ACUM:
7.00
Musica viva
Matinalul altfel marca Radio România Muzical.

Votează discul de muzică clasică al anului 2013

Aveti nevoie de Flash player 8 sau mai recent pentru a asculta acest clip

Pianistul Jan Lisiecki. Integrala studiilor de Frédéric Chopin - Music box, 22 aprilie 2013

Scor : 4.58 ( 12 voturi)

În premieră românească, vă prezint cel mai nou disc al pianistului Jan Lisiecki, album apărut în 19 aprilie 2013 la casa Deutsche Grammophon și inclus în campania Radio România Muzical "Votează discul de muzică clasică al anului 2013" derulată pe site-ul www.romaniamuzical.ro.

Discul cuprinde integrala studiilor de Frederic Chopin, în interpretarea unuia dintre cei mai tineri pianiști pe care i-am ascultat vreodată pe un disc: Jan Lisiecki are doar 18 ani. S-a născut la Calgary, în Canada, din părinți polonezi și a studiat tot în Canada. Iar din anul 2011 are un contract de exclusivitate cu casa Deutsche Grammophon, aceasta după ce în 2010 un disc înregistrat live în compania unui ansamblu polonez a obținut un premiu Diapason.

Un foarte tânăr și matur pianist - Jan Lisiecki

Toți criticii care l-au ascultat au fost uimiți de maturitatea acestui atât de tânăr pianist. Într-adevăr, cred că acesta este cel mai frapant aspect pe care-l remarci când asculți înregistrările lui Jan Lisiecki. Apoi muzicalitatea, talentul și ușurința tehnică. Jan Lisiecki ne demonstrează că cele mai grele lucruri sunt de fapt simple - și dacă nu aș cunoaște realitatea din partiturile lui Chopin, aș spune și eu a cânta studiile romanticului polonez e simplu.

Discul pe care-l ascultați în premieră la Radio România Muzical este al doilea înregistrat de Jan Lisiecki în cadrul contractului său de exclusivitate cu celebra casă Deutsche Grammophon. Primul a apărut în aprilie 2012: concertele 20 și 21 de Mozart, cu Orchestra Radiodifuziunii Bavareze, dirijate de Christian Zacharias.

O relație neașteptată cu Martha Argerich

Într-un anume fel, destinul lui Jan Lisiecki, pianistul canadian de origine poloneză în vârstă de doar 18 ani, se leagă de destinul Marthei Argerich, o altă binecunoscută interpretă a muzicii lui Chopin. De curând, în martie 2013, Jan Lisiecki a înlocuit-o pe Martha Argerich într-o serie de concerte și înregistrări realizate alături de Orchestra Mozart din Bologna, dirijată de Claudio Abbado - și totul s-a întâmplat în doar 24 de ore! Însă nu era prima oară când Jan Lisiecki o înregistra pe Martha Argerich - în noiembrie 2012, el a cântat în locul ei concertul de Schumann împreună cu Orchestra Academiei Santa Cecilia, dirijată de Antonio Pappano.

Cu siguranță, Jan Lisiecki va deveni un star al pianisticii secolului XXI, dacă încă nu este. Pentru că are toate datele pentru asta și se vede că și norocul îi surâde. În orice caz, nu am mai ascultat demult Studiile de Chopin într-o interpretare atât de vie, care să-mi dea sentimentul plenar că pianistul stăpânește pianul cu plenitudine și forță, ca și cum ar fi îmblânzit cel mai nărăvaș armăsar. Da, iată cum un tânăr de doar 18 ani poate stăpâni studiile lui Chopin.


Discuri noi…în viitor

Ne vom reîntâlni la Radio România Muzical luni, 6 mai, de la ora 17.30 pentru a asculta pe parcursul Săptămânii Luminate o serie de discuri noi. Luni - albumul For now I am winter semnat de islandezul Olafur Arnalds, disc acompaniat de un interviu cu protagonistul. Iar în partea a doua a emisiunii, discul Spheres al violonistului englez Daniel Hope.

Cristina Comandasu


Nume, prenume

Localitatea

Vârsta


Comentariu