Votează discul de muzică clasică al anului 2016

Pianista Alexandra Dariescu - albumul Ceaikovski: Music box, 30 noiembrie

Scor : 4.88 ( 900 voturi)


În 21 octombrie 2016, pianista născută la Iași, cu o frumoasă carieră desfășurată în țara ei de adopție, Marea Britanie, a lansat albumul care reprezintă debutul ei discografic în calitate de solist concertist. Un debut alături de Orchestra Filarmonicii Regale din Londra, condusă de Darrell Ang. Un album care poate fi un ideal cadou de Crăciun, atât prin repertoriu, cât și prin intensitatea și finețea interpretării, difuzat pe 30 noiembrie, în jurul orei 18.00, despre care am stat de vorbă chiar cu Alexandra Dariescu.

"Am ales Concertul de Ceaikovski nr.1 cuplat cu Suita aranjată de Pletniov, "Spărgătorul de nuci" pentru pian solo. Așa că este un program foarte, foarte frumos. Este un program aniversar - anul acesta se împlinesc 200 de ani de când Hoffmann a scris povestea "Spărgătorul de nuci", iar pentru mine este o amintire extraordinar de frumoasă de când eram micuță și ascultam povești pe LP-uri. Erau povești muzicale, țin minte, mama mă încuraja foarte mult să le ascult și eu le ascultam cu foarte mare drag. Și chiar când am descoperit această partitură a "Spărgătorului de nuci" aranjată de Pletniov pentru pian solo am spus că neapărat vreau să o înregistrez. Și așa a venit cuplarea acestei suite cu Concertul nr.1 de Ceaikovski pe care l-am cântat de multe ori și care-mi este la suflet. Cred că am ajuns să înțeleg esența acestui concert și, bineînțeles, când a venit oportunitatea să înregistrez cu Filarmonica Regală din Londra a fost o combinație perfectă.


Vorbești despre oportunitatea de a înregistra alături de această foarte bine cunoscută orchestră. Cum a apărut oportunitatea aceasta, că nu e ceva obișnuit?

Nu, nu este deloc obișnuit și pentru mine este un foarte mare privilegiu să pot înregistra cu ei. A fost o combinație perfectă - și casa de discuri și Filarmonica m-au sugerat pe mine și a fost… nu știu… timpul potrivit și pentru mine, când mă pregăteam să înregistrez un concert cu orchestra. Așa că a fost un gând bun din partea tuturor și o colaborare care continuă să fie foarte, foarte frumoasă și fructuoasă în același timp.


Cred că a înregistra Concertul de Ceaikovski, celebrul concert nr.1, este cu adevărat o provocare pentru că sunt atât de numeroși pianiștii care înaintea ta au făcut acest lucru. Ce ți-ai propus să aduci tu nou și care crezi că este elementul de atractivitate pentru cel care va vedea discul într-o librărie și să vrea să-l cumpere. E greu, cred, în ziua de astăzi, când e așa o ofertă bogată, nu?

Da, este foarte greu, este adevărat. În primul rând nu mă gândesc la oricine altcineva care a înregistrat acest concert; este foarte important să-ți faci cunoscută vocea ta. Pentru mine acest concert este un întreg balet; este vorba de suplețea și de povestea care este spusă în acest concert. În momentul când se intră într-o librărie și se vede CD-ul, coperta este foarte frumoasă - este un joc între mine și Spărgătorul de nuci. În momentul în care-l aduce și-l ascultă este și mai frumos și sper să simtă emoția și bucuria cu care am înregistrat toate notele.

Câteva detalii despre înregistrarea efectivă a concertului...

A durat o singură zi să înregistrăm concertul cu orchestra; am avut două sesiuni de trei ore fiecare. A fost deci într-un fel presiune, dar, în același timp, în momentul când înregistrez ceva vreau să fie în bucăți foarte lungi ca să fie linia continuă. Nu-mi plac editările foarte multe. Așa că, în momentul când am intrat în sală - o sală foarte frumoasă, exact în centrul Londrei, Henry Wood Hall… e foarte diferit să înregistrezi un concert cu orchestra decât un disc singură, pentru că în momentul când ești singură ești singură în studio, numai cu pianul… dar aici erau deja o sută de oameni care, bineînțeles, te și ascultă în momentele când ai pasaje solo, dar și cântă împreună cu tine. Așa că a fost, într-un fel, concert; un concert mai lung, dar așa a fost atmosfera, așa am simțit-o.

Cristina Comandașu


Nume, prenume

Localitatea

Vârsta


Comentariu