Votează discul de muzică clasică al anului 2016

VIDEO. Pianistul Daniil Trifonov - albumul 'Transcendental': Music box, 17 și 24 octombrie

Scor : 4.74 ( 43 voturi)

În 7 octombrie casa Deutsche Grammophon a lansat unul dintre albumele cele mai așteptate ale acestui an: integrala studiilor de Franz Liszt, în interpretarea pianistului rus Daniil Trifonov. Albumul se intitulează Transcendental și cuprinde două discuri: primul, cu cele 12 studii de execuție transcendentală, al doilea, cu 5 studii de concert și 6 studii după Paganini.

De ce unul dintre cele mai așteptate albume ale anului? Pentru că una dintre cele mai grele colecții de piese dedicate pianului, studiile lui Liszt, apar în versiunea unuia dintre cei mai importanți pianiști ai momentului. Daniil Trifonov este cu adevărat un fenomen: la 25 ani, nu este privit doar ca unul dintre cei mai buni pianiști ai generației sale, ci drept unul dintre cei mai buni dintre toți pianiștii care activează astăzi la nivel mondial. Argumente în favoarea lui sunt foarte multe: de la tehnica impecabilă, la o anumită poezie ce-i este caracteristică, înglobând tradiția importantă a școlii ruse de pian. Iar această integrală Liszt cred că punctează cu adevărat valoarea excepțională a acestui pianist pe care-l vom putea asculta anul viitor și la București, în cadrul festivalului Enescu.

Daniil Trifonov vorbește în videoclipul de prezentare a albumului despre concepția sa asupra studiilor lui Franz Liszt: nu doar că el le vede ca o înșiruire de piese cu legătură prin dramaturgia lor, ca un spectacol de operă, ci că interpretează epitetul de "transcendenta"l nu cu înțelesul de "dificil tehnic", ci cu sensul că aceste studii te pot purta într-o lume mai înaltă, dincolo de obișnuit.

Într-adevăr, cred că Daniil Trifonov asta și face în această integrală Liszt: îl poartă pe ascultătorul său dincolo de lumea de zi cu zi, în lumea excepționalului. Și face acest lucru cu o simplitate și ușurință care pot părea dezarmante pentru cine știe exact ce este în partitura lui Liszt - adică o herghelie de cai neîmblânziți, dacă mi-este permisă această comparație. Plus că Daniil Trifonov este unul dintre pianiștii pe care-i putem număra pe degete care au înregistrat toate cele 23 studii lăsate de Liszt, nu doar cele 12 studii transcendentale.

Albumul Transcendental poate fi ascultat la Radio România Muzical luni, 17 și 24 octombrie 2016, ora 19.00 (în reluare pe 23 și 30 octombrie, ora 13.05).

Cristina Comandașu


Nume, prenume

Localitatea

Vârsta


Comentariu