ACUM:
1.00
Notturno
Produs de BBC, preluat prin Uniunea Europeană de Radio.

Votează discul de muzică clasică al anului 2013

Aveti nevoie de Flash player 8 sau mai recent pentru a asculta acest clip

Olafur Arnalds - For now I am winter, Daniel Hope - Spheres: Discuri în premieră, 6 mai 2013

Scor : 4.14 ( 14 voturi)

Vă prezint un album care vorbește despre muzica clasică contemporană. Nu, nu este cazul să închideți radioul, ci lăsați să intre în casele dvs. o altfel de muzică clasică contemporană, creată de un islandez care deține cheia pentru a fi compozitor de succes, cu numeroase concerte și albume vândute. Cel despre care vorbesc se numeste Olafur Arnalds iar albumul se intitulează For now I am winter.

Nu cred că există vreun argument ideatic care ar fi mai puternic decât muzica însăși în cazul acestor două albume. Așa că pentru început, vă las pentru 45 minute în compania muzicii misterioase și fascinante a compozitorului islandez de 26 ani Olafur Arnalds. Ascultați albumul For now I am winter apărut în 25 februarie 2013 la casa Mercury, o divizie Decca, și apoi, pregătiți-vă să aflați mai multe chiar de la Olafur Arnalds.

Olafur Arnalds este în prezent una dintre prioritățile globale de promovare a concernului Universal Music, unul dintre cei doi mari jucători de pe piața discografică.

La mijlocul lunii aprilie, am avut prilejul să realizez un interviu cu Olafur Arnalds, din care veți afla mai mult despre albumul For now I am winter și despre creatorul lui.

Interviu cu Olafur Arnalds

Cum ați descrie muzica albumului For now I am winter?

Este un amestec de muzică clasică, medii electronice și muzică indie. Am folosit instrumente clasice, ca instrumentele de coarde și pianul, dar și instrumente electronice, sintetizatoare, ca și voci umane.

Într-o cronică pe care am realizat-o pentru albumul dvs., am scris că muzica dvs. este potrivită pentru a acompania lectura romanelor polițiste nordice. Vi se pare bună asocierea?

Da, cred că. Avem aceleași elemente nordice, adică frigul și sentimentul de frică uneori, dezolarea.

Cum v-ați descrie publicul?

Când cânt concerte și mă uit în sală, cred că văd un amestec între oamenii care vin de obicei la concerte de muzică clasică, tineri și bătrâni. Însă văd și destul de mulți oameni care au un background indie. Muzica mea pare că atrage tot felul de oameni, de tot felul de vârste. Văd câteodată oameni care vin cu părinții și chiar bunicii lor la concertele mele. Se pare că este acea muzică în stare să dărâme bariere.

Cum se naște un nou album Olafur Arnalds?

Cred că pentru mine, a realiza un album este diferit de ceea ce fac în mod normal muzicienii din muzica clasică. Lucrez mult în studio, scriu în studio, mă gândesc mult la sunet și la producție, nu numai la aranjamente și compoziția în sine. Nu doar compun, ci creez și sunetul, soundul, caracterul muzicii, ceea ce e foarte important pentru mine. De obicei compun la pian. Imediat ce am o idee nouă mă duc la calculator și adaug coardele și mediile electronice peste partitura pianului. Este un mod foarte digital de a compune.

Care este sursa inspirației dvs.?

Din orice, chiar. Ascult multă muzică diferită: muzică clasică, dar și pop, electronică. Când amesteci toate acestea împreună, obții muzica mea.

Aveți studii muzicale?

Da, am studiat când eram mai mic și am mers la universitate pentru a studia compoziția clasică, dar am renunțat după primul an.


Serialul Broadchurch

Olafur Arnalds, un compozitor islandez de 26 ani, în momentul de față culege succese după succese. După albumul For now I am winter, iată încă unul dintre aceste succese: Olafur Arnalds semnează coloană sonoră a serialului de televiziune Broadchurch, difuzat în Marea Britanie începând din martie 2013 și care se bucură de o audiență record de 8-9 milioane de spectatori per episod. Iar muzica lui Olafur Arnalds se potrivește de minune cu subiectul întunecat centrat în jurul unei crime. Ascultați câteva selecțiuni din coloana sonoră a serialului Broadchurch și bucurați-vă de muzica lui Olafur Arnalds.

Cred că Olafur Arnalds compune muzica totală a zilelor noastre: potrivită și pentru cei cu gusturi clasice, dar adaptată și unui public mai larg. În orice caz cred că muzica lui Olafur Arnalds deschide ușa muzicii clasice pentru cei care nu s-au gândit să o deschidă vreodată. Albumul For now I am winter, pe care l-ați ascultat în deschiderea emisiunii, este disponibil și în România, în magazinele și pe site-urile de specialitate.

De asemenea, dacă v-a plăcut albumul For now I am winter, nu ezitați să-l votați în cadrul campaniei "Votează discul de muzică clasică al anului 2013", derulată pe site-ul www.romaniamuzical.ro.

Daniel Hope - Spheres

Pentru că timpul ne permite, vă propun să ascultăm câteva extrase de pe un alt album din familia celui din care face parte și For now I am winter. Vorbim tot despre una dintre prioritățile globale de promovare ale concernului Universal Music, însă despre un CD apărut în 15 februarie 2013 la casa Deutsche Grammophon. Protagonist este violonistul britanic Daniel Hope, iar albumul se intitulează Spheres - Sfere și cuprinde lucrări ale unor binecunoscuți compozitori contemporani, printre ei, Ludovico Einaudi și Philipp Glass, din creația cărora ascultați piesele I Giorni, Passaggio, respectiv Echorus. Alături de Daniel Hope, Orchestra Germană de Cameră din Berlin.


Cristina Comandasu


Nume, prenume

Localitatea

Vârsta


Comentariu