ACUM:
7.00
Allegro... de weekend
Un matinal clasic, într-un tempo vivace.

Votează discul de muzică clasică al anului 2013

Aveti nevoie de Flash player 8 sau mai recent pentru a asculta acest clip

Violonista Lisa Batiashvili - lucrări de Johannes Brahms și Clara Schumann - Music box (25 februarie 2013)

Scor : 3.44 ( 9 voturi)

În cadrul campaniei "Votează discul de muzică clasică al anului 2013" vă propun un album apărut în 2 ianuarie 2013, ce include înregistrări realizate de o violonistă pe care o vom putea asculta în septembrie și la București: georgiana Lisa Batiashvili. Este impresionant câte realizări a reușit să strângă această violonistă la 34 de ani neîmpliniți, așa că a o asculta live nu poate fi decât un privilegiu pe care vă invit să nu-l ratați, mai ales că la București, Lisa Batiashvili va cânta în compania Orchestrei Regale Concertgebouw din Amsterdam, dirijate de Mariss Janssons.

Dar de fapt de ce este atât de specială Lisa Batiashvili? Eu am ascultat-o deja cântând live în cadrul Festivalului Beethoven de la Bonn - ediția 2012 și am admirat fragilitatea și, în același timp, spiritul său plin de nerv, acuratețea deosebită a intonației și trăirea ardentă.

Lisa Batiashvili și un CV impresionant

Lisa Batiashvili a fost la 16 ani cea mai tânără artistă participantă la dificilul concurs Sibelius, unde a câștigat de altfel premiul al II-lea. A cântat deja alături de marile orchestre ale lumii, în special din Europa, iar discurile ei au primit premii importante: în 2008, premiul Midem și Choc de l'annee pentru concertele de Sibelius și Lindberg, iar în 2011, premiul Echo pentru primul său disc înregistrat pentru Deutsche Grammophon.

Al doilea disc pentru Deutsche Grammophon

Ceea ce ascultați astăzi este al doilea disc pe care Lisa Batiashvili l-a înregistrat pentru Deutsche Grammophon și cuprinde Concertul de Brahms și 3 romanțe pentru vioară și pian de Clara Schumann.

În actuala stagiune, 2012-2013, Lisa Batiashvili deține titlul de Capell-Virtuosin a unei renumite orchestre germane: Capela de stat din Dresda, ceea ce înseamnă mai multe concerte susținute în Europa și un turneu în America. Discul pe care-l ascultați astăzi ne-o prezintă Lisa Batiashvili alături de Capela de stat din Dresda, dirijată de Christian Thielemann, într-o versiune despre care critica internațională a vorbit deja laudativ, a Concertului op.77 în re major de Johannes Brahms.

Lisa Batiashvili și Alice Sara Ott

Partenera Lisei Batiashvili pentru a doua lucrare gravată pe discul pe care vi-l prezint la Radio România Muzical este o pianistă de top, pe care ați mai avut însă ocazia s-o ascultați în România - nu la Festivalul Enescu, cum se întâmplă de obicei cu marii artiști, ci la Sala Radio, în 24 martie 2012, la aniversarea Radio România Muzical. Este vorba despre pianista germano-japoneză Alice Sara Ott, care a electrizat atunci publicul ce a umplut Sala Radio. O pianistă pe care am avut ocazia s-o admirăm pe curând pe albumul "Tablouri" de asemenea intrat în cursa pentru titlul de disc al anului 2013. Lisa Batiashvili și Alice Sara Ott au înregistrat cele 3 romanțe op.22 pentru vioară și pian de Clara Schumann.

Dacă v-a plăcut violonista Lisa Batiashvili, nu ratați șansa de a o asculta cântând live în 22 septembrie 2013, la București, în cadrul Festivalului Internațional George Enescu. Va interpreta Concertul nr.1 de Serghei Prokofiev, alături de Orchestra Regală Concertgebouw din Amsterdam, dirijată de Mariss Jansons.

În 4 martie, de la ora 20, ascultați la Radio România Muzical un disc lansat în 18 februarie 2013 - arii și lieduri de Richard Wagner cu celebrul tenor german Jonas Kaufmann.

Cristina Comandașu


Nume, prenume

Localitatea

Vârsta


Comentariu