Votează discul de muzică clasică al anului 2016

VIDEO. Pianista Alice Sara Ott – albumul 'Wonderland': Music box, 12 septembrie

Scor : 3.00 ( 8 voturi)

În premieră românească, un disc lansat pe 9 septembrie 2016 de casa Deutsche Grammophon - Wonderland cu pianista Alice Sara Ott; Wonderland - o țară a minunilor cu elfi, pitici și fiorduri - lumea Norvegiei lui Edvard Grieg. Alice Sara Ott interpretează pe acest nou disc celebrul concert în la minor de Edvard Grieg, alături de câteva dintre cele mai cunoscute piese pentru pian solo ale romanticului norvegian. Un album inclus și în campania Radio România Muzical Votează discul de muzică clasică al anului 2016.

În 2011 și 2012, am avut ocazia să o ascult live pe Alice Sara Ott - în martie 2012 ea a susținut recitalul cu care Radio România Muzical și-a aniversat la București 15 ani de existență. Și experiența de a o asculta live mi s-a părut încă mai fascinantă decât cea de a-i audia înregistrările. Alice Sara Ott este o pianistă cu un talent special: cu manualitatea și putererea unui bărbat și o sensibilitate feminină, cu o uimitoare dexteritate tehnică și capacitatea de a ține publicul cu sufletul la gură. Toate acestea sunt trăsături care puteau prevede o interpretare de înalt nivel a Concertului de Edvard Grieg, ceea ce s-a și întâmplat. Ascultați o înregistrare dintr-un concert live susținut de Alice Sara Ott alături de Orchestra Radiodifuziunii Bavareze din Munchen, conduse de Esa Pekka Salonen.

Alice Sara Ott - prezentată drept una dintre cele mai interesante și originale pianiste din noua generație; pe 1 august a împlinit 28 ani, dar realizările ei de până acum ar fi suficiente pentru un artist cu o vârstă mult mai mare. Să ne uităm doar în discografia ei: Wonderland este al optulea ei album semnat pentru una dintre cele mai importante case de discuri actuale, Deutsche Grammophon; pe primul l-a înregistrat când avea doar 20 ani. Iar turnee susține regulat de la vârsta de 16 ani, într-un ritm care poate părea doborâtor: în medie, un concert la 3 zile. Să ne uităm pe agenda ei viitoare: între 27 septembrie și 9 octombrie - turneu în Japonia: 13 zile și 10 recitaluri. În 14 noiembrie, concert la Sankt Petersburg, în 15 noiembrie, concert la Londra. Și tot așa...

O voință și un psihic de fier - la intersecția dintre două culturi - Alice Sara Ott s-a născut dintr-o mamă japoneză și un tată german, ea reușește să îmbine caracteristicile a două culturi, chiar dacă, de fapt, nu este acasă în niciuna dintre culturi: îmi mărturisea într-un interviu că în Germania este considerată japoneză, iar în Japonia i se vorbește în engleză.

Într-un interviu pe care l-am realizat în 2011, am întrebat-o pe Alice Sara Ott ce-și dorește pentru viitor, având în vedere cât de multe a realizat deja. Iată răspunsul ei:

"Niciodată nu poți spune că ai reușit prea multe. Mereu este loc de dezvoltare, de creștere. V-am spus, cel mai important scop al meu este să fiu un om fericit. Desigur, am vise să cânt cu o anumită orchestră sau într-o anumită sală, dar nu vreau să grăbesc lucrurile, pentru că nu vreau să devin o stea căzătoare, vreau să am o viață lungă ca muzician. Vreau să am timp să mă bucur de viață și să găsesc sensurile ascunse ale muzicii."

Discul Wonderland pe care se regăsesc și selecțiuni din Suita Peer Gynt, dar și un set de piese lirice de Grieg poate fi ascultat la Radio România Muzical luni, 12 septembrie, de la ora 19.00 și în reluare duminică, 18 septembrie, de la ora 13.05.
Cristina Comandașu


Nume, prenume

Localitatea

Vârsta


Comentariu