Votează discul de muzică clasică al anului 2016

VIDEO. Mozart în interpretarea fraților Lucas și Arthur Jussen - Arpeggio, 9 și 10 februarie 2016

Scor : 3.67 ( 9 voturi)

Cu toate că au vârsta de 19, respectiv 22 de ani, pianiștii olandezi, frații Arthur și Lucas Jussen sunt bine cunoscuți în sălile de concert din Europa, atât împreună cât și ca soliști. Se spune despre ei că sunt protejații Mariei Joao Pires, datorită căreia au început să colaboreze cu orchestre importante din întreaga lume. Dincolo de asta, cei doi Jussen demonstrează pe acest album Mozart, pe care vă invit să-l savurați în două episoade CD-Review, că au talent. Un argument ar fi că ei se află deja la al patrulea album lansat sub prestigioasa emblemă Deutsche Grammophon.

Arthur și Lucas Jussen sunt o apariție foarte proaspătă, pentru unii frapantă, în tricourile lor negre, cu părul blond, pieptănat după ultimele tendințe ale modei, cântând la pian... Mozart. Dincolo de această imagine, interpretarea celor doi emană o deosebită plăcere de a cânta, cu prospețimea, sinceritatea și veselia pe care cu siguranță că și-ar fi dorit-o și Wolfang Amadeus.

Frații Jussen s-au remarcat foarte devreme. În anul 2001, la doar 8 ani, Lucas a ajuns în finala concursului de pian din cadrul Festivalului de la Rotterdam, în timp ce Arthur, tot la aceeași vârstă a fost declarat "Tânărul Talent Muzical al anului 2004" la Concursul Național de Muzică al Fundației "Young Talent".

În anul 2005 cei doi frați au studiat aproape un an în Portugalia și Brazilia, la invitația renumitei pianiste Maria Joao Pires.

În anul 2011, Lucas și Arthur Jussen au fost răsplătiți cu Premiul Concertgebouw Young Talent, o distincție ce s-a acordat pentru prima dată în acel an.

Experiența lor mozartiană, în ciuda vârstei, este destul de îndelungată. La doar 9 ani, Lucas Jussen interpreta Concertul nr 12 KV 414 în La major pe Scena Mare de la Concertgebouw din Amsterdam. În anul 2005, pentru celebrarea jubileului de argint al Reginei Beatrix a Olandei, cei doi frați au interpretat Concertul pentru două piane KV 365 în compania Orchestrei Regale Concertgebouw. Aceeași partitură au interpretat-o și în 2012 la concertul care a marcat cei 20 de ani de existență a renumitei serii de masterclass "Pianiști la Concertgebouw".

Iată deci o carte de vizită promițătoare pentru albumul Mozart, cel mai recent lansat, în octombrie 2015, care înseamnă și debutul colaborării lor cu Academia St Martin in the Fields și dirijorul Sir Neville Marriner.

Albumul Mozart cuprinde concertele pentru două piane KV 242 în Fa major și KV 365 în Mi bemol major, interpretate în compania orchestrei amintite, iar pentru varianta de lux, un bonus, Sonata KV 381 în Re major pentru pian la 4 mâini.

Frații Jussen se completează excelent în acel joc al contrastelor desenat de Mozart, schimbând imperceptibil rolul de conducător al discursului muzical cu cel de ecou sau, pur și simplu, de însoțitor armonic al acestuia. Arthur și Lucas comunică și se completează minunat, au același ton, același temperament al tușeului, aceeași tehnică, dând senzația că asculți un singur instrument, aflat în mâinile unui singur pianist.

Academia St Martin in the Fields și dirijorul Sir Neville Marriner echilibrează discursul muzical cu experiența Mozart căpătată de-a lungul anilor, dovedindu-se a fi partenerul perfect. Orchestra susține, uneori provoacă, alteori îmblânzește entuziasmul celor doi Jussen, astfel încât rezultatul să fie un portret Mozart cât mai realist. Și așa, în mâinile a doi tineri blonzi cu șuvițe pieptănate după moda momentului, îmbrăcați în tricouri negre, Mozart e prezent aici și acum, în vremurile noastre.

Cu speranța că vă place, vă invit să votați acest album care face parte din campania Votează discul de muzică clasică al anului 2016.

La Radio România Muzical îi ascultați pe Arthur și Lucas Jussen interpretându-l pe Mozart la rubrica CD-Review din emisiunea "Arpeggio" pe 9 și 10 februarie, ora 11.30.


Gabriel Marica


Nume, prenume

Localitatea

Vârsta


Comentariu