Votează discul de muzică clasică al anului 2016

VIDEO. Pianistul Igor Levit - Variațiunile Goldberg: Music box, 11 iulie

Scor : 3.50 ( 6 voturi)


Vă prezint un disc apărut la finalul lunii octombrie 2015, album salutat de presa internațională: protagonist este pianistul Igor Levit, iar pe acest album regăsim, printre altele, Variațiunile Goldberg de Johann Sebastian Bach, lucrarea pe care o vom asculta pe 11 iulie. Pe celelalte două CD-uri ale acestui album: Variațiunile de Beethoven pe o temă de Diabelli și Variațiunile lui Frederic Rzewski pe tema "The People United Will Never Be Defeated".

Albumul a fost desemnat discul lunii noiembrie 2015 de revista Gramophone și discul lunii ianuarie 2016 de revista BBc Music Magazine; la Radio România Muzical este prezentat în cadrul campaniei Votează discul de muzică clasică al anului 2016.

Igor Levit împlinește anul acesta 29 ani; însă realizările sale depășesc așteptările vârstei pe care o are. S-a născut în Rusia, la Nijni Novgorod și a început să studieze pianul la vârsta de 3 ani; în 1995, când avea 8 ani, s-a mutat cu familia în Germania, la Hanovra, unde a și studiat din anul 2000. Igor Levit este laureatul unor concursuri prestigioase: cel puțin la fel de importantă a fost și numirea sa ca BBC Radio 3 New generation artist între anii 2011-2013. Și bineințeles, faptul că are un contract cu o binecunoscută casă de discuri, Sony, unde a publicat deja 3 discuri: primul a apărut în 2013 și a primit Newcomer Award din partea BBC Music Magazine și un premiu Echo; al doilea, cu partite de Bach a fost discul lunii octombrie 2014 la revista Gramophone; al treilea - albumul pe care-l ascultăm astăzi este o nouă bornă în devenirea sa interpretativă.

În fond, a cânta Variațiunile Goldberg după Glenn Gould este o adevărată provocare pentru oricare pianist, mai ales pentru unul tânăr. Însă Igor Levit are curajul de a-și impune vocea personală: Variațiunile Goldberg sunt cântate într-un stil care îmbină rigurozitatea cu ornamentația liberă de tip baroc; Igor Levit crează o poveste pe care o deapănă asemenea unui Șeherazade bachiene, într-un timp surprinzător de lung - înregistrarea se întinde pe parcursul a aproape 80 minute, adică dublu față de durata Variațiunilor Goldberg, în prima versiune înregistrată de Glenn Gould.

O aventură fascinată - un excepțional pianist într-una dintre cele mai pretențioase lucrări bachiene - Variațiunile Goldberg, și aceeași senzație că pianistul cântă chiar alături de cel care ascultă - aceleași zgomote de respirație pe care le auzim și în versiunile lui Glenn Gould.

Albumul lui Igor Levit poate fi ascultat luni, 11 iulie, de la ora 19.00. 

Cristina Comandașu


Nume, prenume

Localitatea

Vârsta


Comentariu