de la Viena va fi dirijat de Gustavo Dudamel. Este o premieră și pentru Dudamel, care va conduce pentru prima dată Concertul de Anul Nou de la Viena, cât și pentru filarmonica vieneză, Dudamel fiind cel mai tânăr dirijor care a condus vreodată acest concert într-o istorie de 75 ani.

 
VIDEO. Emil Gilels - The Seattle Recital (1964), în premieră la CD Review pe 8 și 9 decembrie

Albumul lansat cu ocazia centenarului nașterii pianistului Emil Gilels conține recitalul pe care l-a susținut pe 6 decembrie 1964 la Opera House din Seattle. Discul a fost lansat pe 19 august 2016.

 
VIDEO. Albumul surorilor Camille Berthollet și Julie Berthollet în premieră la CD Review pe 6 și 7 decembrie

Un album de bijuterii muzicale semnate de Johannes Brahms, Aram Haciaturian, Nikolai Rimski-Korsakov, Christoph Willibald Gluck, Franz Schubert, Nicolo Paganini, Piotr Ilici Ceaikovski, George Gershwin, Matos Rodriguez lansat pe 28 octombrie 2016

 
VIDEO. Un album de transcripții clarinet și harpă, lucrări semnate de Robert Schumann, Clara Schumann și Franz Schubert - CD review, 30 noiembrie și 2 decembrie

Albumul semnat de Dionysis Grammenos și Anneleen Lenaerts a fost lansat pe 11 noiembrie anul acesta și a fost inclus în cadrul campaniei "Votează discul de muzică clasică al anului 2016"

 
Violista Aida Carmen Soanea - lucrări de Norbert von Hannenheim: Music box, 1 decembrie

De curând, s-au anunțat nominalizările pentru Premiilor Internaționale ale Muzicii Clasice, ICMA, una dintre cele mai importante distincții discografice la nivel european. Premiile vor fi anunțate în 20 ianuarie 2017, iar ceremonia de acordare a premiilor va avea loc pe 1 aprilie 2017 la Leipzig.

Printre nominalizări, găsim și discul semnat de violista română Aida Carmen Soanea, cuprinzând lucrări semnate de Norbert von Hannenheim, înregistrate alături de pianistul Igor Kamenz. Discul a apărut în iunie 2016 la casa Challenge Classics.

 
Concerte clasice cu violoncelistul Valentin Răduțiu: Music box, 1 decembrie

În iunie 2016, violoncelistul Valentin Răduțiu și-a lansat cel mai nou CD, înregistrat în compania Orchestrei de Cameră din München, dirijor Stephan Frucht, reunind trei concerte clasice: nr.1 de Joseph Haydn, Concertul în Re major transcris de Gaspar Cassado după Concertul nr.3 pentru corn și orchestră de Mozart și Concertul în Si bemol major de Carl Philipp Emanuel Bach. Valentin Răduțiu, născută în urmă cu 30 ani la München într-o familie de români, a câștigat în 2011 premiul al II-lea la Concursul George Enescu, secțiunea violoncel și a înregistrat în 2013, tot pentru casa Hanssler Classic, integrala lucrărilor pentru violoncel și pian de George Enescu.

 
Pianista Alexandra Dariescu - albumul Ceaikovski: Music box, 30 noiembrie

În 21 octombrie 2016, pianista născută la Iași, cu o frumoasă carieră desfășurată în țara ei de adopție, Marea Britanie, a lansat albumul care reprezintă debutul ei discografic în calitate de solist concertist. Un debut alături de Orchestra Filarmonicii Regale din Londra, condusă de Darrell Ang. Un album care poate fi un ideal cadou de Crăciun, atât prin repertoriu, cât și prin intensitatea și finețea interpretării, despre care am stat de vorbă chiar cu Alexandra Dariescu.

 
Violonistul Alexandru Tomescu - albumul 'Bach to basics': Music box, 30 noiembrie și 1 decembrie

În mai 2016, violonistul Alexandru Tomescu, unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați violoniști români contemporani, și-a lansat cel mai nou album, cuprinzând două CD-uri, pe care a înregistrat integrala celor 6 sonate și partite pentru vioară solo de Johann Sebastian Bach. Cred că este una dintre realizările capitale ale violonistului român, o reușită discografică poate încă mai importantă decât integrala capriciilor pentru vioară solo de Nicolo Paganini, pentru că demonstrează un alt tip de maturitate artistică. Albumul poate fi ascultat în două părți, în 30 noiembrie, ora 16.50 și 1 decembrie, ora 17.05.

 
VIDEO. Alexandre Tharaud interpretând Rahmaninov - album difuzat în premieră la CD Review pe 28 și 29 noiembrie

Discul semanat de Alexandre Tharaud a fost lansat pe 21 octombrie anul acesta și este prima aparție discografică pe care pianistul a dedicat-o compozitorului Serghei Rahmaninov.

 
VIDEO. Bach cu violonistul Nemanja Radulovic: Music box, 28 noiembrie

În 14 octombrie 2016 s-a lansat la casa Deutsche Grammophon cel mai nou album al violonistului sârb de 31 ani, Nemanja Radulovic, cuprinzând lucrări de Johann Sebastian, dar și un concert în stilul lui Johann Christian Bach.

Rădăcini, fidelitate, familie - sunt coordonatele care l-au ghidat pe Nemanja Radulovic în alcătuirea acestui album inclus și în cadrul campaniei Radio România Muzical Votează discul de muzică clasică al anului 2016. Și în plus, dorința evidentă a realiza un disc care să vorbească despre Bach pe limba tinerilor de astăzi; un Bach mai curând muzical decât cerebral, un Bach al viorii, esențialmente uman. Sigur, este o atitudine care chiar i se potrivește tânărului și nonconformistului în înfățișare Nemanja Radulovic, fără ca acest lucru să fie neapărat valabil pentru modul cum cântă, care este de fapt foarte matur și bine argumentat muzical.

 
VIDEO. Antonin Dvoűák - Dansurile Slave op. 46 și op 72 un album semnat de dirijorul Jiűí Bìlohlávek și Orchestra Filarmonicii Cehe - la CD Review între 23 și 25 noiembrie

Am plăcerea să vă invit la CD Review în minunata lume a muzicii lui Antonin Dvoűák, și nu oricum, ci intepretată de Orchestra Filarmonicii Cehe, dirijată de Jiűí Bìlohlávek. Un album lansat pe 7 octombrie 2016

 
VIDEO. Fantastic Cenèiæ - o colecție de înregistrări semnate de contratenorul Max Emanuel Cenèiæ - CD Review, 21 și 22 noiembrie

Acest album intitulat pur și simplu Fantastic Cencic, poartă semnătura unuia dintre cei mai în vogă cântăreți ai momentului, contratenorul Max Emanuel Cenèiæ, care vrea să demonstreze cât este de... fantastic.

 
VIDEO. Collage – The Last Work - albumul compozitorului James Horner în premieră la CD Review pe 18 noiembrie

Album conține înregistrarea ultimei lucrări semnate de James Horner. Discul a fost lansat în 23 octombrie 2016, inclus în cadrul campaniei "Votează discul de muzică clasică al anului 2016"

 
Violoncelista Alisa Weilerstein - concerte de Șostakovici: Music box, 21 noiembrie

Vă propun un disc care a fost lansat în 23 septembrie 2016 de casa londoneză Decca; pe copertă găsim numele violoncelistei americane Alisa Weilerstein și al Orchestrei Radiodifuziunii Bavareze din Munchen, sub conducerea dirijorului spaniol Pablo Heras Casado. Iar repertoriul este cel puțin incitant: cele două concerte pentru violoncel și orchestră de Dmitri Șostakovici.

 
VIDEO. Album difuzat în premieră, semnat de Orchestra Simfonică din San Francisco, dirijată Michael Tilson Thomas, la CD Review pe 16 și 17 noiembrie

Albumul conține lucrări de Claude Debussy și a fost lansat în 28 octombrie 2016

 
VIDEO. Händel la Roma – 1707 – albumul ansamblului Ghislieri Choir &Consort, dirijor Giulio Prandi în premieră pe 14 și 15 noiembrie la CD Review

Album a fost lansat pe 15 iulie 2016 din înregistrări live ale unor concerte desfășurate la Gottingen, Pavia și Ambronay. Albumul face parte din campaniei "Votează discul de muzică clasică al anului 2016"

 
VIDEO. Lisa Batiashvili și Capela de Stat din Berlin condusă de Daniel Barenboim - Music box, 14 noiembrie

În premieră românească, un disc eveniment, salutat deja de presa internațională, lansat pe 4 noiembrie de casa Deutsche Grammophon: Concertele de Ceaikovski și Sibelius pentru vioară și orchestră, în interpretarea Lisei Batiashvili și a Capelei de Stat din Berlin, dirijor Daniel Barenboim.

Una dintre cele mai apreciate violoniste ale timpurilor noastre, una dintre cele mai vechi și calitative orchestre europene, alături de un dirijor legendar, care scrie istorie în timpurile noastre - Daniel Barenboim - o alăturare incendiară, a căror colaborare nu putea să aducă decât un produs de excepție, așa cum este discul pe care-l ascultați astăzi în cadrul campaniei Votează discul de muzică clasică al anului 2016.

 
VIDEO. Harmonies Poetiques et Religieuses de Franz Liszt – pe albumul pianistului Roberto Plano, difuzat în premieră la CD Review din 7 până în 9 noiembrie

Album a fost lansat pe 29 iulie 2016. Este prima înregistrare a acestui ciclu de lucrări pentru pian după mai bine de 50 de ani.

 
Pianista Mitsuko Uchida - Concertele nr. 17 și 25 de Mozart: Music box, 7 noiembrie

În 28 octombrie 2016 casa Decca a lansat un nou album cuprinzând concertele numerele 17 și 25 de Mozart cu pianista Mitsuko Uchida și Orchestra Simfonică din Cleveland. Recunosc că am așteptat cu nerăbdare să ascult un nou album Mozart cu pianista britanică de origine japoneză Mitsuko Uchida, considerată una dintre cele mai bune interprete mozartiene ale timpurilor noastre. În 7 noiembrie 2016, de la ora 19.00, vom asculta împreună al cincilea disc și ultimul din seria mozartiană realizată de Uchida alături de Orchestra Simfonică din Cleveland, unde ea nu doar cântă la pian, ci și conduce ansamblul în maniera în care probabil însuși Mozart își interpreta concertele în secolul al XVIII-lea.

 
VIDEO. Glass Effect - album în premieră absolută la CD Review din 3 și 4 noiembrie la CD Review

Albumul conține opusuri de Philip Glass și compozitori influențați de creația acestuia. Este lansat pe 4 noiembrie 2016 și poate fi ascultat în premieră absolută la Radio România Muzical.

 
VIDEO. Berg, Webern și Schonberg– albumul Cvartetului Belcea premiat la Gala Echo Klassic 2016, în CD Review din 2 noiembrie

Albumul a fost lansat pe 16 octombrie și a fost premiat Echo Klassic 2016 la categoria Muzica de Camera a Secolelor XX - XXI.

 
Dirijorul Kent Nagano - albumul 'Dans macabru': Music box, 31 octombrie

Un mic joc, prin audiția unui album în legătură cu o sărbătoare care în ultimul rând a devenit populară mai ales printre cei tineri, noaptea de Halloween: în 14 octombrie, casa Decca a lansat albumul Dans macabru, cu înregistrări ale Orchestrei Simfonice din Montreal, dirijor Kent Nagano.

Sigur, Halloween-ul e doar un pretext pentru a asculta câteva piese celebre, dar și unele mai puțin cunoscute, cu o tematică noir și fantastică. Și prilej de a asculta un disc de o foarte bună calitate, realizat pe baza înregistrărilor din două concerte live care au avut loc la finalul lunii octombrie 2015 (deci tot de Halloween).

 
VIDEO. Stabat Mater de Giovanni Batistta Pergolesi: un album în premieră, o interpretare de excepție - CD Review, 31 octombrie

Albumul a fost lansat pe 21 octombrie 2016. Vedetele înregistrărilor sunt soprana Sonya Yoncheva și mezzosoprana Karine Deshayes acompaniate de Ansamblul Amarillis.

 
VIDEO. Cello Beatles – album lansat de 12 violonceliști ai Orchestrei Filarmonicii din Berlin, în premieră la CD Review din 28 octombrie

Albumul lansat pe 2 septembrie 2016, cuprinde câteva dintre cele mai cunoscute melodii compuse de John Lennon, Paul McCartney și George Harrison pentru Beatles, formația care se spune că a avut cea mai mare influență asupra muzicii rock

 
VIDEO. Integrala lucrărilor pentru pian solo de Maurice Ravel – un album în premieră difuzat între 24 și 27 octombrie la CD Review din emisiunea Arpeggio

Albumul a fost lansat pe 15 ianuarie 2016 de tânărul pianist francez Bertrand Chamayou și este inclus în campania Radio România Muzical "Votează discul de muzică clasică al anului 2016"

 
VIDEO. Nihil Sine Deo – albumul de debut al pianistei Sânziana Mircea - CD Review, 21 octombrie

Sânziana Mircea: Dragul meu ascultător, privește acest album ca pe o călătorie spirituală în care ghid îți este Marea Muzică sau ca pe o rugăciune rostită dincolo de timp și spațiu.

 
VIDEO. Johannes Brahms - Cvartetele de coarde nr 1 și 3, album premiat Echo Klassik 2016, în premieră la CD Review pe 19 și 20 octombrie

Albumul a fost lansat pe 11 septembrie 2015 de Cvartetul Artemis. Pe 9 octombrie 2016 discul a obținut Premiul Echo Klassik la secțiunea muzică de cameră.

 
VIDEO. Bruch, Sarasate și Lalo – album lansat de violonistul Renaud Capuçon la CD Review din 17 și 18 octombrie

Pe 27 ianuarie 2016 violonistul francez Renaud Capuçon a împlinit 40 de ani, iar cu câteva zile înainte, pe 22 ianuarie, artistul și-a făcut  cadou lansarea albumului cu înregistrări realizate împreună cu Orchestra din Paris condusă de Paavo Järvi, care conține câteva lucrări cheie din literatura violonistică.

 
VIDEO. Pianistul Daniil Trifonov - albumul 'Transcendental': Music box, 17 și 24 octombrie

În 7 octombrie casa Deutsche Grammophon a lansat unul dintre albumele cele mai așteptate ale acestui an: integrala studiilor de Franz Liszt, în interpretarea pianistului rus Daniil Trifonov. Albumul se intitulează Transcendental și cuprinde două discuri: primul, cu cele 12 studii de execuție transcendentală, al doilea, cu 5 studii de concert și 6 studii după Paganini.

De ce unul dintre cele mai așteptate albume ale anului? Pentru că una dintre cele mai grele colecții de piese dedicate pianului, studiile lui Liszt, apar în versiunea unuia dintre cei mai importanți pianiști ai momentului. Daniil Trifonov este cu adevărat un fenomen: la 25 ani, nu este privit doar ca unul dintre cei mai buni pianiști ai generației sale, ci drept unul dintre cei mai buni dintre toți pianiștii care activează astăzi la nivel mondial. Argumente în favoarea lui sunt foarte multe: de la tehnica impecabilă, la o anumită poezie ce-i este caracteristică, înglobând tradiția importantă a școlii ruse de pian. Iar această integrală Liszt cred că punctează cu adevărat valoarea excepțională a acestui pianist pe care-l vom putea asculta anul viitor și la București, în cadrul festivalului Enescu.

 
VIDEO. Songs of the Arc of Life – album semnat de violoncelistul Yo-Yo Ma alături de pianista Kathryn Stott la CD Review din 14 octombrie.

Pe acest album realizat de doi vechi prieteni și companioni pe scena de recital sunt incluse o serie de lucrări pe care le-au cântat împreună de nenumărate ori, neînregistrate până acum, dar și câteva noi descoperiri pentru ei.

 
VIDEO. A Critique of Pure Music – Albumul pianistului Ivan Iliæ, in premieră la CD Review din 13 octombrie.

Albumul a fost lansat în luna aprilie 2016 și este dedicate celor 3 mari "B", Bach, Beethoven și Brahms.

 
Recital din Festivalul Verbier – album în premieră la CD Review din 12 octombrie

Albumul lansat pe 10 iunie 2016 păstrează în memorie un recital de excepție desfășurat pe 30 iulie 2003

 
VIDEO. Ottorino Respighi –Vilanella - Arii antice și dansuri – album în premieră la CD Review din 10 și 11 octombrie

Album a fost lansat pe 2 septembrie 2016 de ansamblul I Solisti Veneti condus de Claudio Scimone, în colecția Inspiration a Casei Erato

 
VIDEO. Morricone 60 – Album în premieră mondială - CD review, 7 octombrie

Cele mai cunoscute teme muzicale create de Ennio Morricone într-un album omagiu lansat pe 7 octombrie 2016 de Casa Decca Classics.

 
VIDEO. Games, Chorales and Fantasy album în premieră semnat de Francoise-Green Piano Duo - CD Review, 6 octombrie

Albumul lansat pe 26 august anul acesta intitulat Games, Chorales and Fantasy cuprinde Fantezia in fa minor D 940 de Franz Schubert, Corale de Johann Sebastian Bach în aranjament pentru două piane semnat de compozitorul maghiar Gyorgy Kurtag, dar și lucrări originale ale acestuia din urmă.

 
VIDEO. Concerte pentru contrabas, album în premieră - CD Review, 5 octombrie

Cel mai recent album al contrabasistului Ödön Rácz, lansat pe 15 ianuarie 2016 sub prestigioasa emblemă editorială Deutsche Grammophon.

 
VIDEO. Pianistul Benjamin Grosvenor - albumul 'Homages': Music box, 3 octombrie

În 9 septembrie 2016 a fost lansat de casa Decca cel mai nou album al pianistului britanic Benjamin Grosvenor, intitulat sugestiv Homages. Sugestiv, pentru că, așa cum ne-a obișnuit, Grosvenor pune câte o temă discurilor sale, de data aceasta, omagiul, omagiul unor compozitori adus unor maeștri care i-au inspirat. Așa că pe acest disc vom descoperi o lucrare de Bach pusă în legătură cu opusuri de Felix Mendelssohn și Cesar Franck, și o barcarolă de Chopin cu un opus de Franz Liszt.

 
For the Love of Brahms - Albumul în premieră al violonistului Joshua Bell, la CD Review pe 3 și 4 octombrie

Albumul lansat pe 30 septembrie 2016, s-a născut din dragostea pentru Brahms a 3 vedete ale muzicii, violonistul Joshua Bell, violoncelistul Steven Isserlis și pianistul Jeremy Denk

 
Le Sacre du Printemps de Igor Stravinski pe un album în premieră la CD Review din 30 septembrie

Albumul a fost lansat pe 9 octombrie 2015, iar interpretarea aparține Orchestrei MusicAeterna, dirijată de Teodor Currentzis, disc care a fost răsplătit cu premiul ECHO Klassik 2016.

 
VIDEO. Bach, Beethoven & Medtner – primul album de studio al pianistului  Lucas Debargue la CD review pe 28 și 29 septembrie de la ora 12.15

Lucas Debargue, tânărul pianist francez este descris ca fiind un interpret de o integritate feroce și o putere de comunicare orbitoare. Albumul său a fost lansat pe 23 septembrie 2016 

 
VIDEO. Violonista Vilde Frang - concerte de Korngold și Britten: CD Review, 26 și 27 septembrie

Cel mai recent album lansat de violonista Vilde Frang împreună cu Orchestra Simfonică Radio din Frankfurt condusă de James Gaffigan a fost premiat la festivitatea ce a avut loc pe 15 septembrie cu Premiul Gramophone la categoria Cel mai bun concert.

 
VIDEO. All You Need is Bach - albumul organistului Cameron Carpenter difuzat în premieră la CD Review pe 22 septembrie

All You Need is Bach este al doilea album solo lansat de tânărul organist american Cameron Carpenter, lansat la Casa Sony Classical pe 3 iunie 2016, un album nonconformist din mai multe puncte de vedere.

 
VIDEO. Album în premieră Summer Night Concert 2016 la CD Review pe 21 septembrie

Înregistrări care păstrează în memorie unul dintre cele mai frumoase evenimente muzicale estivale. Este vorba despre Summer Night Concert, susținut de Orchestra Filarmonicii din Viena, în fiecare an, în decorul magic al Grădinilor Palatului Schönbrunn din capitala Austriei.

 
VIDEO. Albumul de debut al sopranei sud-africane Pretty Yende pe 20 septembrie la CD Review

A Journey și-a intitulat albumul de debut această cântăreață aflată în plină ascensiune, cu o poveste de viață cât un scenariu de film. Este vorba despre soprana Pretty Yende.

 
VIDEO. Pianista Maria Răduțu - albumul Insomnia: Interviurile Radio România Muzical, 20 septembrie

Marți, 20 septembrie, live la radio și audio-video pe site-ul Radio România Muzical, întâlnire cu discul Insomnia semnat pentru casa Decca.

 
VIDEO. Muzica baletului „Rabbit & Rogue” de Danny Elfman la CD Review pe 19 septembrie

Un album de muzică contemporană, semnat de compozitorul american Danny Elfman, cunoscut creator de muzică de film, cel care a semnat coloana sonoră a unor pelicule de succes din ultimii anii, ca Spiderman, Batman, Alice în Tara Minunilor sau Men in Black.

 
VIDEO. „Arias” Albumul sopranei sud-africane Pumeza Matshikiza lansat pe 16 mai 2016 în rubrica CD Review pe 16 septembrie

O voce distinctă și de o frumusețe specială cu o descrie publicația The Sunday Times pe soprana Pumeza Matshikiza, un artist cu o experiență de viață demnă de scenariul unui film.

 
VIDEO. Interviurile Radio România Muzical cu violonistul Ștefan Tarara

Îmi doream demult să-l cunosc mai bine pe violonistul german de origine română Ștefan Tarara, cel care în 2014 a câștigat premiul I la Concursul Internațional George Enescu.

 
VIDEO. Vladimir Ashkenazy – Albumul triourilor cu pian de Dmitri Șostakovici la CD Review pe 15 septembrie

Albumul lansat pe 3 iunie 2016 este rodul unei lungi și interesante prietenii muzicale dintre Dmitri Șostakovici și Vladimir Ashkenazy.

 
VIDEO. Nicola Benedetti – Albumul Șostakovici și Glazunov la CD Review pe 14 septembrie

Cel mai nou album lansat de violonista scoțiano-italiană Nicola Benedetti, a apărut pe 1 iulie 2016. O călătorie între două lumi diferite și în același timp cu strânse legături.

 
VIDEO. Un album eveniment în amintirea Mihaelei Ursuleasa lansat pe 12 și 13 septembrie la CD Review

Albumul lansat în luna august 2016, conține înregistrări din Arhiva Radio, realizate în concert împreună cu Orchestra de Cameră Radio, dirijată de Horia Andreescu

 
VIDEO. Pianista Alice Sara Ott – albumul 'Wonderland': Music box, 12 septembrie

În premieră românească, un disc lansat pe 9 septembrie 2016 de casa Deutsche Grammophon - Wonderland cu pianista Alice Sara Ott; Wonderland - o țară a minunilor cu elfi, pitici și fiorduri - lumea Norvegiei lui Edvard Grieg

 
VIDEO. Soprana Anna Netrebko - albumul 'Verismo'

Luni, 5 septembrie, de la ora 19.00, puteți asculta mult-așteptatul album cu arii de Puccini, semnat de Anna Netrebko, lansat pe 2 septembrie.

 
VIDEO. Pianista Elizabeth Joy Roe - integrala nocturnelor de John Field

În 6 mai 2016, casa londoneză Decca lansa un album inedit: primul pe care se regăsește integrala celor 18 nocturne scrise de John Field, în interpretarea semnată de pianista americană Elizabeth Joy Roe care a ajuns la al doilea disc editat pentru Decca, după un prim album de succes lansat în martie 2015, cuprinzând concerte de Barber și Britten.

Iată un repertoriu mai puțin cunoscut: nocturne de John Field, compozitorul irlandez care a trăit între anii 1782 și 1837, născut la Dublin și stins din viață la Moscova, numit și părintele nocturnei. Într-adevăr, John Field este primul compozitor din istoria muzicii care scrie nocturne; Chopin preia genul și îi adaugă o notă personală și bineînțeles, o tușă de genialitate, așa încât astăzi, cele mai cunoscute sunt nocturnele chopiniene.

 
Pianistul Lucas Debargue - Recital live: Music box, 15 august

În 25 martie 2016 casa Sony a lansat albumul de debut al pianistului francez Lucas Debargue, cel care a intrat în atenția lumii internaționale după Concursul Ceaikovski de la Moscova din 2015. Lucas Debargue a fost al patrulea din clasament la categoria pian, însă cu siguranță a fost unul dintre favoriții publicului și câștigător al premiului oferit de jurnaliștii moscoviți, fiind considerat de aceștia 'un pianist al cărui extraordinar talent, viziune artistică și libertate creatoare i-au impresionat atât pe critici, cât și pe public". Într-un articol din iulie 2015, publicația The Spectator titra că "adevăratul câștigător al concursului Ceaikovski este cel care a ieșit pe ultimul loc".

 
VIDEO. Ksenija Sidorova - albumul 'Carmen'

3 iunie este data la care s-a lansat acest album inedit, potrivit pentru perioada estivală: Carmen – semnat de acordeonista letonă Ksenija Sidorova, album pe care vi-l prezint în cadrul campaniei Votează discul de muzică clasică al anului 2016.

Ei bine, e o adevărată experiență să o ascultați și să o și vezi pe Ksenijia Sidorova – o muziciană extrem de talentată de 28 ani, care transformă acordeonul într-o adevărată vedetă, construindu-și un repertoriu nou la granița dintre muzica clasică, world music și jazz. Iar muzica lui Georges Bizet din Carmen i se potrivește mănușă Kseniiei Sidorova pentru că ea însăși este o Carmen – pasională, intensă, interesantă și liberă.

 
VIDEO. Nunta lui Figaro de Mozart – noul CD lansat în iulie 2016

Luca Pisaroni, Christiane Karg, Thomas Hampson, Sonya Yoncheva, Angela Browers, Rolando Villazon, Anne Sofie von Otter - voci intrate deja în legendă și altele în plină afirmare - sub bagheta lui Yannick Nezet-Seguin, noul director muzical desemnat de Metropolitan Opera!

 
VIDEO. Ansamblul I Fagiolini - albumul 'Amuse Bouche': Music box, 18 iulie

Vă propun un album lansat de casa Decca pe 1 aprilie 2016, inclus și în cadrul campaniei Radio România Muzical Votează discul de muzică clasică al anului 2016. Este vorba despre discul Amuse bouche, înregistrat de ansamblul I Fagiolini, cuprinzând delicii corale franceze, așa cum scrie și pe coperta discului.

 
VIDEO. Pianistul Igor Levit - Variațiunile Goldberg: Music box, 11 iulie

Vă prezint un disc apărut la finalul lunii octombrie 2015, album salutat de presa internațională: protagonist este pianistul Igor Levit, iar pe acest album regăsim, printre altele, Variațiunile Goldberg de Johann Sebastian Bach, lucrarea pe care o vom asculta pe 11 iulie. Pe celelalte două CD-uri ale acestui album: Variațiunile de Beethoven pe o temă de Diabelli și Variațiunile lui Frederic Rzewski pe tema "The People United Will Never Be Defeated".

 
Martha Argerich - albumul 'Early recordings': Music box, 4 iulie

Vă propun un album semnat de Martha Argerich, apărut pe 13 mai 2016 sub sigla casei Deutsche Grammophon. Însă nu este un album cu înregistrări recente, ci înregistrări ale unei tinere Martha Argerich, niciodată însă gravate până acum pe disc, înregistrări din anii 1960 și 1967, când Martha Argerich era încă o promisiune, și nu o certitudine a pianisticii mondiale de cel mai înalt nivel. Astăzi, Martha Argerich are 75 ani, împliniți pe 5 iunie anul acesta, și statura unei mari personalități, una dintre cele mai mari pianiste din a doua jumătate a secolului XX.

 
Dirijorul Andris Nelsons - albumul 'Șostakovici în umbra lui Stalin'

Vă propun ceea ce consider că este o audiție eveniment - atât prin lungime (nu mai puțin de două ore și jumătate), dar și prin anvergura artistică a albumului conținând două discuri, lansat pe 27 mai 2016, semnat de Orchestra Simfonică din Boston, condusă de Andris Nelsons. Pe acest disc: Simfoniile a 9, a 5-a și a 8-a de Dmitri Șostakovici, grupate sub titlul "Sostakovici în umbra lui Stalin". De fapt, este un al doilea album apărut sub acest titlu - primul, cu Simfonia a X-a, a fost lansat în 31 iulie 2015 și a primit un premiu Grammy anul acesta - o performanță remarcabilă, care i-a determinat de altfel pe reprezentanții casei Deutsche Grammophon să semneze un contract de exclusivitate cu Andris Nelsons și să extindă proiectele inițiale: cu Orchestra Simfonică din Boston, Nelsons va înregistra nu doar Simfoniile de la 5 la a 10-a de Șostakovici, ci tot ciclul celor 15 simfonii; cu Orchestra Filarmonicii din Viena va înregistra integrala simfoniilor de Beethoven, iar cu Orchestra Gewandhaus din Leipzig, integrala simfoniilor de Bruckner.

 
Violonistul Leonidas Kavakos - albumul 'Virtuoso': Music box, 20 iunie

Vă prezint un tip de album de care de destul de mult timp nu am mai avut parte: un album de recital – vioară și pian cu lucrări dintre cele mai cunoscute, combinate cu piese mai puțin prezente în repertoriul marilor violoniști. Numitorul comun: virtuozitatea. De altfel, și albumul se intitulează Virtuoso și este semnat de violonistul Leonidas Kavakos și pianistul Enrico Pace. Discul a apărut pe 1 aprilie 2016; în iunie este Editor’s Choice al revistei britanice Gramophone. Este de asemenea inclus în cadrul campaniei Votează discul de muzică clasică al anului 2016.

 
Manfred Honeck și Orchestra Simfonică din Pittsburgh - lucrări de Ceaikovski și Dvorak: Music box, 13 iunie

Luni, 13 iunie, de la ora 19.00, vă propun ceea ce consider că este o audiție-eveniment: cel mai nou disc semnat de Orchestra Simfonică din Pittsburgh, condusă de directorul ei muzical, austriacul Manfred Honeck. Pe acest disc: Simfonia a VI-a Patetica de Piotr Ilici Ceaikovski și Fantezia Rusalka pe teme de Antonin Dvorak, realizată de același Manfred Honeck.

Discul a apărut pe 13 mai 2016 sub egida aceleiași case Reference Recordings, care din 2013 editează înregistrări live ale binecunoscutei orchestre americane, înregistrări realizate alături de echipa tehnică Soundmirror, deținătoare a unui impresionant de premii Grammy - 70 - pentru calitatea tehnică extraordinară propusă. De altfel, și discul pe care îl veți asculta acum se bucură de aceeași calitate tehnică la superlativ, pe care am admirat-o și pe discul Beethoven semnat de Orchestra Simfonică din Pittsburgh, dirijor Manfred Honeck, album pe care l-am prezentat la Radio România Muzical în ianuarie 2016 tot în cadrul campanieiVotează discul de muzică clasică al anului 2016, acolo puteți reasculta oricare dintre discurile intrate în competiție.

 
Ceaikovski cu violoncelistul Jan Vogler - Music box, 6 iunie

În premieră românească, un disc apărut pe 4 martie 2016, purtând semnătura violoncelistului german Jan Vogler. Pe acest disc, exclusiv lucrări semnate de Piotr Ilici Ceaikovski - albumul a fost înregistrat în două sesiuni pe parcursul anului 2015, când s-au împlinit 175 de la nașterea celebrului compozitor rus.

Când spunem Ceaikovski și violoncel, cu siguranță, prima lucrare care ne vine în minte este reprezentată de Variațiunile rococo, opus pe care-l regăsim de altfel pe acest album inclus și în cadrul campaniei Radio România Muzical Votează discul de muzică clasică al anului 2016.

 
VIDEO. Pianista Khatia Buniatishvili - albumul 'Kaleidoscope' - Music box, 30 mai

Săptămâna trecută am ascultat un disc semnat de o violonistă inclusă în programul BBC New Generation Artist în 2014 - americana sud-coreeană Esther Yoo; pe 30 mai (în reluare pe 5 iunie) vom asculta un disc semnat de o altă muziciană inclusă de BBC în același program dedicat tinerelor talente, însă în 2009. Numele ei: Khatia Buniatishvili.

Am mai avut ocazia să o ascultăm pe Kathia Buniatishvili la Radio România Muzical, în înregistrările și concertele live primite prin Uniunea Europeană de Radio, însă acesta este primul disc ce-i poartă semnătura pe care îl ascultăm la Radio România Muzical. Khatia Buniatishvili este o pianistă georgiană născută pe 21 iunie 1987, va împlini deci în curând 29 ani și are deja renumele unui muzician special, pe alocuri excentric, cu o tehnică fenomenală, servită și de mâinile neobișnuit de mari.

 
L'Aiglon de Honegger și Ibert - în premieră la Opera în interpretări de referință

Dacă în literatură colaborările dintre autori pentru scrierea unui roman colectiv sunt relativ rare, în muzică ele devin aproape inexistente. Aproape…

Ideea de colaborare muzicală presupune, de cele mai multe ori, creații compuse de un autor și orchestrate de un altul, teme preluate și prelucrate în opusurile unui alt compozitor și, bineînțeles, pentru că suntem în lumea operei, parteneriate între compozitori și libretiști. Însă opera pe care o ascultăm duminică, 22 mai 2016, « L'Aiglon» (Vulturașul), este cu totul specială - ea a fost scrisă de Arthur Honegger și de Jacques Ibert. Întrebați cum au reușit să compună împreună opera, muzicienii au răspuns, glumind : «Unul dintre noi a scris diezii, celălalt bemolii.»

 
VIDEO. Esther Yoo și Vladimir Ashkenazy interpretează Sibelius și Glazunov - Music box, 23 mai

Avem ocazia să o descoperim pe o tânără violonistă americană cu origini sud-coreene născută pe 11 iunie 1994, cea care în 2010, când avea doar 16 ani, cucerea premiul al III-lea la Concursul Sibelius, devenind astfel cea mai tânără laureată din istoria acestei competiții. Ceea ce ascultăm este albumul ei de debut, înregistrat alături de Orchestra Philharmonia din Londra, dirijată de Vladimir Ashkenazy. Găsim, oarecum așteptat, lucrări de Jean Sibelius pe acest disc, Concertul în re minor și Suita op.117 pentru vioară și orchestră, dar și, într-o alăturare oarecum surprinzătoare, opusuri de Aleksandr Glazunov – Concertul în la minor și Grand Adagio din muzica de scenă Raymonda.

 
Daniel Barenboim dirijează Simfonia I de Edward Elgar - Music box, 22 mai

Vă invit să ascultați în premieră un disc care poartă semnătura lui Daniel Barenboim: l-am ascultat pe 9 mai și 15 mai într-un recital pentru două piane susținut alături de Martha Argerich la Teatrul Colon din Buenos Aires, imortalizat pe un disc apărut pe 11 martie 2016. Tot pe 11 martie 2016 a apărut și discul pe care vi-l propun pe 22 mai, de la ora 13.05, inclus și în cadrul campaniei Radio România Muzical Votează discul de muzică clasică al anului 2016. Este vorba despre un disc semnat de dirijorul Daniel Barenboim, continuarea unui proiect început în 2014, acela de a înregistra simfoniile lui Edward Elgar alături de Capela de Stat din Berlin, unde Barenboim este director din 1992 și dirijor pe viață din 2000.

 
În premieră: Maurice Ravel - Integrala lucrărilor orchestrale cu Lionel Bringuier și Tonhalle Orchester din Zurich

Din 16 mai, până la mijlocul lunii iunie, rubrica CD review de la "Arpeggio" este consacrată unui serial în 9 episoade.

 
VIDEO. Martha Argerich și Daniel Barenboim – Piano Duos: Music box, 9 și 15 mai

În primă audiție, un album lansat pe 11 martie care cuprinde înregistrarea unui legendar concert ce a avut loc anul trecut la Buenos Aires.

 
VIDEO. Premieră discografică românească - integrala simfoniilor de Beethoven cu Filarmonica din Berlin și Sir Simon Rattle

Pe parcursul lungii și prestigioasei sale existențe, Orchestra Filarmonicii din Berlin s-a bucurat de colaborări cu dirijori excepționali, care au marcat lumea muzicală internațională și și-au pus amprenta asupra dezvoltării orchestrei berlineze.

 
Violonistul Bogdan Văcărescu - albumul 'Violin and Piano Thrillers': Interviurile Radio România Muzical, 5 mai

Un violonist român cu studii la Universitatea Națională de Muzică din București și la Academia Regală de Muzică din Londra. Un violonist care cântă la fel de bine și muzică clasică, dar și rock, world music sau muzică de film.

 
VIDEO. Love - albumul sopranei Simone Kermes - CD Review, 21 aprilie 2016

Love albumul lansat pe 4 martie 2016 de soprana germană Simone Kermes este în fapt o colecție de cântece de dragoste din vremea Renașterii și a Barocului ce adună laolaltă o mulțime de fețe ale iubirii. Extaz, agonie, pasiune, dramă sub semnăturile unor creatori mai mult sau mai puțin cunoscuți ai acestor timpuri.

 
VIDEO. Martin Fröst - albumul Roots, CD Review, 19 aprilie

Clarinetistul suedez Martin Fröst poate fi numit un artist eclectic. Dovadă stau cele mai recente albume lansate, în care Fröst a explorat relația instrumentului său cu tradițiile populare din Europa Centrală și nu numai, dar și polenizare încrucișată între aceaste sonorități și ceeace numim convențional muzică clasică.

 
Mezzosoprana Magdalena Kozena - albumul 'Monteverdi': Music box, 11 aprilie

În 19 februarie 2016, casa de discuri Archiv lansa la nivel internațional cel mai nou disc al mezzosopranei cehe Magdalena Kozena. Pe el regăsim lucrări de Claudio Monteverdi, cu scurte inteludii orchestrale semnate de Marco Ucellini, Tarquinio Merula și Biagio Marini. Este lumea Italiei muzicale din prima jumătate a secolului al XVII-lea, când un nou stil muzical apărea la orizont - barocul. Este lumea în care Renașterea încă are un cuvânt greu de spus, mai ales în ceea ce privește jocul polifonic al vocilor din discursul muzical.

 
VIDEO Arminio cu Max Emanuel Cencic și Ruxandra Donose în premieră la Radio România Muzical

Albumul readuce la lumină opera foarte puțin cunoscută a lui George Friedrich Haendel, beneficiind de o distribuție ce face cinste acestui proiect ambițios. Îl ascultați duminică, 3 aprilie 2016, la Opera în interpretări de referință

 
Dorothea Roschmann – Mozart Arias

Soprana Dorothea Roschmann pare a fi artistul momentului în lumea discografică. Artista are în palmares 4 albume interesante lansate în ultimii 2 ani, asta dacă includem apariția sa vocală în a 4-a Simfonie a lui Gustav Mahler, alături de Orchestra Regală Concertgebouw din Amsterdam dirijată Mariss Janons, împreună cu apreciatele Portrete realizate la Sony Classics și colaborarea cu pianista Mitsuko Uchida pentru albumul-recital de la Wigmore Hall din Londra. Acesta din urmă este inclus deja în campania "Votează discul de muzică clasică al anului 2016".

 
VIDEO. Pinchas Zukerman - lucrări de Ralph Vaughan Williams și Edward Elgar

Pe acest album, muzică britanică, câteva dintre lucrările cele mai cunoscute, în interpretarea celebrului violonist Pinchas Zukerman, actualmente principal dirijor invitat al la fel de cunoscutei Orchestre a Filarmonicii Regale din Londra. Sunt lucrări de Ralph Vaughan Williams și Edward Elgar, printre ele, lucrări foarte cunoscute, așa cum este chiar piesa care deschide albumul: The Lark Ascending pentru vioară și orchestră de Ralph Vaughan Williams. Este una dintre cele mai sensibile lucrări pentru vioară și orchestră din întreaga istorie a muzicii; Pinchas Zukerman a înregistrat-o pentru prima dată în urmă cu 40 ani; de-abia acum a mai revenit la ea pe acest disc lansat pe 26 februarie 2016, inclus în cadrul campaniei Votează discul de muzică clasică al anului 2016.

 
VIDEO. Nikolaus Harnoncourt – Beethoven, Simfoniile a 4-a și a 5-a

Album lansat pe 5 februarie 2016 - ultima înregistrare realizată de marele dirijor. Rostind numele lui Nikolaus Harnoncourt, dincolo de regretul recentei sale dispariții, se mai adaugă și un altul, legat de faptul că acest maestru al baghetei si orchestra sa Concentus Musicus din Viena, nu ne-a lăsat o integrală a simfoniilor lui Beethoven.

 
VIDEO. Yundi - cele 4 balade de Frederic Chopin: Music box, 28 martie

Pe 26 februarie 2016, casa de discuri Deutsche Grammophon a lansat cel mai nou album al pianistului chinez Yundi. Pe el regăsim cele 4 balade de Frederic Chopin, alături de Berceuse op.57 și 4 mazurci op.17.

Iată că pianistul chinez Yundi continuă incursiunea în lumea muzicii lui Chopin - anul trecut, în septembrie 2015, a lansat integrala preludiilor op.28; anterior, cei 4 scherzi și 3 impromptu-uri, însă aceasta s-a întâmplat cu mult timp în urmă, în 2004. În 2007, Yundi a lansat și versiunea sa pentru Concertul nr.1 de Chopin, iar debutul său discografic la casa Deutsche Grammophon a fost în 2002, cu un recital Chopin.

 
Pianistul Nelson Freire - albumul 'Bach': Music box, 21 martie

21 martie - Ziua de naștere a lui Johann Sebastian Bach și Ziua europeană a muzicii vechi, așa cum a fost ea instituită din 2013, tocmai pentru că în 21 martie se sărbătorește ziua de naștere a celui mai important dintre compozitorii de muzică veche, Johann Sebastian Bach.

E de la sine înțeles de ce am ales să ascultăm Bach de pe un album apărut recent, pe 4 martie 2016, semnat de un binecunoscut pianist, Nelson Freire, pe care l-am aplaudat și pe scenele festivalului Enescu de la București.

 
În epoca lui Joseph Haydn cu 'Accademia Bizantina' dirijată de Ottavio Dantone

Este un proiect îndrăzneț pe care Decca Classics sper că îl va duce la bun sfârșit. Încercări au mai fost. Aș aminti seria incompletă a lui Christopher Hogwood și a sa Academie de Muzică Veche și, de asemenea, proiectul lui Roy Goodman cu Hanover Band. Iată încă un început promițător pe care vă promit că îl voi urmări cu interes, pentru dumneavoastră.

 
VIDEO. Ernst, Daniel și Andreas Ottensamer - albumul 'The Clarinotts'

Cât de des avem ocazia să ascultăm muzică pentru clarinet? Dar pentru trei clarinete? Și ce șanse sunt să găsești trei interpreți excepționali? Răspunsul ni-l oferă acel minunat album The clarinotts, după numele ansamblului pe care Ernst, Daniel și Andreas Ottensamer l-au înființat în 2005, o continuare firească a faptului că se delectau des în familie cântând împreună.

 
VIDEO. Sol Gabetta - Vasks: „Presence” la CD Review din 10 martie

Album lansat lansat pe 13 noiembrie 2015 inclus în campania "Votează discul de muzică clasică al anului 2016". Este intitulat "Sol Gabetta - Vasks: Presence" și a fost lansat pe 13 noiembrie anul trecut. În centrul atenției acestui disc este înregistrarea în premieră mondială a Concertului nr 2 pentru violoncel și orchestră de coarde "Presence" (Klātbūtne), semnat de compozitorul leton contemporan, Peteris Vasks.

 
VIDEO. Rolando Villazon - albumul –„Treasures of Bel Canto” CD Review, 7 martie

Un album de "comori ale Bel Canto-ului" vă aduc în atenție. Este vorba despre discul lansat în octombrie 2015 de tenorul francez de origine mexicană Rolando Villazon. În fapt, el este alcătuit din arii de salon italiene din secolul 18, semnate de Bellini, Donizetti, Rossini și Verdi.

 
VIDEO. Pianista Helene Grimaud - albumul 'Water': Music box, 7 martie 2016

Vorbim mai puțin despre un disc și mai mult despre o experiență sonoră inedită pe care o propune cel mai nou album semnat de pianista Helene Grimaud, apărut pe 29 ianuarie 2016 la casa Deutsche Grammophon. Pentru că Water nu este pur și simplu un disc, ci o experiență sonoră ieșită din comun, care înglobează și muzică pentru pian și muzică electronică, și mai ales, un concept foarte generos, asortat perfect lui Helene Grimaud, recunoscută de altfel pentru prețuirea specială acordată mediului înconjurător.

 
VIDEO. Violonistul Daniel Hope - albumul 'My tribute to Yehudi Menuhin': Music box, 29 februarie și 6 martie

Un album-eveniment, lansat pe 5 februarie 2016 de casa Deutsche Grammophon, de violonistul britanic Daniel Hope: My tribute to Yehudi Menuhin: pe 22 aprilie se vor împlini 100 de ani de la nașterea lui Yehudi Menuhin, unul dintre cei mai importanți muzicieni ai secolului XX, așa că acest disc era necesar, mai ales din partea unuia dintre discipolii săi. Daniel Hope nu doar a studiat cu Yehudi Menuhin, ci a stat în preajma marelui violonist încă de la vârsta de 2 ani, când mama lui, refugiată din Africa de Sud, a devenit asistenta și apoi managerul maestrului. Daniel Hope a fost elevul lui Menuhin, a cântat de multe ori împreună cu Menuhin, iar ultimul concert al lui Menuhin, a fost alături de Daniel Hope.

 
VIDEO. Vladimir Horowitz - Return to Chicago – Arpeggio, 24 și 26 februarie

Am plăcerea să vă prezint în două episoade CD Review din emisiunea "Arpeggio", un dublu album lansat pe 13 noiembrie 2015 care cuprinde ultimul recital al lui Vladimir Horowitz la Chicago, recital susținut pe 26 octombrie 1986 la Orchestra Hall din orașul american.

 
VIDEO. Pianistul Grigory Sokolov - albumul 'Live from Salzburg and Warsaw': Music box, 15 și 22 februarie

Pe 15 ianuarie 2016, casa Deutsche Grammophon a lansat un dublu CD cuprinzând înregistrări ale renumitului pianist rus Grigory Sokolov. Aceasta după ce, exact în urmă cu un an, în ianuarie 2015, aceeași celebră casă de discuri lansa un prim album cu înregistrări semnate de Grigory Sokolov, un album care s-a bucurat de un succes uriaș, plasându-se printre cele mai bine vândute titluri Deutsche Grammophon, apreciat și de critici, care i-au oferit un premiu Echo la categoria cel mai bun pianist, interpret al muzicii de secol XIX.

 
VIDEO. Jan Lisiecki interpretează Schumann: Music box, 8 și 14 februarie

La emisiunea de actualitate discografică de la Radio România Muzical vă propun un album lansat pe 8 ianuarie 2016 de casa Deutsche Grammophon: integrala lucrărilor pentru pian și orchestră de Robert Schumann, în interpretarea semnată de un tânăr pianist de 20 ani, canadianul de origine poloneză Jan Lisiecki, și de Orchestra Academiei Santa Cecilia din Roma, dirijor Antonio Pappano.

Deși are doar 20 ani, Jan Lisiecki a ajuns, iată, la al treilea album editat la celebra casă Deutsche Grammophon cu care a semnat un contract de exclusivitate pe când avea 15 ani. Sigur, a fost privit ca un copil, sau mai bine zis, adolescent minune, și într-adevăr, precedentele sale două discuri, cuprinzând concerte de Mozart și studiile de Chopin, surprind prin calitatea excepțională a interpretării.

 
VIDEO. Mozart în interpretarea fraților Lucas și Arthur Jussen - Arpeggio, 9 și 10 februarie 2016

Cu toate că au vârsta de 19, respectiv 22 de ani, pianiștii olandezi, frații Arthur și Lucas Jussen sunt bine cunoscuți în sălile de concert din Europa, atât împreună cât și ca soliști. Se spune despre ei că sunt protejații Mariei Joao Pires, datorită căreia au început să colaboreze cu orchestre importante din întreaga lume.

 
Recital Dorothea Roschmann și Mitsuko Uchida cu lucrări de Schumann și Berg la Wigmore Hall - Arpeggio, 1 februarie

Două mari artiste și-au unit forțele pentru a realiza un minunat recital Schumann-Berg, recital susținut în februarie și mai anul trecut la Wigmore Hall din Londra și ale cărui înregistrări au fost selectate pentru albumul lansat în octombrie 2015. Cele două sunt soprana Dorothea Roschmann și pianista Mitsuko Uchida. Cea din urmă declară că adoră rolul de partener de recital, un rol în care din păcate nu o vedem și nu o auzim prea des. Spun din păcate, pentru că, în acest recital, Uchida este un model de rafinament, de prezență artistică reținută, aproape niciodată în nuanță mai mare de mezzo-forte și cu toate astea sensibilă, sentimentală și gata să adauge culoarea potrivită. E posibil ca unii să își dorească un acompaniament mai histrionic, însă cred cu tărie că în acest context și cu această voce alături, pianul sună minunat.

 
Valentina Lisitsa: 'Nuances' - Arpeggio, 4 februarie

Albumul Valentinei Lisitsa se încadrează în seria de evenimente dedicată celor 100 de ani de la moartea compozitorului, împliniți anul trecut, aducând ineditul unei colecții de tinerețe a compozitorului rus, prin prezența unor lucrări chiar nepublicate. Modelul sonor este evident Chopin, însă ascultându-le cu atenție veți auzi tot felul de indicii sonore care desenează portretul lui Skriabin cel de mai târziu. Sunt saturate de inocență și curățenie aceste opusuri timpurii, în contrast major cu explorările granițelor expresiei muzicale către care a fost împins până la sfârșitul scurtei sale vieții.

 
Bartok cu Sarah și Deborah Nemțanu - Music box, 1 februarie

Vă propun un disc pe care apare un nume românesc, lansat pe 8 ianuarie 2016 la casa Decca. Numele este cel al surorilor Sarah și Deborah Nemțanu care au înregistrat cele 44 duouri de Bela Bartok pe un album inclus și în campania Radio România Muzical Votează discul de muzică clasică al anului 2016.

 
'Unul dintre cele mai bune discuri ale secolului' - Beethoven cu Orchestra Simfonică din Pittsburgh, dirijor Manfred Honeck: Music box, 25 și 31 ianuarie

Vă invit să ascultați cu deosebită atenție discul în premieră pe care vi-l propun, pentru că, sunt sigură, va fi unul dintre discurile cele mai premiate ale anului 2016. Sunt extrem de entuziasmată de ce am ascultat pe acest disc lansat pe 13 noiembrie 2015 de casa americană Reference Recordings, un album conținând două celebre simfonii beethoveniene - a cincea și a șaptea, în interpretarea Orchestrei Simfonice din Pittsburgh, dirijor Manfred Honeck. Sigur, premize existau, dacă ne gândim că precedentul disc al acestor muzicieni, cu Simfonia a IV-a de Bruckner, apărut în februarie 2015, este nominalizat la premiile Grammy care urmează să se decerneze pe 15 februarie 2016.

 
Brahms și Bartok cu Janine Jansen - Music box, 18 și 24 ianuarie

Vă propun un album apărut pe 8 ianuarie 2016 la casa Decca, semnat de violonista Janine Jansen, unul dintre cele mai importante nume de muzicieni din generația actuală.

Mă bucur că am avut ocazia să o ascultăm pe Janine Jansen, în fine, pentru prima dată în România, în cadrul ediției de anul trecut a Festivalului Enescu. Pe 19 septembrie 2015 ea a interpretat la Sala Mare a Palatului Concertul nr.1 de Bela Bartok, trezind un imens entuziasm în rândul publicului. Acest Concert nr.1 de Bartok se regăsește și pe discul propus spre audiție la Radio România Muzical în 18 ianuarie (cu reluare în 24 ianuarie), alături de monumentalul Concert de Johannes Brahms, pe care Janine Jansen, cu toată statura sa de super-vedetă, s-a încumentat să-l înregistreze pentru prima dată pe acest disc, adică la vârsta maturității (Janine Jansen a împlinit în 7 ianuarie 2016 38 ani).

 
Albumul 'Lived and dreamed' semnat de Ansamblul Raro - Music box, 11 ianuarie

În 11 ianuarie 2016, debut pentru campania "Votează discul de muzică clasică al anului 2016": iată primul album prezentat la Music box sub auspiciile acestei campanii, Lived and dreamed semnat de Ansamblul Raro, sub sigla casei germane Solo Musica la finalul lunii noiembrie 2015.

Ansamblul Raro se confundă deja în mentalul iubitorilor muzicii din România cu festivalul de muzică de cameră Sonoro, condus de violistul care face parte, de altfel, și din ansamblul Raro: Răzvan Popovici. Alături de acesta, îi ascultăm în cadrul ansamblului Raro pe pianista Diana Ketler, violonista Alina Pogostkina și violoncelistul Bernhard Naoki Hedenborg.

 
Ștefan Tarara - 'The sound of 20s': CD Review, 4 ianuarie 2016

"The sound of 20s" este titlul acestei primei apariții discografice semnată de tânărul violonist german de origine română Ștefan Tarara. Ștefan Tarara este absolvent al Universității de Arte din Zurich cu diplome în Interpretare și Pedagogie muzicală. Este concert-maestru al Orchestrei Filarmonicii din Mannheim, câștigător al mai multor premii internaționale: premiul III la Concursul Internațional "H. Wieniawski" (Poznan, 2011) , premiul I la Concursul Internațional de Vioară "R. Lipizer" (Italia, 2011), premiul II la Concursul Internațional "Tibor Varga" (2008). De remarcat pentru publicul din România este faptul că Ștefan Tarara a câștigat premiul I la ultima ediție a Concursului Internațional "George Enescu" de la București, desfășurată în 2014. Cel mai important premiu de până acum pentru Ștefan Tarara, dacă luăm în considerare faptul că artiști precum Radu Lupu, Alexandru Tomescu sau Elisabeth Leonskaja au debutat câștigând un premiu la acestă competiție.

 
Midori - Bach - Sonatele și Partitele pentru vioară solo: CD Review, 5 ianuarie 2016

Midori este o artistă ce provine dintr-un așa-zis "copil-minune". La numai 2 ani, ascultând-o pe mama ei studiind una dintre Partitele pentru vioară solo ale lui Bach, a fost auzită prin casă îngânând una dintre teme. De atunci a început totul. A început să studieze vioara cu mama ei, surprinzând-o pe aceasta cu ușurința cu care învăța să mânuiască instrumentul. Mai întâi în joacă, apoi din ce în ce mai serios. În 1982, la numai 11 ani, după ce a ascultat-o, dirijorul Zubin Mehta o invită să cânte alături de Orchestra Filarmonicii din New York la tradiționalul concert de Anul Nou. A fost senzația serii. A interpretat Concertul nr 1 de Paganini "cu aplombul unui artist versat" - a scris presa vremii. Cațiva ani mai târziu vine și confirmarea sa artistică, la Tanglewood Festival, unde a interpretat Serenada de Leonard Bernstein sub bagheta compozitorului. In timp ce cânta, coarda "mi" a viorii a cedat….de două ori. A ajuns la finalul partiturii împrumutând două viori din orchestra. The New York Times a titrat: "O fată de 14 ani cucerește Tanglewood cu trei viori!"