Înapoi la: pagina principală

Infobuletin Muzical

Astăzi : 2025-04-30

Știri muzicale din Bucuresti

„Stabat Mater” de Giovanni Battista Pergolesi, astăzi la Sala Radio

Celebra lucrare "Stabat Mater" pentru soliști, cor și orchestră, semnată de Giovanni Battista Pergolesi va fi prezentată pe scena Sălii Radio astăzi, 30 aprilie 2025, începând cu ora 19.00.

La pupitrul Orchestrei de Cameră Radio se va afla dirijorul italian Giulio Prandi, premiat în cadrul International Classical Music Awards (ICMA) la Categoria "Muzică de cor", în 2022. Soliști ai serii sunt contratenorul Alexandru Costea și mezzosoprana Marta Fumagalli. Participă Corul Academic Radio, pregătit de Ciprian Țuțu.

Programul este întregit de Sinfonia milanese nr. 5 semnată de Nicola Antonio Zingarelli și de o pagină din creația lui Joseph Haydn: Simfonia nr. 49, "La passione".


 
„Romeo și Julieta” pe scena Operei Naționale din București

Opera Națională din București prezintă astăzi, 30 aprilie 2025, spectacolul de balet "Romeo și Julieta" de Serghei Prokofiev.

Începând cu ora 18.30, evoluează în ipostază solistică pe scena instituției lirice bucureștene balerinii: Marina Gaspar Ioniță, Răzvan Cacoveanu, Riku Kawanishi, Bogdan Cănilă, Egoitz Segura, între alții. Conducerea muzicală îi revine lui Tiberiu Soare.

Își dau concursul Orchestra și Ansamblul de Balet ale Operei Naționale din București. Regia și coregrafia poartă semnătura lui Renato Zanella; decorul este creat de Alessandro Camera, iar costumele - de Carla Ricotti.


 
Recital marca „Moștenitorii României muzicale”: violoncelistul Jan Sekaci și pianista Daria Tudor

Sala Radio va găzdui un nou eveniment marca "Moștenitorii României muzicale" marți, 10 iunie 2025. Câștigătorul ediției 2024, violoncelistul Jan Sekaci, va susține un recital împreună cu apreciata pianistă Daria Tudor.

Cei doi tineri muzicieni propun un program ce reunește repere ale literaturii pentru violoncel din a doua jumătate a secolului al XIX-lea și începutul de secol XX: Sonata de Claude Debussy, Sonata nr. 2 op. 99 de Johannes Brahms, 5 Piese în stil popular op. 102 de Robert Schumann și "Zigeunerweisen" op. 20 de Pablo de Sarasate.

Născut la Oradea, violoncelistul Jan Sekaci, în vârstă de 24 ani, urmează în prezent cursurile Academiei Barenboim-Said de la Berlin. A fost distins în cadrul unor concursuri naționale și internaționale importante, reușind să obțină, între altele, Premiul I la celebrul Concurs "Johannes Brahms" din Austria, în 2021.


 
„Oedip” de George Enescu, săptămâna aceasta pe scena Operei Naționale din București

Săptămâna aceasta, Opera Națională din București propune două reprezentații ale spectacolului "Oedip" de George Enescu. În data de 3 mai 2025, în rolul titular va evolua Ionuț Pascu, iar în data de 4 mai - Ștefan Ignat.

Din distribuțiile celor două reprezentații mai fac parte artiștii lirici Marius Boloș, Vicențiu Țăranu, Andrei Lazăr, Filip Panait, între alții. La pupitrul dirijoral se va afla Cristian Mandeal. Își dau concursul corul, corul de copii, baletul și orchestra Operei Naționale din București. Regia, decorul, costumele, designul de lumini și coregrafia poartă semnătura lui Stefano Poda.

Cu ocazia spectacolelor din 3 și 4 mai, Ministerul Afacerilor Externe, prin Unitatea Arhive Diplomatice, propune publicului o expoziție de documente originale care au aparținut lui George Enescu, oferind astfel o incursiune în universul personal și creativ al artistului.

Ambele reprezentații încep la ora 18.00.


 
Calendarul muzical al zilei - 30 aprilie 2025

  • 1870 S-a născut compozitorul maghiar Franz Lehar (decedat 24.10.1948) 155 ani
  • 1932 S-a născut oboistul elvețian Michel Piguet (decedat noiembrie 2004) 93 ani
  • 2004 Comemorarea violoncelistului rus Boris Pergamenschikov 21 ani

 


 

Știri muzicale din țară

Violoniștii Florin Ionescu-Galați și Sebastian Tegzeșiu - soliști la Brașov

Astăzi, 30 aprilie 2025, Orchestra de cameră a Filarmonicii Brașov propune un concert cu un program divers, ce traversează mai multe epoci de creație. Publicul va putea asculta pagini semnate de Antonio Vivaldi, Tomaso Albinoni, Johann Sebastian Bach, Felix Mendelssohn, Gustav Holst și Béla Bartók.

Soliști ai serii sunt violoniștii Florin Ionescu-Galați și Sebastian Tegzeșiu.

Concertul începe la ora 19.00.


 
Opera Națională Română din Cluj-Napoca prezintă „Sunetul muzicii”

Astăzi, 30 aprilie 2025, Opera Națională Română din Cluj-Napoca prezintă musicalul "Sunetul muzicii" pe muzică de Richard Rodgers și versuri de Oscar Hammerstein II.

Howard Lindsay și Russel Crouse semnează libretul, iar Alexandra Leșiu, David Pogana, Liliana Feher, Florin Pop, Lucia Bulucz se numără printre soliștii serii. Dalma Toader se va afla la pupitrul dirijoral. Participă orchestra, corul și ansamblul de balet ale Operei Naționale Române din Cluj-Napoca. Regia artistică și coregrafia sunt semnate de Mihaela Sandu, iar scenografia este o adaptare după Valentin Codoiu.

Ora de începere: 18.30.
 
„MOZARTiști și ROSSINImi” la Filarmonica din Arad

"MOZARTiști și ROSSINImi" este titlul concertului propus astăzi, 30 aprilie 2025, de Filarmonica din Arad, începând cu ora 19.00.

Publicul va putea asculta uverturi, arii și duete din opere celebre semnate de cei doi compozitori: "Nunta lui Figaro", "Don Giovanni", "Cosi fan tutte" din creația lui Wolfgang Amadeus Mozart și "Italianca în Alger", "Bărbierul din Sevilla", "Cenușăreasa" de Gioachino Rossini.

Hermann Szabolcs se va afla la pupitrul driijoral. În ipostază solistică evoluează mezzosoprana Mihaela Ișpan și baritonul Ludovic Kendi.
 

Actualitatea internațională

Tineri interpreți îl omagiază pe George Enescu la Paris

Fundația Culturală "Remember Enescu" îl omagiază săptămâna aceasta pe marele compozitor român printr-o serie de evenimente susținute la Paris. Tineri instrumentiști vor comemora moștenirea culturală lăsată de George Enescu, dedicat pe tot parcursul vieții artei și susținerii noilor generații de artiști și stins din viață la data de 4 mai 1955, în capitala Franței.

Vor avea loc două recitaluri: vineri, 2 mai 2025, la Ecole Normale de Musique de Paris Alfred Cortot și duminică, 4 mai 2025, la Parohia Ortodoxă Româna Sf. Paraschiva și Genoveva din Paris; iar sâmbătă, 3 mai 2025, se organizează o vizită la Cimitirul "Père Lachaise".

La aceste evenimente participă șase tineri instrumentiști din România, Bruxelles și Franța: Ștefania Turcu, Carla Ungureanu, Dragoș Obadă, André Wintgens, Laure Cholé și Pierre Cardi.


 
Ansamblul RARO - SoNoRo în recital la Bruxelles, în cadrul Turneului aniversar SoNoRo 20 de ani

Astăzi, 30 aprilie 2025, are loc un recital al Ansamblului RARO - SoNoRo la Muzeul Instrumentelor Muzicale din Bruxelles.

Violonistul Erik Schumann, violistul Răzvan Popovici, violoncelistul Justus Grimm și pianista Diana Ketler prezintă publicului pagini semnate de George Enescu, Stan Golestan, August de Boeck, Gabriel Fauré.

Evenimentul este cel de-al doilea dintr-o serie de trei concerte de gală ce se desfășoară în centre culturale importante din Belgia, în cadrul unui turneu aniversar internațional care celebrează 20 de ani de la prima ediție a Festivalului SoNoRo. Cele trei concerte marchează, de asemenea, 145 ani de relații diplomatice bilaterale România-Belgia.

Următorul recital va avea loc în data de 4 mai, la Anvers.