Votează discul de muzică clasică al anului 2016

VIDEO. Vladimir Horowitz - Return to Chicago – Arpeggio, 24 și 26 februarie

Scor : 4.08 ( 13 voturi)

Vladimir Horowitz - 37 de recitaluri și concerte la Chicago.

Au trecut mai bine de 25 de ani de la dispariția sa lumească și numele său încă naște admirabile emoții. Poate pentru că a trăit intr-o epocă în care amprenta personală însemna totul pentru un artist adevărat. Vladimir Horowitz a fost unul dintre cei mai străluciți pianiști ai secolului XX, care, spun criticii, a reprezentat pentru arta pianistică ceea ce, cu aproape 100 de ani înainte, a însemnat Franz Liszt.

Am plăcerea să vă prezint în două episoade CD Review din emisiunea "Arpeggio", un dublu album lansat pe 13 noiembrie 2015 care cuprinde ultimul recital al lui Vladimir Horowitz la Chicago, recital susținut pe 26 octombrie 1986 la Orchestra Hall din orașul american. Albumul se intitulează "Vladimir Horowitz - Return to Chicago". De altfel, de-a lungul carierei sale, pianistul s-a "întors" la Chicago, începând din 1928, de 37 de ori, 27 dintre aparițiile sale aici au fost recitaluri solo, 4 dintre acestea, între anii 1960 și 1970, sunt considerate de critici "vârfuri ale carierei sale". În 1986, Horowitz s-a întors la Chicago cu intenția de a face un cadou orașului în care, așa cum declară, s-a simțit de fiecare dată extraordinar.

Cred că Chicago a fost primul meu succes în America, chiar înainte de New York - Vladimir Horowitz

"Cred că Chicago a fost primul meu succes în America, chiar înainte de New York. Chiar și după 58 de ani nu pot uita asta. Acum este peste tot la fel. Sunt răsfățat oriunde...dar Chicago este special pentru mine, îmi place publicul, sala de concert, totul" - spune Vladimir Horowitz într-unul dintre interviurile atașate albumului. Primul interviu a fost realizat de Norman Pellegrini, gazda postului de radio WFMT - Chicago, iar cel de-al doilea, realizat de Thomas Willis, jurnalist la Chicago Tribune, a fost înregistrat pe 30 octombrie 1974, cu ocazia intoarcerii lui Horowitz la Chicago după o absență de 6 ani.

Recitalul începe cu două sonate de Domenico Scarlatti, la care se adaugă opusuri din creația favoriților lui Vladimir Horowitz: Wolfgang Amadeus Mozart și Aleksandr Skriabin. Partea a doua aduce noutăți pentru discografia pianistului la Deutsche Grammophon și anume Arabesque op. 18 în Do major de Robert Schumann și Mazurca op.63 nr. 3 în do diez minor de Frederic Chopin. La acestea se adaugă opusuri de Franz Liszt și Moritz Moszkowski.

"Vladimir Horowitz - Return to Chicago" este o premieră mondială

Recitalul a fost transmis de postul de radio WFMT - Chicago în acea seară de 26 octombrie 1986, tocmai pentru a putea fi ascultat de un număr cât mai mare de locuitori ai orașului american. Înregistrarea a fost uitată în arhivele WFMT - Chicago până în octombrie 2013, când a fost descoperită de producătorul Jon M. Samuels. Albumul a apărut pe 13 noiembrie 2015 acordându-ne nouă, celorlalți privilegiul de a participa la una dintre cele mai emoționante apariții scenice ale lui Vladimir Horowitz, în fapt ultima sa apariție la Chicago.

"Vladimir Horowitz - Return to Chicago" face parte din campania "Votează discul de muzică clasică al anului 2016". Nu ratați CD Review din emisiunea Arpeggio în datele de 24 și 26 februarie la Radio România Muzical. Ora 11.30.
Gabriel Marica


Nume, prenume

Localitatea

Vârsta


Comentariu