Votează discul de muzică clasică al anului 2016

Mezzosoprana Magdalena Kozena - albumul 'Monteverdi': Music box, 11 aprilie

Scor : 4.56 ( 9 voturi)

În 19 februarie 2016, casa de discuri Archiv lansa la nivel internațional cel mai nou disc al mezzosopranei cehe Magdalena Kozena. Pe el regăsim lucrări de Claudio Monteverdi, cu scurte inteludii orchestrale semnate de Marco Ucellini, Tarquinio Merula și Biagio Marini. Este lumea Italiei muzicale din prima jumătate a secolului al XVII-lea, când un nou stil muzical apărea la orizont - barocul. Este lumea în care Renașterea încă are un cuvânt greu de spus, mai ales în ceea ce privește jocul polifonic al vocilor din discursul muzical.

Este însă o lume plină de lumină - de fiecare dată când ascult muzica lui Claudio Monteverdi sunt surprinsă de actualitatea ei, de frumusețea și inventivitatea ei. Și când are interpreți pe măsură, așa cum este această mezzosoprană cehă aflată în mod evident în vârf de carieră, Magdalena Kozena, rezultatul este unul absolut încântător. Fără a uita contribuția esențială a excepționalului ansamblu care o acompaniază pe Magdalena Kozena, La Cetra din Basel, condus de Andrea Marcon, alcătuit din 13 muzicieni care cântă la instrumente de epocă și care într-adevăr, recrează modul în care se auzea muzica lui Monteverdi chiar în timpul său.

Noul disc al Magdalenei Kozena face parte din campania Radio România Muzical Votează discul de muzică clasică al anului 2016, acesta este de altfel unul dintre cele mai reușite albume intrate în această competiție.

Cea mai extinsă dintre lucrările de pe disc este Combattimento di Tancredi e Clorinda de Claudio Monteverdi, una dintre cele mai inovatoare lucrări scrise vreodată în istoria muzicii. Pentru că Monteverdi pune în partitura acestei lucrări, de altfel, greu de încadrat într-un anume gen, procedee care vor cunoaște o largă răspândire secole mai târziu: pizzicato și tremolo pentru coarde sunt doar două dintre ele, folosite pentru a descrie cât mai fidel subiectul descris de versurile lui Torquato Tasso, adică povestea de dragoste și război dintre cavalerul creștin Tancredi și sarazina Clorinda. O partitură extrem de ofertantă pentru interpreți, iar Magdalena Kozena reușește o extrem de veridică redare a uneia dintre cele mai interesante partituri din istoria muzicii.

În mod evident, Magdalena Kozena stăpânește la modul superlativ arta interpretării muzicii preclasice, care are o anumită specificitate - în niciun caz nu o poți cânta ca pe muzica lui Verdi de pildă. Accentul nu este pus pe intensitatea și amplitudinea vocii, ci pe capacitatea de a evidenția un parcurs muzical filigranat, cu numeroase stări emoționale, cu accentul și pe cuvântul rostit, plus, evident, și un alt tip de emisie vocală. De altfel, mare parte dintre cele 40 de albume care i-au apărut deja la Deutsche Grammophon, una dintre cele mai importante case de discuri pentru muzica clasică, cu care are semnat un contract de exclusivitate încă din 1999, conțin muzică preclasică. Însă Magdalena Kozena nu s-a dedicat exclusiv acestui repertoriu - în 2012, ea a înregistrat, de exemplu, Carmen de Bizet alături de tenorul Jonas Kaufmann, iar în mai și iunie 2016, Magdalena Kozena va apărea pe scena Operei Unter den linden din Berlin în Julieta de Bohuslav Martinu. În aprilie 2016, Magdalena Kozena va cânta la Luxemburg și Frankfurt un recital de lieduri. În stagiunea 2015-2016, ea este artist în rezidență pentru 4 instituții: Wigmore Hall din Londra, Filarmonicile din Luxemburg, Hamburg și Praga pentru care a pregătit 4 programe diferite, unul dintre ele fiind și cel cu lucrări de Monteverdi.

Noul album al Magdalenei Kozena poate fi ascultat luni, 11 aprilie, de la ora 19.00 și în reluare duminică, 17 aprilie, de la ora 13.05. Sau oricând pe site-ul campaniei Votează discul de muzică clasică al anului 2016.

Cristina Comandașu


Nume, prenume

Localitatea

Vârsta


Comentariu