ACUM:
1.00
Notturno
Produs de BBC, preluat prin Uniunea Europeană de Radio.

Votează discul de muzică clasică al anului 2013

Discul de muzică clasică al anului 2013 în RomâniaDiscul cu cea mai mare notă din cele mai multe voturi exprimate de public în cadrul campaniei „Votează discul de muzică clasică al anului 2013” derulată pe site-ul www.romania-muzical.ro este semnat de violoncelista Laura Buruiană şi pianistul Ferenc Vizi; cuprinde integrala integrala lucrărilor pentru violoncel şi pian de Felix Mendelssohn şi a apărut la casa germană Coviello Classics în martie 2013.

Discul a strâns un număr de 364 de voturi şi nota 4.99 din maximum 5. A fost difuzat la Radio România Muzical în 6 ianuarie 2014 şi poate fi reascultat pe site-ul campaniei (www.romania-muzical.ro/info/votează2013). Discul cu lucrări de Mendelssohn semnat de Laura Buruiană şi Ferenc Vizi a fost recenzat laudativ de revista britanică Gramophone în numărul din iulie 2013.


Violoncelista Laura Buruiană – unul dintre artiştii care la începuturile carierei au fost promovaţi intens de Radio România Muzical – s-a declarat entuziasmată de rezultatul obţinut: „Suntem foarte onoraţi. Chiar nu mă aşteptam. Discul meu a intrat ultimul în această competiţie în care s-au întrecut discuri extraordinare dintre care, de altfel, pe multe le-am şi ascultat. M-a bucurat enorm această veste, i-am spus-o şi lui Ferenc Vizi şi ne-am bucurat împreună.


Care crezi că a fost atu-ul discului vostru, ce l-a impus în faţa celorlalte? Pentru că într-adevăr, a fost surprinzător ca ultimul disc intrat în proiect să fie şi cel câştigător.


Poate repertoriul, în primul rând. Sonatele şi variaţiunile concertante de Mendelssohn nu prea au fost înregistrate, după cunoştinţa mea sunt doar cinci sau şase discuri cu acest repertoriu; în primul rând, pentru că este foarte, foarte grea partitura pentru pian. Am avut ocazia de a cânta cu Ferenc Vizi, care este un mare virtuoz.”

Radio România Muzical programează o emisiune-eveniment marţi, 21 ianuarie, de la ora 19.30, cuprinzând interviuri cu protagoniştii discului declarat cel mai bun al anului 2013 în România – Laura Buruiană şi Ferenc Vizi, alături de înregistrări ale celor doi muzicieni originari din România. Emisiunea este realizată de Cristina Comandaşu, coordonatoarea campaniei.

Laura Buruiană va fi de asemenea invitata „Interviurilor Radio România Muzical” - emisiune transmisă în direct în FM, dar şi audio-video pe site-ul Radio România Muzical – în 24 aprilie, de la ora 19.

Laura Buruiană, născută în 1980, este recunoscută drept una dintre interpretele române de vârf ale generaţiei sale. A fost susţinută de Radio România Muzical în 2004, când a ajuns în finala concursului New Talent de la Bratislava derulată sub egida Uniunii Europene de Radio. Laura Buruiană a confirmat statura sa de veritabil talent prin apariţiile ulterioare pe importante scene europene şi americane. De asemenea, ea a înregistrat mai multe discuri: lucrări de Enescu pentru casa Naxos (2008), un disc Brahms pentru Coviello Classics (2012) şi un album Enescu cu Trio Brâncuşi pentru Zig Zag Territoires (2012), precum şi un disc cu lucrări de Enescu şi Bartok apărut la casa Ollecello (2013).

Pianistul Ferenc Vizi s-a născut la Reghin. Remarcat de Gerard Fremy la concursul Enescu din 1991, a studiat apoi la Paris, desfăşurând o interesantă carieră, mai ales în Franţa.

Clasamentul primelor 5 discuri din cadrul proiectului “Votează discul de muzică clasică al anului 2013” se prezintă astfel:

1. Laura Buruiană – Ferenc Vizi: integrala lucrărilor pentru violoncel şi pian de Felix Mendelssohn (Coviello Classics)

2. Vlad Stănculeasa – Thomas Hoppe: albumul “Romanian Journey” cu lucrări pentru vioară şi pian (Sony)

3. Liviu Prunaru – Dana Protopopescu: integrala sonatelor pentru vioară şi pian de Edvard Grieg (Editura Casa Radio)

4. Tenorul Jonas Kaufmann: albumul “Wagner” (Decca)

5. Avi Avital – mandolină: albumul “Bach” (Deutsche Grammophon)

Campania continuă. “Votează discul de muzică clasică al anului 2014” se desfăşoară pe pagina www.romania-muzical.ro/info/voteaza2014Mendelssohn cu violoncelista Laura Buruiana si pianistul Ferenc Vizi: Music box, 6 ianuarie 2014

În prima ediție a emisiunii Music box din 2014 - un ultim disc din campania Votează discul de muzică clasică al anului 2013

 
Aveti nevoie de Flash player 8 sau mai recent pentru a asculta acest clip
Pianistul Maurizio Pollini cu sonate de Beethoven - Music box, 16 decembrie 2013

Vă propun un disc lansat în 4 octombrie 2013 de pianistul Maurizio Pollini, care la 71 ani își continuă prodigioasa carieră discografică înregistrând 4 sonate de Beethoven.

 
Aveti nevoie de Flash player 8 sau mai recent pentru a asculta acest clip
Pianistul Daniil Trifonov - Music box, 9 decembrie 2013

Vă propun primul disc apărut la Deutsche Grammophon al pianistului rus de 22 ani Daniil Trifonov, pe care l-am mai întâlnit în transmisiunile directe de pe scene europene de la Radio România Muzical.

 
Aveti nevoie de Flash player 8 sau mai recent pentru a asculta acest clip
Pianista Elisabeth Leonskaja - albumul 'Paris': Music box, 2 decembrie 2013

Vă prezint cel mai nou disc al binecunoscutei pianiste Elisabeth Leonskaja - albumul Paris, apărut în 10 octombrie 2013, ce reunește lucrări semnate de Maurice Ravel, George Enescu și Claude Debussy.

 
Aveti nevoie de Flash player 8 sau mai recent pentru a asculta acest clip
Romanian Journey - violonistul Vlad Stănculeasa și pianistul Thomas Hoppe - Music box, 25 noiembrie 2013

La Radio România Muzical, în premieră românească un disc cu totul special: Romanian Journey - lucrări de George Enescu, Paul Constantinescu, Mihail Hora și Tiberiu Olah înregistrate de violonistul Vlad Stănculeasa și pianistul Thomas Hoppe.

 
Aveti nevoie de Flash player 8 sau mai recent pentru a asculta acest clip
Richard Strauss cu Orchestra Filarmonicii din Berlin, dirijor Gustavo Dudamel - Music box, 18 noiembrie 2013

Aveți în față un disc-document: este primul album înregistrat de dirijorul-fenomen Gustavo Dudamel în compania Orchestrei Filarmonicii din Berlin

 
Aveti nevoie de Flash player 8 sau mai recent pentru a asculta acest clip
Brahms și Bartok cu violonistul Leonidas Kavakos - Music box, 11 noiembrie 2013

Aveți ocazia să ascultați cel mai nou disc al violonistului grec Leonidas Kavakos, un muzician pe care am avut șansa să-l ascultăm și în Festivalul Enescu 2013

 
Aveti nevoie de Flash player 8 sau mai recent pentru a asculta acest clip
Pianistul Rafal Blechacz interpretează integrala polonezelor de Frédéric Chopin - Music box, 4 noiembrie 2013

Cel mai nou disc al pianistului polonez Rafal Blechacz cuprinde integrala celor 7 poloneze semnate de Frederic Chopin și publicate pe parcursul vieții sale.

 
Aveti nevoie de Flash player 8 sau mai recent pentru a asculta acest clip
Bach cu violonista Janine Jansen - Music box, 3 noiembrie 2013

Începând din noiembrie, vom avea întâlnire cu discurile noi de două ori pe săptămână, pentru că ediția de luni, ora 19, va putea fi reascultată și duminica, de la ora 13.20.

 
Aveti nevoie de Flash player 8 sau mai recent pentru a asculta acest clip
Violonista Anne Sophie Mutter interpretează lucrări de Antonin Dvoűák - Music box, 21 octombrie 2013

Aveți șansa de a asculta, în avanpremiera lansării internaționale, cel mai nou al album al unei violoniste care a făcut deja istorie: Anne Sophie Mutter.

 
Aveti nevoie de Flash player 8 sau mai recent pentru a asculta acest clip
Pianista Valentina Lisitsa interpretează Franz Liszt - Music box, 14 octombrie 2013

Vă prezint un album care a apărut pe piață în 7 octombrie 2013. L-am ales special : protagonista lui va cânta pentru prima oară în România pe 5 noiembrie 2013, așa că este momentul să o cunoaștem mai bine.

 
Aveti nevoie de Flash player 8 sau mai recent pentru a asculta acest clip
Pianista Hélene Grimaud și dirijorul Andris Nelsons interpretează Johannes Brahms - Music box, 7 octombrie 2013

Lansat în 27 septembrie 2013, un album care a fost numit Everestul personal al Helenei Grimaud: Concertele nr.1 si 2 de Brahms, interpretate live de pianista alături de același dirijor, Andris Nelsons, dar cu orchestre diferite: Orchestra Radiodifuziunii Bavareze (Concertul nr.1) si Orchestra Filarmonicii din Viena (Concertul nr.2). Descoperiți o pianistă care domină orchestra, în 2 dintre cele mai grele concerte pentru pian și orchestră care s-au scris vreodată; ascultați unele dintre cele mai bune interpretări contemporane pentru aceste două concerte.

 
Aveti nevoie de Flash player 8 sau mai recent pentru a asculta acest clip
Agostino Steffani cu Cecilia Bartoli și I Barrocchisti, dirijor Diego Fasolis: Music box, 26 august 2013

Discurile propuse reprezintă un eveniment pe care-l calific drept ieșit din comun, pentru că ele pot fi ascultate la Radio România Muzical cu o săptămână înaintea lansării internaționale, programată în 2 septembrie.

 
Aveti nevoie de Flash player 8 sau mai recent pentru a asculta acest clip
Requiemul de Verdi cu Daniel Barenboim - Music box, 19 august 2013

În 19 august 2013 se lansează cel mai nou disc al dirijorului Daniel Barenboim: Requiemul de Verdi, înregistrat alături de Corul și Orchestra Teatrului Scala din Milano. Soliști: soprana Anja Harteros, mezzosoprana Elina Garanca, tenorul Jonas Kaufmann și basul Rene Pape, un disc care poate fi ascultat la Radio România Muzical chiar în ziua lansării lui internaționale

 
Aveti nevoie de Flash player 8 sau mai recent pentru a asculta acest clip
Verdi cu soprana Anna Netrebko - Music box, 12 august 2013

Mi se pare foarte frumos că în anul când aniversăm 200 ani de la nașterea lui Verdi, una dintre cele mai mari soprane ale timpurilor noastre a ales să înregistreze un album integral Verdi, ocolind însă ariile celebre și punând în circuitul unui public foarte larg arii mai puțin cunoscute din opere ca „Giovanna d’Arco”, „Macbeth”, „Vecerniile siciliene” sau „Don Carlo”.

 
Aveti nevoie de Flash player 8 sau mai recent pentru a asculta acest clip
Pianistul Vladimir Ashkenazy și Rahmaninov - Music box, 5 august 2013

Vă prezint astăzi cel mai nou CD al pianistului de origine rusă Vladimir Ashkenazy. Discul cuprinde cele două triouri cu pian de Serghei Rahmaninov, înregistrate de Vladimir Ashkenazy alături de violonistul Zsolt Tihamer Visontay și violoncelistul Mats Lindstrom.

 
Aveti nevoie de Flash player 8 sau mai recent pentru a asculta acest clip
Pianistul Rudolf Buchbinder și lucrări de Franz Schubert - Music Box, 29 iulie 2013

În cadrul campaniei "Votează discul de muzică clasică al anului 2013" vă prezint cel mai nou CD al pianistului austriac Rudolf Buchbinder: lucrări de Franz Schubert înregistrate pentru casa Sony, un album lansat în 19 iulie 2013.

 
Aveti nevoie de Flash player 8 sau mai recent pentru a asculta acest clip
Yuja Wang - Summer in february: Music box, 22 iulie 2013

Seria propunerilor mele speciale continuă cu un disc recent apărut la casa Deutsche Grammophon, pe care descoperim o altfel de muzică clasică, ce sper să vă placă și dvs. la fel de mult cât mi-a plăcut și mie.

 
Aveti nevoie de Flash player 8 sau mai recent pentru a asculta acest clip
Sven Helbig - Pocket Symphonies. Music box, 15 iulie 2013

Vă prezint un alt disc altfel vorbind despre muzica clasică a timpurilor noastre.

 
Aveti nevoie de Flash player 8 sau mai recent pentru a asculta acest clip
The Philharmonics - Oblivion: Music box, 8 iulie 2013

Vă prezint un disc ieșit din comun, lansat în 5 iulie 2013 la casa Deutsche Grammophon.

 
Aveti nevoie de Flash player 8 sau mai recent pentru a asculta acest clip
Daniel Barenboim - West Eastern Divan: Berlioz și Liszt (Music box, 1 iulie 2013)

Vă prezint un disc care se lansează la nivel internațional chiar astăzi, 1 iulie 2013.

 
Aveti nevoie de Flash player 8 sau mai recent pentru a asculta acest clip
Clarinetistul Andreas Ottensamer - Portraits (Music box, 24 iunie 2013)

Vă invit să ascultați un disc lansat în 3 iunie 2013 de un tânăr de 24 ani, care este însă membru al prestigioasei orchestre a Filarmonicii din Berlin

 
Aveti nevoie de Flash player 8 sau mai recent pentru a asculta acest clip
Ansamblul Legiunii Străine Franceze - Albumul 'Légendes' (Music box, 17 iunie 2013)

Un disc pe care-l puteți asculta la Radio România Muzical în avanpremiera lansării lui internaționale: "Legende" cu Ansamblul Legiunii Străine franceze

 
Aveti nevoie de Flash player 8 sau mai recent pentru a asculta acest clip
Cvartetul 'Brooklyn Rider' - albumul 'A walking fire' (Music box, 10 iunie 2013)

Un disc cu totul special, apărut în 3 iunie 2013 și inclus în cadrul campaniei "Votează discul de muzică al anului 2013"

 
Aveti nevoie de Flash player 8 sau mai recent pentru a asculta acest clip
Richard Galliano - acordeon: albumul 'Vivaldi' (Music box, 3 iunie 2013)

Mă bucur că vom rămâne împreună în această vară – prima dată în  existența de 6 sezoane a emisiunii de actualitate discografică de la Radio România Muzical.

 
Aveti nevoie de Flash player 8 sau mai recent pentru a asculta acest clip
Tenorul Piotr Beczala - albumul 'Heart's delight': Music box, 27 mai 2013

"Heart's delight" - o celebră arie din opereta "Țara surâsului" de Franz Lehar deschide un disc care a fost la nivel internațional chiar în ziua audiției la Radio România Muzical

 
Aveti nevoie de Flash player 8 sau mai recent pentru a asculta acest clip
Beethoven cu Filarmonica din Seul, dirijor Myung Whun Chung - Music box, 20 mai 2013

Vă invit să ascultați un disc lansat de casa Deutsche Grammophon în 11 aprilie 2013

 
Aveti nevoie de Flash player 8 sau mai recent pentru a asculta acest clip
Cecilia Bartoli - Norma de Vincenzo Bellini: Seara de operă, 18 mai 2013

"NORMA" cu: Cecilia Bartoli, Sumi Jo, John Osborn, Michele Pertusi, Liliana Nikiteanu, Ansamblul "La Scintilla" și dirijorul Giovanni Antonini (DECCA, mai 2013)

 
Aveti nevoie de Flash player 8 sau mai recent pentru a asculta acest clip
Ludovico Einaudi - 'In a time lapse': Music box, 13 mai 2013

Săptămâna trecută vă invitam să ascultați muzică clasică contemporană. Astăzi vă propun să faceți același lucru.

 
Aveti nevoie de Flash player 8 sau mai recent pentru a asculta acest clip
Giuliano Carmignola - 'Vivaldi con moto': CD-uri în premieră, 10 mai 2013

Ultima ediție din această săptămână a emisiunii dedicate celor mai noi apariții discografice pe care le puteți asculta în primă audiție numai la Radio România Muzical și pe care le puteți vota în cadrul campaniei "Votează discul de muzică clasică al anului 2013"

 
Aveti nevoie de Flash player 8 sau mai recent pentru a asculta acest clip
Aleksandra Kurzak - 'Bel raggio': CD-uri în premieră, 9 mai 2013

Vă invit să ascultați astăzi un album al celei pe care presa internațională o consideră a fi o nouă stea a scenelor lirice mondiale - soprana poloneză Aleksandra Kurzak.

 
Aveti nevoie de Flash player 8 sau mai recent pentru a asculta acest clip
Miloč Karadagliæ - Latino Gold: CD-uri în premieră - 8 mai 2013

Vă propun astăzi cel mai nou compact-disc ce poartă semnătura chitaristului Miloč Karadagliæ - "Latino Gold", album lansat pe 4 martie 2013 și inclus în cadrul campaniei RRM "Votează discul de muzică clasică al anului 2013".

 
Aveti nevoie de Flash player 8 sau mai recent pentru a asculta acest clip
Olafur Arnalds - For now I am winter, Daniel Hope - Spheres: Discuri în premieră, 6 mai 2013

Vă prezint un album care vorbește despre muzica clasică contemporană. Nu, nu este cazul să închideți radioul

 
Aveti nevoie de Flash player 8 sau mai recent pentru a asculta acest clip
Maria Joao Pires - Sonate de Schubert: CD-uri in premieră, 7 mai 2013

Vă prezint un nou album inclus în campania Radio România Muzical "Votează discul de muzică clasică al anului 2013": pianista Maria Joao Pires interpretează Schubert

 
Aveti nevoie de Flash player 8 sau mai recent pentru a asculta acest clip
Pianistul Jan Lisiecki. Integrala studiilor de Frédéric Chopin - Music box, 22 aprilie 2013

În premieră românească, vă prezint cel mai nou disc al pianistului Jan Lisiecki, album apărut în 19 aprilie 2013 la casa Deutsche Grammophon

 
Aveti nevoie de Flash player 8 sau mai recent pentru a asculta acest clip
Winds of joy - Claudio Abbado și Orchestra Mozart - Music box, 15 aprilie 2013

Vă prezint un album lansat de casa Deutsche Grammophon în 2 aprilie 2013: Winds of joy cu Orchestra Mozart din Bologna, dirijată de Claudio Abbado.

 
Aveti nevoie de Flash player 8 sau mai recent pentru a asculta acest clip
Janine Jansen & friends interpretează muzică de cameră - Music box - 1 aprilie 2013

Vă prezint un disc care s-a lansat la nivel internațional în 1 aprilie 2013.

 
Aveti nevoie de Flash player 8 sau mai recent pentru a asculta acest clip
Pianistul Yundi - Sonate de Beethoven - Music box - 25 martie 2013

Yundi is back! - a titrat presa internațională. Este clar: albumul prezentat aparține pianistului chinez Yundi, care a renunțat să se recomande cu numele întreg, adică Yundi Li, și cuprinde 3 celebre sonate de Ludwig van Beethoven: Patetica, Sonata lunii și Appassionata.

 
Aveti nevoie de Flash player 8 sau mai recent pentru a asculta acest clip
DUO - Roxana Gheorghiu, Valentin Gheorghiu

"Valentin Gheorghiu a devenit dirijorul unui singur instrument, pianul, care sub degetele lui sună din toate instrumentele unei orchestre." - Cella Delavrancea

 
Aveti nevoie de Flash player 8 sau mai recent pentru a asculta acest clip
Soprana Anna Prohaska - albumul 'Enchanted Forest': Music box - 18 martie

Luna martie înseamnă două noi discuri ale unor tinere soprane, despre care cu siguranță vom auzi mai multe în viitor: săptămâna trecută am ascultat discul Halleluia al sopranei ruse Julia Lezhneva, iar astăzi, vă propun un disc ce s-a lansat în 15 martie 2013 - Enchanted forest al sopranei austriece Anna Prohaska.

 
Aveti nevoie de Flash player 8 sau mai recent pentru a asculta acest clip
Soprana Julia Lezhneva - albumul Halleluia: Music box - 11 martie

Vă invit să ascultați astăzi un album înregistrat de o soprană al cărei nume ne este tuturor aproape necunoscut: Julia Lezhneva.

 
Aveti nevoie de Flash player 8 sau mai recent pentru a asculta acest clip
Tenorul Jonas Kaufmann - Wagner: Music box, 4 martie 2013

Vă prezint un disc lansat în 18 februarie 2013, dar care deja deține titlul de cel mai bine vândut disc al momentului în Germania, Franța și Marea Britanie.

 
Aveti nevoie de Flash player 8 sau mai recent pentru a asculta acest clip
Viva Verdi - un album semnat Riccardo Chailly

Câștigător al Premiului Echo «Cel mai bun dirijor» 2012, unul dintre cei mai respectați maeștri ai baghetei, Riccardo Chailly a marcat bicentenarul Verdi cu un album ce cuprinde uverturi, preludii și momente de balet din operele verdiene.

 
Aveti nevoie de Flash player 8 sau mai recent pentru a asculta acest clip
Violonista Lisa Batiashvili - lucrări de Johannes Brahms și Clara Schumann - Music box (25 februarie 2013)

În cadrul campaniei "Votează discul de muzică clasică al anului 2013" vă propun un album apărut în 2 ianuarie 2013

 
Aveti nevoie de Flash player 8 sau mai recent pentru a asculta acest clip
'Cavalerul rozelor' de Richard Strauss - Opera în interpretări de referință - 24 februarie 2013

Cu o nouă premieră radiofonică vă așteptăm duminică, 24 februarie, de la ora 20.30 - opera Der Rosenkavalier de Richard Strauss, ultima versiune live cu Renée Fleming, Diana Damrau și Sophie Koch sub bagheta maestrului Christian Thielemann.

 
Aveti nevoie de Flash player 8 sau mai recent pentru a asculta acest clip
Violonistul Leonidas Kavakos și pianistul Enrico Pace - Integrala sonatelor beethoveniene - Interpreți de ieri și de azi (18-21 februarie)

23 aprilie 2012, Londra - aceasta este data la care casa de discuri Decca anunța semnarea contractului exclusiv cu unul dintre cei mai importanți violoniști ai perioadei actuale: Leonidas Kavakos.

 
Dirijorul Valery Gergiev - Rahmaninov și Stravinski

Vă prezint unul dintre discurile nominalizate anul acesta la premiile Grammy, la categoria cea mai bună interpretare orchestrală.

 
Aveti nevoie de Flash player 8 sau mai recent pentru a asculta acest clip
Twilight of the Gods

Albumul Twilight of the Gods pe care-l puteți asculta în premieră duminică, 17 februarie, de la ora 20.30 poate părea cel puțin surprinzător

 
Aveti nevoie de Flash player 8 sau mai recent pentru a asculta acest clip
Harpista Catrin Finch. Albumul Blessing

Harpista britanică Catrin Finch mi-a atras atenția cu o altă apariție discografică a ei pe care am apreciat-o foarte mult: Variațiunile Goldberg de Bach în versiunea pentru harpă solo.

 
Aveti nevoie de Flash player 8 sau mai recent pentru a asculta acest clip
Wanderer cu contratenorul Andreas Scholl - Liedul, muzică și poezie - 4 și 11 februarie 2013

"Wanderer "- "Călătorul" este titlul ultimului album de lieduri al contratenorului Andreas Scholl, album pe care vi-l oferim în primă audiție radiofonică în două ediții succesive ale emisiunii "Liedul - muzică și poezie".

 
Aveti nevoie de Flash player 8 sau mai recent pentru a asculta acest clip
Dirijorul Gustavo Dudamel. Simfonia a IX-a de Gustav Mahler - Music box - 4 februarie 2013

Vă propun să ascultați și să comentați, în cadrul campaniei "Votează discul de muzică clasică al anului 2013", un album înregistrat de celebrul dirijor Gustavo Dudamel, în compania Orchestrei Filarmonicii din Los Angeles.

 
Aveti nevoie de Flash player 8 sau mai recent pentru a asculta acest clip
Violonista Janine Jansen interpretează Prokofiev

Albumul a fost lansat de casa Decca în 1 octombrie 2012 și a primit deja critici entuziaste, mai ales Concertul nr.2 pentru vioară și orchestra de Serghei Prokofiev.

 
Aveti nevoie de Flash player 8 sau mai recent pentru a asculta acest clip
Pianista Alice Sara Ott - 'Tablouri' - Music box - 21 ianuarie 2013

Vă invit să ascultați un disc lansat pe piața internatională în ziua difuzării sale la Radio România Muzical: 21 ianuarie 2013.

 
Aveti nevoie de Flash player 8 sau mai recent pentru a asculta acest clip
Liviu Prunaru și Dana Protopopescu interpretează Grieg - Interpreți de ieri și de azi - 15 ianuarie 2013

Discul violonistului Liviu Prunaru și al pianistei Dana Protopopescu, cuprinzând cele trei Sonate de Edvard Grieg, a fost înregistrat în anul 2011 și a apărut la Editura Casa Radio în decembrie 2012.

 
Aveti nevoie de Flash player 8 sau mai recent pentru a asculta acest clip
Avi Avital și Bach cântat la mandolină - Music box - 14 ianuarie 2013

Avi Avital și Bach cântat la mandolină este un album apărut în august 2012, primul rezultat al colaborării dintre muzicianul israelian și celebra casă de discuri Deutsche Grammophon.

 
Aveti nevoie de Flash player 8 sau mai recent pentru a asculta acest clip
Rolando Villazon cântă Verdi - Music box - 7 ianuarie 2013

2013 este anul Verdi-Wagner, era inevitabil ca prima ediție a emisiunii Music box din acest an și primul disc propus spre votare în cadrul campaniei "Votează discul de muzică clasică al anului 2013" să fie un omagiu lui Giuseppe Verdi.

 
Aveti nevoie de Flash player 8 sau mai recent pentru a asculta acest clip

Argument

Fiecare publicatie straina muzicala importanta propune în fiecare an propriul top al celor mai bune si interesante discuri aparute pe piata.

De ce nu ar avea si Radio România Muzical un asemenea clasament, realizat chiar de voi, cei care ne ascultati zi de zi?

Acesta a fost punctul de plecare al campaniei „Voteaza discul de muzica clasica al anului 2013”. Acesta, plus numeroasele discuri noi care pot fi ascultate în ultimii ani la Radio România Muzical, în special, în emisiunea dedicata, de actualitate discografica, „Music box” – în fiecare luni de la ora 20, dar si în alte emisiuni ca „Interpreti de ieri si de azi” (luni-vineri, ora 13.20) sau „Opera în interpretari de referinta” (duminica, ora 20.30).

Deci, din 7 ianuarie si pâna la finalul anului 2013, puteti da note si scrie comentarii despre discurile preferate. La final, discul care va avea cea mai mare nota, din cele mai multe voturi, va fi declarat discul anului 2013 si speram ca protagonistul lui sa fie invitatul unui interviu-eveniment pentru ascultatorii români.

Ce aveti de facut? În primul rând, ascultati emisiunile care difuzeaza discurile intrate în competitie. La radio, sau aici pe site, daca nu puteti la radio. Cititi cronicile redactorilor nostri, însotite de materiale foto si video. Dati note si, optional, trimiteti-ne propriile opinii care vor fi postate de asemenea în acest site.

Puteti sa ne si trimiteti sugestii de discuri – cu siguranta le vom lua în seama. Pentru aceasta, trimiteti un mail la cristina.comandasu@radioromania.ro.

Dar mai ales, iubiti muzica clasica si pe cei care astazi o slujesc, acei artisti minunati români si straini, pe care-i admiram si pe discurile intrate în competitie.

Vom distribui periodic date despre campanie pe contul de Facebook al Radio România Muzical, asa cum nu ezitati sa va conectati si sa ne dati un like.

Cristina Comandasu – coordonatorul campaniei