Votează discul de muzică clasică al anului 2016

VIDEO. All You Need is Bach - albumul organistului Cameron Carpenter difuzat în premieră la CD Review pe 22 septembrie

Scor : 3.75 ( 4 voturi)

Cine este Cameron Carpenter?

Foarte popular în Statele Unite, cu frizura sa rebelă și nonconformistă, imbracat ca un star pop-rock, Cameron Carpenter este absolventul renumitei Juilliard School din New York, unde a studiat cu Gerre Hancock, John Weaver și Paul Jacobs. Deși declară că nu este o persoană credincioasă, între anii 2008 - 2009 a fost organist rezident la Middle Collegiate Church din East Village -New York, unde a cântat la orgă electronică și manuală. În această perioadă a alcătuit și a dezvoltat repertoriul muzical interpretat pe parcursul ritualului liturgic.


Cameron Carpanter este un virtuoz și compozitor unic printre organiști. New York Times îl descrie ca fiind un talent extravagant, iar publicația The New Yorker spune despre el că sparge tabuurile muzicale clasice și culturale în general. Cameron Carpanter este primul organist nominalizat vreodată la premiile Grammy pentru revoluționarul său album de debut. Este vorba despre discul lansat în anului 2008, inregistrat la Trinity Church de pe Wall Street din New York, care conține și o transcriere pentru orgă a Studiului Revoluționar op 10 nr 12 de Chopin. Cameron Carpanter a fost nominalizat la Grammy-ul pentru Cea mai bună interpretare instrumentală solo.


All You Need is Bach


Acesta este titlul celui de-al doilea album solo interpretat de Cameron Carpenter, o aluzie la titlul celebrei melodii Beatles All You Need is Love, un albumul său face parte din campania RRM "Votează dicul de muzică clasică al anului 2016". Și pentru că artistul își propune să spargă clișeele imaginii despre orgă și organiștii și să reinventeze acest instrument la propriu, All You Need is Bach este înregistrat pe noua orgă International Touring. Orga pe care cântă, construită după specificațiile sale, poate fi încărcată într-un camion și asamblată în câteva ore. Instrument este digital și adună sonoritatea celor mai renumite orgi din lume, cel puțin așa declară interpretul. Cu acest instrument, ale cărui posibilități de exprimare muzicale par a fi nelimitate, Cameron Carpenter promite să realizeze un turneu internațional plecând bineînțeles de la Bach și ajungând până la Beatles și dincolo de ei.

Revenind la albumul Bach, Cameron Carpenter a inclus Contrapunctus IX din Arta fugii, Sonate pentru orgă în re minor și Mi bemol Major, Preludiu și Fuga în si minor, Inventiunea Nr. 8 și, ca element central, al discului marea Passacaglia și Fuga în do minor. Aceasta din urmă partitura are un loc special în repertoriul lui Carpenter, fără îndoială aflată în Top 10 capodoperele de toate muzica, după cum spune el.

Desigur, cei mai mari pasionați iubitori de muzică de orgă au motive să tresară la auzul acestor interpretări, poate prea nonconformiste pe alocuri. E poate prea demonstrativ acest "altceva", dar cred că e interesant să-l ascultăm, pe acest energic și plin de talent artist, a cărui pasiune sinceră pentru Bach rodește într-o interpretare actuală și totodată plină de respect pentru Titanul al Barocului.

Iată de ce vă invit să ascultați câteva momente în premieră de pe albumul All You Need is Bach pe 22 septembrie, de la ora 12,15 a CD Review.

Gabriel Marica


Nume, prenume

Localitatea

Vârsta


Comentariu