ACUM:
7.00
Allegro... de weekend
Un matinal clasic, într-un tempo vivace.

Votează discul de muzică clasică al anului 2013

Aveti nevoie de Flash player 8 sau mai recent pentru a asculta acest clip

Violonista Janine Jansen interpretează Prokofiev

Scor : 4.54 ( 13 voturi)

Albumul a fost lansat de casa Decca în 1 octombrie 2012 și a primit deja critici entuziaste, mai ales Concertul nr.2 pentru vioară și orchestra de Serghei Prokofiev. Este de înțeles, nu poți să nu fii entuziasmat nu numai de tehnica ieșită din comun a violonistei olandeze, cât mai ales de inteligența ei muzicală, de modul cum reușește să surprindă universul interior al compozitorului rus. Janine Jansen propune o versiune plină de pasiune, susținută și de colaborarea excelentă cu Orchestra Filarmonicii din Londra, dirijată de un compatriot al compozitorului, Vladimir Jurowski.


O urmăresc de mai mult timp pe Janine Jansen - din 2007 am ascultat împreună la Music box - emisiunea de actualitate discografică de la Radio România Muzical - ultimele ei discuri apărute: unul cuprinzând concertele de Beethoven și Britten, altul, intitulat Beau soir, cu lucrări de compozitori francezi. Cred însă că este prima data când Janine Jansen, o adevărată vedetă în Olanda natală și în prezent, și una dintre violonistele de top la nivel global, abordează un repertoriu mai curând noncomercial, realizând un disc în care latura pur artistică contează cel mai mult. La 35 ani împliniți în ianuarie 2013, Janine Jansen are curajul să se confrunte cu muzica lui Serghei Prokofiev, care pune atâtea probleme și tehnice și artistice și filosofice. Și din confruntare iese câștigătoare. E drept, are aliați pe măsură, aleși, nu întâmplător, cred, dintre muzicienii ruși. Așa se întâmplă și în înregistrarea Sonatei op.56 în do major pentru două viori, înregistrată de Janine Jansen alături de violonistul Boris Brovtsyn.


Violonista Janine Jansen interpretează Prokofiev
: un proiect pe care îl putem considera curajos astăzi în contextual pieței discografice actuale. O muzică mai puțin accesibilă publicului larg iubitor de muzică clasică - așa cum este mai ales Sonata nr.1 op.80 pentru vioară și pian, compusă între 1938 și 1946, o muzică întunecată, inspirată probabil de ororile celui de al doilea război mondial, însă atât de sensibil interpretată de olandeza Janine Jansen și partenerul ei, pianistul Itamar Golan.

Luni, 4 februarie, la Radio România Muzical pot fi ascultate două albume din campania "Votează discul de muzică clasică al anului 2013": de la ora 14.30, în cadrul emisiunii Liedul - muzică și poezie: "Călătorul" cu contratenorul Andreas Scholl, iar de la ora 20, Music box - și cel mai nou disc al dirijorului Gustavo Dudamel: Simfonia a IX-a de Gustav Mahler - album lansat în 25 ianuarie 2013.

Cristina Comandașu


Nume, prenume

Localitatea

Vârsta


Comentariu