Votează discul de muzică clasică al anului 2016

VIDEO. Sol Gabetta - Vasks: „Presence” la CD Review din 10 martie

Scor : 4.20 ( 5 voturi)

Inregistrare în premieră mondială.

Este intitulat "Sol Gabetta - Vasks: Presence" și a fost lansat pe 13 noiembrie anul trecut. În centrul atenției acestui disc este înregistrarea în premieră mondială a Concertului nr 2 pentru violoncel și orchestră de coarde "Presence" (Klātbūtne), semnat de compozitorul leton contemporan, Peteris Vasks. Muzica lui Vasks a evoluat de la influențele lui Lutoslawski, Penderecki și Crumb, către infuzia de elemente de folclor leton. În general muzica sa are o fundație armonică solidă pe care combină pasaje lirice cu desene disonante tensionate, sau întrerupte de secțiuni încărcate de sobrietate în genul marșului funebru.

Sol Gabetta și-a dorit un concert pentru violoncel compus de Peteris Vasks. Și dorința i-a fost îndeplinită cu concursul mai multor instituții care au comandat lucrarea: Orchestra "Amsterdam Sinfonietta", Bienala de Violoncel de la Amsterdam, Fundația Eduard van Benuim și Festivalul Internaționalde Muzică de la Istanbul. Lucrarea a fost interpretată în primă audiție pe 25 octombrie 2012 la Centrul Muzical De Bijloke din orașul Gent, în compania Orchestrei "Amsterdam Sinfonietta" dirijată de Candida Thompson. Acestă primă audiție a fost urmată de alte 3 apariții artistice în Germania la Ludwigsburg și Dusseldorf, pentru ca apoi Sol Gabetta și orchestra amintită să revină în Olanda, la Muziekgebouw din Amserdam. Toate aceste interpretări în concert s-au bucurat de critici pozitive, fapt care i-a convins pe artiști și pe compozitor să lanseze lucrare pe un album.

Peteris Vasks s-a implicat îndeaproape în înregistrarea concertului. Ceeace veți asculta pe acest album este o muzică ce dovedește versatilitatea lui Vasks de a pune în valoare diferite lumi sonore extrem de variate, într-o scriitură generoasă cu infuzii lirice pe care Sol Gabetta le interpretează cu multă pasiune.


Un album cu 3 premiere.

Pe lângă premiera mondială a înregistrării concertului pentru violoncel, o vom asculta pe Sol Gabetta cântând și cu vocea alături de instrumentrul său, în înregistrarea partiturii pentru violoncel solo "Gramata Cellam", semnată tot de Peteris Vasks. A treia noutate este înregistrarea piesei "Musique du Soir", cu aceeași semnătură componistică, partitură pentru violoncel și orgă, pe care Sol Gabetta o interpretează alături de mama sa, organista Irène Timacheff - Gabetta.

Așadar iată câteva argumente pentru a lua în considerare albumul "Sol Gabetta - Vasks: "Presence" atunci când participați la campania"Votează discul de muzică clasică al anului 2016"

Nu ratați rubrica CD-Review din emisiunea "Arpeggio" de joi, 10 martie, la Radio România Muzical.

Gabriel Marica


Nume, prenume

Localitatea

Vârsta


Comentariu