Votează discul de muzică clasică al anului 2016

VIDEO. Jan Lisiecki interpretează Schumann: Music box, 8 și 14 februarie

Scor : 3.20 ( 10 voturi)

La emisiunea de actualitate discografică de la Radio România Muzical vă propun un album lansat pe 8 ianuarie 2016 de casa Deutsche Grammophon: integrala lucrărilor pentru pian și orchestră de Robert Schumann, în interpretarea semnată de un tânăr pianist de 20 ani, canadianul de origine poloneză Jan Lisiecki, și de Orchestra Academiei Santa Cecilia din Roma, dirijor Antonio Pappano.

Deși are doar 20 ani, Jan Lisiecki a ajuns, iată, la al treilea album editat la celebra casă Deutsche Grammophon cu care a semnat un contract de exclusivitate pe când avea 15 ani. Sigur, a fost privit ca un copil, sau mai bine zis, adolescent minune, și într-adevăr, precedentele sale două discuri, cuprinzând concerte de Mozart și studiile de Chopin, surprind prin calitatea excepțională a interpretării.

Însă nu doar tinerețea pianistului surprinde și acum, când Lisiecki are deja 20 ani, ar fi nedrept să-l judecăm numai prin prisma tinereții sale; pentru că înregistrările sale ar fi fost la fel de valoroase și surprinzătoare indiferent de vârsta sa.

Jan Lisiecki și Concertul de Robert Schumann

Lisiecki a interpretat Concertul de Schumann, alături de Pappano și Santa Cecilia, într-un turneu de concerte ce a avut loc în urmă cu trei ani; în 2013, Lisiecki a debutat la Festivalul BBC Proms cu acest concert, tot alături de Pappano și Santa Cecilia. Iar în septembrie 2015, a realizat înregistrări de studio la Roma cu acest concert. Rezultatul este unul cel puțin surprinzător, o viziune nouă, proaspătă a acestei partituri printre cele mai cântate și înregistrate din istoria muzicii. Veți auzi detalii din partitură pe care nu le-ați auzit în nicio altă înregistrare: clar Lisiecki caută poezia din spatele notelor, într-un spirit foarte schumannian de altfel, și construiește concertul ca tensionalitate de la o foarte poetică parte întâi, cântată într-un tempo mai rar decât de obicei, la o parte a treia viguroasă și foarte strălucitoare.

Pentru mine audiția Concertului op.54 în la minor de Robert Schumann, cu pianistul Jan Lisiecki și Orchestra Academiei Santa Cecilia din Roma, dirijor Antonio Pappano, a fost o neașteptată aventură sonoră, pe care vă invit să o împărtășiți și dvs.

Un album surprinzător

Așa cum remarcă și un critic de la allmusic.com, albumul nu este surprinzător doar prin versiunea sensibil deosebită a lui Jan Lisiecki pentru Concertul de Robert Schumann, ci și prin lucrările pe care le cuprinde, de obicei, alături de Concertul de Schumann figurând, pe alte discuri, Concertul de Grieg. Însă Lisiecki a ales alte două lucrări pentru pian și orchestră de Schumann practic necunoscute: Introducere și Allegro appassionato op.92 și Introducere și Allegro de concert op.134.

Introducere și Allegro appassionato op.92 a fost schițată de Schumann în 1849, în doar 2 zile: în februarie 1850, lucrarea era interpretată la Leipzig în premieră de soția compozitorului, pianista Clara Schumann, fără prea mare succes - Clara era bolnavă și nu și-a putut da atunci întreaga măsură, ceea ce s-a întâmplat însă în martie 1850, când lucrarea a fost interpretată din nou la Dusseldof cu un remarcabil succes. Astăzi, partitura a căzut însă mai curând în uitare. Poate discul lui Lisiecki va schimba această soartă nedreaptă pentru această partitură ofertantă.

La 20 ani, Lisiecki este privit drept unul dintre "principalii creatori ai viitorului în interpretarea muzicii clasice", după cum remarca un ziar britanic. Are deja un parcurs de invidiat și o agendă plină în care găsim concerte alături de mari orchestre americane și europene - în săli prestigioase, printre care și sala mare a complexului Carnegie Hall din New York. Un tânăr pianist care de fapt încă student la Conservatorul Glenn Gould din Toronto. Și autor al unui disc pe care regăsim o altă lucrare foarte rar abordată din creația lui Robert Schumann: Introducere și Allegro de concert op.134, partitura pe care Schumann i-a făcut-o cadou soției sale, Clara, în 1853, la aniversarea acesteia de 34 ani. O partitură pe care Clara nu a mai interpretat-o după moartea soțului ei, dar pe care o regăsim în repertoriului lui Brahms, într-un concert al anului 1869. Și un disc care se încheie cu una dintre cele mai cunoscute pagini pentru pian din creația lui Schumann: "Visare" din Suita "Scene de copii" op.15.

Albumul Schumann semnat de Jan Lisiecki poate fi ascultat la Radio România Muzical luni, 8 februarie, de la ora 19.00, în reluare duminică, 14 februarie, de la ora 13.05. Albumul face parte și din campania Radio România Muzical "Votează discul de muzică clasică al anului 2016", acolo unde sunteți invitați să dați note discurilor intrate în campanie, pentru că doar votul ascultătorilor va desemna discul de muzică clasică al anului.

Cristina Comandașu


Nume, prenume

Localitatea

Vârsta


Comentariu