Votează discul de muzică clasică al anului 2016

În epoca lui Joseph Haydn cu 'Accademia Bizantina' dirijată de Ottavio Dantone

Scor : 4.31 ( 13 voturi)

O integrală în premieră, un proiect indrăzneț.

Este un proiect îndrăzneț pe care Decca Classics sper că îl va duce la bun sfârșit. Încercări au mai fost. Aș aminti seria incompletă a lui Christopher Hogwood și a sa Academie de Muzică Veche și, de asemenea, proiectul lui Roy Goodman cu Hanover Band. Iată încă un început promițător pe care vă promit că îl voi urmări cu interes, pentru dumneavoastră. Și pentru a-i încuraja pe inițiatori, timp de 4 ediții, la CD Review vă prezint acest album Haydn, care s-a lansat pe 5 februarie 2016. O serie înregistrată de Ansamblul "Accademia Bizantina" dirijat de Ottavio Dantone, un album care și-a propus să aducă în atenție 4 simfonii, de la numerele 78 la 81.

Moda interpretării cu instrumente de epocă

De-a lungul ultimelor cinci decenii, muzica a fost colonizată de această foarte activă mișcarea a interpretării muzicii vechi cu instrumente de epocă. Considerată de unii exces de zel, apreciată de alții pentru efortul pe care interpreții îl risipesc în dorința de a ne teleporta în epoca din care provine această muzică, această mișcare, cum am numit-o eu, a creat o adevărată cultură a instrumentelor de epocă. Așa se face că astăzi, sunt puține lucrări, cel puțin din repertoriul orchestral, care să nu fi fost interpretate fie în concert, fie înregistrate pe disc, și în această manieră și cu instrumente din epoca în care au fost compuse. Printre omisiuni, să spun așa, sunt și unele dintre simfoniile lui Joseph Haydn. Două dintre cele cuprinse pe acest album, Simfonia nr. 79 în Fa major și Simfonia nr. 81 în Sol major sunt astfel inregistrate de "Accademia Bizantina" condusă de Ottavio Dantone, în premieră. Ansamblul "Accademia Bizantina" s-a inființat la Ravenna, Italia, în 1983 ca un mare cvartet de coarde și a funcționat o bună bucată de timp fără dirijor. În cei peste 30 de ani de activitate mai multe personalități au contribuit la creșterea valorii artistice a ansamblului. Îi amintesc în acest sens pe Jorg Demus, Carlo Chiarappa, Luciano Berio și Riccardo Muti. Din 1996 directorul artistic al "Accademia Bizantina" este clavecinistul Ottavio Dantone, cel care a îndreptat ansamblul către muzica veche, fără alte evadări stilistice. La "Accademia Bizantina" muzica veche este abordată numai în urma unei minuțioase cercetări istorice și studierii interpretării sale cu instrumente de epocă. Rodul acestei abordări este seria numeroaselor concerte, dar și o valoroasă și bogată discografie realizată pentru embleme de prestigiu dintre care consemnez Deutsche Grammophon, Harmonia Mundi și bineînțeles Decca Classics. Trebuie să ammintesc, printre cele mai recente realizări, albumul Bach realizat impreună cu violonista Viktoria Mullova.

Dar si pe cel dedicat lui Vivaldi, alături de violonistul Giuliano Carmignola și nu în ultimul rând albumul "Purcell - O solitudine", semnat împreună cu contratenorul Andreas Scholl.

O carte de vizită bogată și valoaroasă din punct de verede artistic, un început promițător al acestui amplu proiect Haydn, un album pe care puteți să îl luați în considerare atunci când participați la campania Radio România Muzical "Votează discul de muzică clasică al anului 2016".

Ascultați simfoniile 78 - 81 de Joseph Haydn în premieră la CD review rubrică din emisiunea "Arpeggio" din 15, 17, 22 și 23 martie, ora 11.30.


Gabriel Marica


Nume, prenume

Localitatea

Vârsta


Comentariu