Votează discul de muzică clasică al anului 2016

VIDEO. „Arias” Albumul sopranei sud-africane Pumeza Matshikiza lansat pe 16 mai 2016 în rubrica CD Review pe 16 septembrie

Scor : 4.25 ( 4 voturi)

Este vorba despre soprana lirică sud-africană Pumeza Matshikiza, una dintre vocile promițătoare ale momentului, cunoscută publicului încă din anul 2014, atunci când a lansat la Casa Decca albumul său de debut intitulat Voice of Hope. Aceste este al doilea disc semnat de Pumeza Matshikiza, intitulat "Arias", apărut sub aceeași prestigioasă emblemă, în luna mai a acestui an, un recital în care cântăreața ne arată unde se află acum, în drumul spre celebritate, interpretând arii din opere de la Henry Purcell la Giacomo Puccini, dar și melodii cu orchestrații special realizate, titluri semnate de Gabriel Faure, Reynaldo Hahn sau PaoloTosti printre alții. Albumul de pe care ascultați acum momente in premiră, face parte din campania "Votează discul de muzică clasică al anului 2016"

Cine este Pumeza Matshikiza?

S-a născut în Eastern Cape, Africa de Sud, a studiat la Colegiul de Muzică și Universitatea din Cape Town, dar și la Royal College of Music din Londra, datorită unei burse complete obținute la înscriere. Tânăra soprană a participat la cursurile de măiestrie ale unor artiști de renume cum ar fi Kiri Te Kanawa, Sir Thomas Allen, Renata Scotto, Joan Rogers, Paul Farrington, Philip Langridge și compatrioata noastră Ileana Cotrubaș.

La cei 38 de ani Pumeza Matshikiza este o voce încă în ascensiune. În octombrie anul trecut a debutat la Roma alături de Orchestra dell'Accademia Santa Cecilia, dirijată de Antonio Pappano, în premiera mondială a lucrării lui Luca Francesconi, intitulată Bread, Water and Salt, inspirată de celebrul discurs al legendarului Nelson Mandela. Pentru ca în februarie anul acesta, Matshikiza să interpreteze această partitură la Paris, alături de Orchestra Filarmonicii Radio France, sub bagheta lui Mikko Franck.

Pe scena teatrului liric, cântăreața fost distribuită în rolurile importante ale operelor Boema de Puccini, Carmen de Bizet, Nunta lui Figaro, Don Giovanni și Flautul Fermecat de Mozart, dar și Freischuz de Weber, la Opera de Stat din Stuttgart. Pumeza Matshikiza poate fi, de asemenea, auzită cântând în recitaluri la Londra, la Concertgebouw Amsterdam și la Salle Gaveau din Paris.

În aprilie 2016 a cântat Puccini și Gershwin, alături de superstarul pop american Josh Groban, într-un turneu susținut în țara sa natală, Africa de Sud.

Pumeza Matshikiza, un artist cu o experiență de viață demnă de scenariul uni film. Ea spune: Am trecut prin multe în viață?Cred că da. Dar acest lucru era la ordinea yilei în țara mea de origine. Nu voi uita niciodată lucrurile groaznice pe care le-am trăit în copilărie - imagine acelui om de pildă împușcat chiar pe veranda casei noastre. Toate aceste experiențe m-au făcut cine sunt.

Un diamant vocal încă încă neșlefuit până la desăvârșire

Arias un album selectat pentru campania "Votează discul de muzică clasică al anului 2016" tocmai pentru versatilitatea pe care încearcă să o demonstreze această voce bogată, catifelată și omogenă în toate registrele, capabilă să treacă cu lejeritate de la repertoriul clasic la melodii cu ritmuri și sonorități cubaneze, de pildă.

Pumeza Matshikiza este un bun exemplu al unui talent în ascensiune. Îmi dă impresia unui diamant exotic apărut în universul liric, încă neșlefuit până la desăvârșire, dar care aduce un suflu proaspăt pe scena de concert și de operă.

Iată de ce vă invit să o ascultați pe Pumeza Matshikiza pe 16 septembrie de la la ora 12,15 la CD Review.

Gabriel Marica


Nume, prenume

Localitatea

Vârsta


Comentariu