Votează discul de muzică clasică al anului 2016

Brahms și Bartok cu Janine Jansen - Music box, 18 și 24 ianuarie

Scor : 4.38 ( 21 voturi)

Vă propun un album apărut pe 8 ianuarie 2016 la casa Decca, semnat de violonista Janine Jansen, unul dintre cele mai importante nume de muzicieni din generația actuală.

Mă bucur că am avut ocazia să o ascultăm pe Janine Jansen, în fine, pentru prima dată în România, în cadrul ediției de anul trecut a Festivalului Enescu. Pe 19 septembrie 2015 ea a interpretat la Sala Mare a Palatului Concertul nr.1 de Bela Bartok, trezind un imens entuziasm în rândul publicului. Acest Concert nr.1 de Bartok se regăsește și pe discul propus spre audiție la Radio România Muzical în 18 ianuarie (cu reluare în 24 ianuarie), alături de monumentalul Concert de Johannes Brahms, pe care Janine Jansen, cu toată statura sa de super-vedetă, s-a încumentat să-l înregistreze pentru prima dată pe acest disc, adică la vârsta maturității (Janine Jansen a împlinit în 7 ianuarie 2016 38 ani).

Jansen - Pappano

Janine Jansen a lucrat la înregistrarea ambelor concerte alături de dirijorul Antonio Pappano, de asemenea cunoscut publicului din România, care a apreciat de fiecare dată implicarea, căldura, pasiunea și evident, eficacitatea acestui dirijor, o altă vedetă a timpurilor noastre. Janine Jansen a interpretat prima dată Concertul de Brahms alături de Antonio Pappano în 2012 și a fost impresionată: "nimic nu m-a pregătit", spune ea, "pentru extraordinara pasiune și energie pe care el reușește să le genereze din orchestră. Cel mai mult, el încurajează un radiant cantabile, în stilul vocii cântate". O bună observație: Antonio Pappano este și un foarte apreciat dirijor de operă.

Janine Jansen și Antonio Pappano s-au întâlnit pentru a realiza înregistrarea de pe acest disc în februarie 2015, când alături de Orchestra Academiei Naționale Santa Cecilia din Roma au interpretat acest concert în trei concerte succesive live. Rezultatul: una dintre cele mai bune versiuni contemporane a Concertului op.77 în Re major pentru vioară și orchestră de Johannes Brahms de pe un disc inclus în campania "Votează discul de muzică clasică al anului 2016". Sper că veți intra pe site-ul romaniamuzical.ro pentru a acordat votul dvs. acestui disc.

Performanțele unei violoniste

Puțini violoniști se bucură de respectul de care se bucură Janine Jansen, atât din partea criticilor, cât și a publicului. Și în plus, această statură este vizibilă și comercial: Janine Jansen este unul dintre cei mai vânduți artiști clasici ai casei Decca, iar unul dintre discurile ei (cu Anotimpurile de Vivaldi) a stat în topul vânzărilor de muzică clasică pe itunes.com, o performanță, de asemenea, deloc neglijabilă.

Selecțiuni din Concertul de Brahms, de pe CD-ul lansat de Janine Jansen pe 8 ianuarie 2016, fac parte din coloana sonoră a unui film olandez lansat pe 10 decembrie 2015, Public works, al cărui personaj principal este un lutier din Amsterdam, de la finalul secolului al XIX-lea.

Concertul nr.1 de Bartok

A doua este de pe disc este Concertul nr.1 pentru vioară și orchestră de Bela Bartok - același pe care Janine Jansen l-a interpretat la București în 19 septembrie 2015 alături de Orchestra Regală Concertgebouw din Amsterdam, condusă de Andris Nelsons. Am rămas atunci cu regretul că Jansen a stat atât de puțin pe scenă - concertul are doar 20 minute - însă cu încântarea că am ascultat una dintre lucrările care se aud rar în concert, probabil tocmai dificultății lui, și cu senzația perfecțiunii în interpretare: Janine Jansen, deși pare fragilă, domina suveran scena și partitura, punând în lumină cele mai intime detalii ale partiturii. Un regal, de care ne bucurăm și în înregistrarea de pe CD, realizată de Janine Jansen alături de Orchestra Simfonică din Londra condusă de Antonio Pappano.

Noul CD al violonistei Janine Jansen poate fi ascultat la Radio România Muzical luni, 18 ianuarie, de la ora 19.00, în reluare duminică, 24 ianuarie, de la ora 13.05 sau oricând, începând cu data de 19 ianuarie pe site-ul campaniei Votează discul de muzică clasică al anului 2016.

Cristina Comandașu


Nume, prenume

Localitatea

Vârsta


Comentariu