Votează discul de muzică clasică al anului 2016

VIDEO. Berg, Webern și Schonberg– albumul Cvartetului Belcea premiat la Gala Echo Klassic 2016, în CD Review din 2 noiembrie

Scor : 4.60 ( 10 voturi)

Cvartetul Belcea

Este una dintre valoroasele formații camerale ale momentului. Violonista Corina Belcea este cea care a fondat acest cvartet în anul 1994. Alături de ea, în acest moment formația camerală îi are ca membri pe Axel Schacher - vioară, Krzysztof Chorzelski - violă și Antoine Lederlin - violoncel. Cei peste 20 ani de carieră sunt reflectați cel puțin într-o discografie impresionantă ce cuprinde integralele cvartetelor de Benjamin Britten și Bela Bartok, precum și lucrări de Franz Schubert, Johannes Brahms, Wolfgang Amadeus Mozart, Claude Debussy, Maurice Ravel și Henri Dutilleux.

Din 2010 Cvartetul Belcea împarte rezidența la Vienna Konzerthaus cu Cvartetul Artemis, formație camerală al cărei album Brahms premiat Echo Klassic 2016 la categoria muzică de cameră a secolului XIX, l-ați ascultat recent în CD Review. Muzicienii au creat recent propriul lor fond fiduciar, Belcea Quartet Trust, ale cărui obiective principale sunt să susțină cvartetele de coarde tinere prin serii de sesiuni intensive de mentorat, precum și să comande noi lucrări de la principalii compozitori de astăzi pentru a fi interpretate în premieră de Cvartetul Belcea în viitor.

Berg, Webern și Schonberg

Albumul lucrărilor Berg, Webern și Schonberg a fost lansat pe 16 octombrie 2015 și este inclus în campania "Votează discul de muzică clasică al anului 2016". Motivul nu este neapărat premiul Echo Klassik obținut, ci faptul că, în ciuda reticenței cu care în general publicul se îndreaptă spre muzică celei de-a doua Școli Vieneze, din cauza complexității tehnicilor și expresionismul intens al inovatoarelor opusuri create de Arnold Schoenberg, Alban Berg sau Anton Webern, acest album reușește să ofere o audiție foarte plăcută. Discul este remarcabil pentru profunda impulsivitate emoțională a programului ce creează ascultătorului o senzație relaxantă de accesibilitate. Cel mai evident argument este Sextetul Noapte transfigurată op. 4, acea pasională lucrare semnată de Armold Schoenberg în1899. Alături de acest opus stă, în același ton, Mișcarea lentă pentru cvartet de coarde compusă de Anton Webern în1905. Între aceste lucrări stau expresiile comprimate din cele 5 mișcări op 5 compuse de același Webern în 1909 și Suita lirică de Alban Berg, semnată în 1926. Cvartetul Belcea interpretează această muzică cu o mare profunzime expresivă. Pasiunea celor patru instrumentiști, la care se alătură Nicolas Bone - violă, Antonio Meneses - violoncel pentru Sextetul de Schoenberg, abilitățile lor tehnice, fac ca această muzică uluitoare, care a schimbat radical istoria muzicii, să răsune cu toată forța și misterul ei. Acest album lasă celor ce îl ascultă o experienta sonoră plină de surprize plăcute.

Iată de ce vă invit să ascultați în premieră un fragment din acest album Sextetul Noapte transfigurată op. 4 de Arnold Schoenberg, la CD Review (12,15) pe 2 noiembrie.

Gabriel Marica


Nume, prenume

Localitatea

Vârsta


Comentariu