ACUM:
1.00
Notturno
Produs de BBC, preluat prin Uniunea Europeană de Radio.

Votează discul de muzică clasică al anului 2013

Aveti nevoie de Flash player 8 sau mai recent pentru a asculta acest clip

Janine Jansen & friends interpretează muzică de cameră - Music box - 1 aprilie 2013

Scor : 4.38 ( 8 voturi)

Vă prezint un disc care s-a lansat la nivel internațional în 1 aprilie 2013. Apărut la casa Decca, este inclus și în cadrul campaniei "Votează discul de muzică al anului 2013" derulate pe site-ul www.romania-muzical.ro, deci are și toate șansele ca prin votul dvs. să devină discul câștigător.

Vorbim astăzi despre un disc cu muzică de cameră, înregistrat de violonista-vedetă Janine Jansen și câțiva dintre prietenii ei: violonistul Boris Brovtsyn, violiștii Amihai Grosz, și Maxim Rysanov, violonceștii Torleif Thedéen și Jens-Peter Maintz.

Discul include două lucrări de mari dimensiuni - versiunea pentru sextet de coarde a lucrării Noapte transfigurată de Arnold Schonberg și Cvintetul D956 în Do major de Franz Schubert.

Toate discurile Janinei Jansen tind să devină bestseller-uri și cred că acest disc va avea mare succes în rândul iubitorilor de muzică de cameră. Avem în față un disc ce cuprinde înregistrări live realizate în mai 2012 la Dortmund, în Germania. Iar fiorul acestui concert live se simte - este atâta pasiune și atâta sensibilitate în aceste înregistrări, că este aproape imposibil să nu fii emoționat, chiar dacă nu iubești în special muzica de cameră.

Iată de exemplu, o excepțională versiune a sextetului Noapte transfigurată de Arnold Schonberg, una dintre primele lucrări ale compozitorului vienez, într-un stil postromantic atât de diferit de cel serial dodecafonic de mai târziu.

Janine Jansen…

… o vedetă a violonisticii contemporane, este la 35 ani o artistă matură, cu multe împliniri, care a atins un nivel de la care își permite să abordeze un repertoriu de mare rafinament - adaptat celor cu gusturi muzicale mai avansate. De altfel, și noi am ascultat-o în actuala stagiune a emisiunii Music box interpretând lucrări de Prokofiev, iar acum, iat-o într-un repertoriu cameral în care poți afirma fără a exagera că excelează.

În mai 2012, în recitalul live în cadrul căruia au fost realizate înregistrările pe care le ascultați astăzi, Janine Jansen a evoluat în compania unor vechi parteneri de scenă - violistul ucrainean Maxim Rysanov, violoncelistul suedez Torleif Thedeen, căruia li s-au adăugat violonistul rus Boris Brovtsyn, violoncelistul german Jens Peter Maintz și violistul israelian Amihai Grosz, violistul principal al orchestrei Filarmonicii din Berlin.

Despre Amihai Grosz

Sonoritatea românească a numelui lui Amihai Grosz mi-a atras atenția și am început să caut informații mai multe despre acest muzician născut în 1978 în Israel, astăzi unul dintre cei mai importanți violiști ai momentului. Și am descoperit că într-adevăr, unul dintre bunicii săi era originar din România.

Iată deci încă un motiv să ascultăm cu atenția interpretarea de referință a Cvintetului D 956 în Do Major de Franz Schubert ce completează albumul prezentat astăzi. Interpreți: Janine Jansen, Boris Brovtsyn, Amihai Grosz, Torleif Thedéen, Jens-Peter Maintz.

În 15 aprilie, de la ora 20, veți asculta la Radio România Muzical albumul Winds of joy - înregistrări ale Orchestrei Mozart, dirijate de Claudio Abbado, lansate la nivel internațional în 2 aprilie 2013.

Cristina Comandașu


Nume, prenume

Localitatea

Vârsta


Comentariu