Votează discul de muzică clasică al anului 2016

Pianistul Lucas Debargue - Recital live: Music box, 15 august

Scor : 3.67 ( 6 voturi)

În 25 martie 2016 casa Sony a lansat albumul de debut al pianistului francez Lucas Debargue, cel care a intrat în atenția lumii internaționale după Concursul Ceaikovski de la Moscova din 2015. Lucas Debargue a fost al patrulea din clasament la categoria pian, însă cu siguranță a fost unul dintre favoriții publicului și câștigător al premiului oferit de jurnaliștii moscoviți, fiind considerat de aceștia 'un pianist al cărui extraordinar talent, viziune artistică și libertate creatoare i-au impresionat atât pe critici, cât și pe public". Într-un articol din iulie 2015, publicația The Spectator titra că "adevăratul câștigător al concursului Ceaikovski este cel care a ieșit pe ultimul loc".

Ceea ce se poate constata este că într-adevăr, dintre câștigătorii concursului Ceaikovski de la Moscova 2015, Lucas Debargue este singurul care a și semnat imediat un contract cu o mare casă de discuri și a și editat primele albumele: în 25 martie 2016 a apărut primul disc - înregistrare a unui recital live susținut de Debargue în sala Cortot din Paris în noiembrie 2015, iar în septembrie 2016, va apărea deja și un al doilea album, tot de recital.

Pe acest prim album regăsim 4 sonate de Domenico Scarlatti, Balada a IV-a de Frederic Chopin, Mephisto Vals nr.1 de Franz Liszt și Suita Garpard de la nuit de Maurice Ravel.

Lucas Debargue - câștigător al premiului al IV-lea la Concursului Ceaikovski de la Moscova și al premiului criticilor moscoviți - un tânăr cu o poveste de viață fascinantă, care a creat senzație. În fond, să începi să studiezi pianul ca autodidact la vârsta de 11 ani, să lucrezi într-un supermarket pentru a te susține la facultatea de litere, să renunți de tot la pian și să te reapuci de el, în mod profesionist, la vârsta de 20 ani și după 4 ani să câștigi un premiu la una dintre cele mai importante competiții din lume - este ceva cu totul neobișnuit.

Un artist mare trebuie să fie în primul rând un om care are ceva important și unic de spus semenilor săi. Iar Debargue prin aceasta a uimit, prin viziunea proaspătă și extrem de convingătoare asupra unor lucrări de mii de ori cântate înaintea sa. Așa cum sunt Balada a IV-a de Frederic Chopin și Mephisto vals nr.1 de Franz Liszt.

Lucas Debargue este pianistul care în 2015, la 25 ani, a cucerit premiul al IV-lea la concursul Ceaikovski de la Moscova; în mod cert a fost unul dintre preferații publicului, ba chiar și al unor membri din juriu, așa cum s-a scris în presa internațională despre Boris Berezovsky și afirmația sa că nu este mulțumit cu rezultatul competiției și că Debargue ar fi meritat minim medalia de bronz, dacă nu chiar cea de argint.

Impresia puternică pe care a lăsat-o Debargue la Concursul Ceaikovski este surprinsă și de Huffington Post: "Nu s-a mai creat o asemenea agitație în jurul unui pianist străin de la apariția lui Glenn Gould la Moscova sau de la victoria zdrobitoare a lui Van Cliburn la prima ediție a concursului, în 1958".

Și mult din această impresie puternică se datorează interpretării lui Lucas Debargue pentru Suita Garpard de la nuit de Maurice Ravel.

Un al doilea disc al lui Debargue va apărea în septembrie 2016, semn că talentul dublat de un strop de noroc găsește întotdeauna o cale de exprimare, îl vom putea asculta și pe acesta la Radio România Muzical.

Albumul de recital semnat de Lucas Debargue, apărut în 25 martie 2016 poate fi ascultat la Radio România Muzical în 15 august, de la ora 19.00 sau oricând pe site-ul campaniei Votează discul de muzică clasică al anului 2016.

Cristina Comandașu


Nume, prenume

Localitatea

Vârsta


Comentariu