ACUM:
1.00
Notturno
Produs de BBC, preluat prin Uniunea Europeană de Radio.

Votează discul de muzică clasică al anului 2013

Aveti nevoie de Flash player 8 sau mai recent pentru a asculta acest clip

Liviu Prunaru și Dana Protopopescu interpretează Grieg - Interpreți de ieri și de azi - 15 ianuarie 2013

Scor : 4.52 ( 116 voturi)


Discul violonistului Liviu Prunaru și al pianistei Dana Protopopescu, cuprinzând cele trei Sonate de Edvard Grieg, a fost înregistrat în anul 2011 și a apărut la Editura Casa Radio în decembrie 2012. Acesta este cel de-al doilea CD pe care cel doi în realizează împreună, după cel lansat în 2004 cu integrala Sonatelor pentru vioară și pian de Ludwig van Beethoven.

Liviu Prunaru și Dana Protopopescu - un duo redutabil
Cei doi artiști români au cariere impresionante în străinătate, după ce și-au început studiile în țară. S-au impus ca soliști de cotă internațională, aplaudați pe scene importante ale lumii, colaborând cu dirijori și soliști faimoși, atât în interpretarea muzicii concertante, cât și a celei camerale. Liviu Prunaru este în prezent concert-maestrul celebrei Orchestre Regale Concertgebouw din Amsterdam, fiind, de asemenea, activ și în domeniul pedagogic, la Academia Menuhin, ca profesor și director artistic. Violonistul a fost remarcat în anii 1990 prin câștigarea unor premii importante la Concursurile internaționale "Rodolfo Lipizer" din Italia, "Roberto Molinari" din Elveția și "Regina Elisabeta" din Bruxelles. În aceeași perioadă a debutat la New York cu Orchestra Simfonică Juilliard, după ce a cucerit Marele Premiu la concursul "Juilliard Mendelssohn". Au urmat apoi și alte succese - concerte alături de ansambluri renumite precum Orchestra Filarmonicii Regale și Orchestra Simfonică din Londra, Filarmonica din Atena sau Orchestra Națională Radio, colaborând cu dirijorii Yehudi Menuhin, Horia Andreescu, Cristian Mandeal, Yuri Simonov și mulți alții. În ceea ce privește muzica de cameră, violonistul Liviu Prunaru alcătuiește un duo redutabil împreună cu Dana Protopopescu, apreciata pianistă care se poate lăuda cu o bogată activitate discografică.

Critica de specialitate - despre interpretarea Sonatelor de Grieg:

"Cunoscuți pentru atracția către investigarea unui repertoriu puțin cântat, pianista Dana Protopopescu, alături de violonistul Liviu Prunaru, mereu dornic de "provocări" artistice, au interpretat, în ultima vreme, cele 3 Sonate pentru vioară și pian, de o bogăție ideatică și spirituală cuceritoare, impregnate de tot ceea ce îi este caracteristic lui Grieg, de ritmuri dansante, melodii de un lirism simplu și cald, într-o scriitură variată, cu o paletă coloristică diversă, trecând de la o stare la alta cu măiestrie și eleganță, purtând însă permanent aura sensibilității autorului.
O relaționare și un sunet superb care se remarcă în Sonatele de Grieg înregistrate pentru Fonoteca Radio, gravate acum pe CD-ul care, cu siguranță, se va înscrie printre preferințele melomanilor, alături de integrala Sonatelor pentru pian și vioară de Beethoven, editată de asemenea de Editura Casa Radio.
Violonistul Liviu Prunaru și Dana Protopopescu au o tehnică performantă și o cunoaștere stilistică aparte, dar și o anume sobrietate în interpretare, astfel încât se remarcă un permanent echilibru în colaborarea lor, în raportul de intensități, în expresie și coordonarea sonoră, intuindu-și intențiile interpretative, cu rafinament și profesionalism", notează pe booklet-ul CD-ului criticul muzical Anca Florea.
Larisa Clempuș


Nume, prenume

Localitatea

Vârsta


Comentariu