ACUM:
1.00
Notturno
produs de BBC, preluat prin Uniunea Europeană de Radio

Votează discul de muzică clasică al anului 2013

Aveti nevoie de Flash player 8 sau mai recent pentru a asculta acest clip

Pianistul Yundi - Sonate de Beethoven - Music box - 25 martie 2013

Scor : 4.35 ( 17 voturi)

Yundi is back! - a titrat presa internaţională. Este clar: albumul prezentat aparţine pianistului chinez Yundi, care a renunţat să se recomande cu numele întreg, adică Yundi Li, şi cuprinde 3 celebre sonate de Ludwig van Beethoven: Patetica, Sonata lunii şi Appassionata. CD-ul a fost lansat în 22 martie 2013 de casa Deutsche Grammophon şi este inclus şi în campania Radio România Muzical "Votează discul de muzică clasică al anului 2013" derulată pe site-ul romaniamuzical.ro.


Yundi şi Beethoven

Yundi are în prezent 30 ani. În anul 2000 era cel mai tânăr laureat al extrem de dificilului concurs Chopin de la Varşovia, şi în acelaşi timp, cel care reuşea să câştige premiul I după ce acesta nu mai fusese acordat de 15 ani. Este performanţa care l-a propulsat în atenţia lumii internaţionale; al doilea pas a fost debutul în 2003 la Carnegie Hall şi faptul că a semnat un contract de exclusivitate cu casa Deutsche Grammophon. În cadrul acestui contract au apărut până în prezent aproape 10 discuri - ceea ce este o performanţă în sine pentru un tânăr pianist de 30 ani. De altfel, şi publicul românesc a avut ocazia să-l asculte pe Yundi cântând live Chopin în ediţia 2011 a Festivalului George Enescu.

Şi dacă până în prezent, Yundi s-a aplecat în înregistrările sale mai ales asupra repertoriului de virtuozitate, iată că acum la o vârstă mai matură propune un disc cu trei dintre cele mai cunoscute sonate de Beethoven.





Europa
/Asia, Yundi/Lang Lang

Există o reţinere încă în ceea ce priveşte artiştii veniţi din Asia - cu prejudecata că ei nu pot înţelege esenţa muzicii europene, că sunt doar tehnici, dar lipsiţi de expresivitate, că sunt ca nişte roboţei care cântă foarte repede, dar fără să trezească emoţie. Pe de altă parte majoritatea concursurilor importante, mai ales pentru instrumentişti, sunt câştigate într-o proporţie covârşitoare de muzicieni veniţi din Asia. Iar un pianist chinez a fost primul muzician care a apărut cu un recital solo într-o transmisiune globală realizată în cinematografe din întreaga lume, pe sistemul promovat prima dată de Opera Metropolitan: este vorba despre pianistul Lang Lang.

Iar acum, iată-l pe Yundi - al doilea pianist reprezentativ al Chinei, pe care presa de scandal chiar insistă să-l prezinte în antiteză cu Lang Lang. Adevărul e însă că în momentul de faţă China se poate mândri cu aceşti doi tineri şi mari pianişti, care cântă cu casa închisă oriunde apar şi care da, sunt mai mult decât nişte roboţei care cântă repede la pian. Pentru că eu am găsit şi poezie în interpretarea lui Yundi pentru aceste trei sonate de Beethoven - poate nu cel mai mare rafinament, dar o poezie care nu poate să nu te emoţioneze.


1 aprilie

Luni, 1 aprilie, de la ora 20, ascultaţi un disc care se lansează la nivel internaţional chiar în ziua audiţiei la Radio România Muzical - este vorba despre înregistrări cu muzică de cameră realizate de violonista Janine Jansen şi alţi muzicieni, printre care şi un tânăr ce are origini în România - Amihai Grosz, prim violist al Orchestrei Filarmonicii din Berlin.

Cristina Comandaşu


Nume, prenume

Localitatea

Vârsta


Comentariu