Înapoi la: pagina principală

Votează discul de muzică clasică al anului 2014

Bach interpretat de pianistul Vladimir Ashkenazy - Music box, 15 decembrie
Publicat: vineri, 12 Decembrie 2014
O ultimă ediție a emisiunii de actualitate discografică Music box din anul 2014. În 6 octombrie 2014, casa de discuri Decca a lansat un nou album Bach - anul acesta aș putea spune că a fost un an Bach având în vedere cât de multe discuri valoroase au apărut pe piață cu muzica marelui Johann Sebastian Bach. Protagonistul discului este pianistul Vladimir Ashkenazy.
La 'CD Review' - The Sound of Yellow Lounge, 15 și 18 decembrie
Publicat: vineri, 12 Decembrie 2014
Descoperim tentativa de evadare a muzicii clasice din cadrul ei tradițional - sala de concert. Cu o adaptabilitate înnăscută, cu experiența ei de secole, ea intră în spații neconvenționale pentru a cuceri noi și noi adepți, pe cei mai tineri. Și prin spații neconvenționale înțelegem cluburile secolului XXI, cu atmosfera implicită - DJ, lumini, voci, clichete de pahare, atmosferă, dans. Se adaugă în peisaj artistul clasic, care în această semi-obscuritate, își susține pledoaria muzicală înconjurat de tineri. Se discută cu naturalețe, se cântă la fel de bine ca pe scena de la Carnegie Hall. Sau apare un DJ care realizează cele mai fantastice combinații de piese clasice, mixate cu o știință ce ar trezi invidia celui mai profesionist regizor muzical.
Montserrat Figueras - 'La voix de l'emotion' II - CD Review, 9 decembrie
Publicat: vineri, 5 Decembrie 2014
Un disc-omagiu adus sopranei Montserrat Figueras de soțul ei, Jordi Savall. Albumul ce reunește într-un evantai stilistic și geografic înregistrările realizate în decursul anilor de vocea ansamblului "Hesperion XX", include ca de obicei în cazul producțiilor lui Jordi Savall, alături de compact discuri, DVD-uri și o amplă documentație în cea mai frumoasă prezentare grafică cu putință.
Dudamel și Mahler la Music box, 8 decembrie
Publicat: vineri, 5 Decembrie 2014
Vă propun un disc lansat în 6 octombrie 2014 de casa Deutsche Grammophon, pe care apare semnătura celebrissimului, astăzi, dirijor Gustavo Dudamel. Este vorba despre monumentala Simfonie a VII-a de Gustav Mahler, înregistrată alături de Orchestra Simon Bolivar din Venezuela. Dudamel este director muzical al acestei orchestre din 1999 - adică de când avea doar 18 ani.
Passion&virtuosity - Răzvan Stoica și Andreea Stoica - România valorilor muzicale, 1 decembrie 2014
Publicat: marți, 2 Decembrie 2014
Înregistrări duo-ului format din violonistul Răzvan Stoica și pianista Andreea Stoica au fost realizate în studiourile Radio România în anii 2013 și 2014; discul ce le va cuprinde va apărea la Editura Casa Radio în decembrie 2014.
Repertoriu românesc cu Orchestra Română de Tineret, dirijor Cristian Mandeal - România valorilor muzicale, 1 decembrie 2014
Publicat: marți, 2 Decembrie 2014
Iată o serie de înregistrări realizate în studiourile Radio România în anul 2012 de Orchestra Română de Tineret dirijată de Cristian Mandeal. Pe acest disc, ce urmează să apară în decembrie 2014 la Editura Casa Radio, se regăsesc opusuri semnate de Theodor Rogalski, Constantin Silvestri, Ion Dumitrescu, Grigoraș Dinicu sau George Enescu. De altfel, numele lui Enescu se regăsește în denumirea proiectului ,,Orchestra Română de Tineret-spirit enescian și tradiție europeană" proiect inițiat de violoncelistul Marin Cazacu și dirijorul Cristian Mandeal, și din care a rezultat ansamblul considerat astăzi unul dintre cele mai bune din România.
'Chants nostalgiques' cu pianista Luiza Borac - România valorilor muzicale, 1 decembrie 2014
Publicat: marți, 2 Decembrie 2014
Suntem în fața unui disc înregistrat de pianista Luiza Borac și lansat în 26 iunie 2014. Albumul poartă numele ,,Chants Nostalgiques", după cele trei piese cu același nume compuse de Constantin Silvestri, înregistrate în premieră, dar și lucrări și transcripții ce aparțin compozitorilor Fritz Kreisler, Franz Schubert sau Franz Liszt. Totodată, pe acest CD sunt înscrise și înregistrări istorice ale tenorului român Ion Buzea, datate în anul 1964 și remasterizate în 2014. 
Richard Strauss cu Anna Netrebko și Daniel Barenboim - Music box, 24 noiembrie
Publicat: joi, 20 Noiembrie 2014
Un ultim disc Richard Strauss - dintre multele care au apărut anul acesta, când s-au împlinit 150 de la nașterea marelui compozitor german.
Sonate de Beethoven cu Maurizio Pollini - Music box, 17 noiembrie 2014
Publicat: vineri, 14 Noiembrie 2014
Discul poate fi ascultat chiar în data lansării sale la nivel internațional.
'Radiolegende': Constantin Bobescu. Dirijor, violonist, compozitor - Polifonii, 13 și 14 noiembrie 2014
Publicat: miercuri, 5 Noiembrie 2014
Frânturi dintr-o lume a sunetului viu, sincer, natural, a profesionalismului de cel mai înalt nivel, a sensibilității și dăruirii infinite, în acest album editat recent de Casa Radio
Studii cu pianista Valentina Lisitsa - Music box, 10 noiembrie 2014
Publicat: vineri, 31 Octombrie 2014
În 10 noiembrie 2014 se lansează la nivel internațional cel mai nou disc semnat de pianista de origine ucraineană
Igor Levit - Partite de Johann Sebastian Bach - CD Review, 5 și 6 noiembrie 2014
Publicat: vineri, 31 Octombrie 2014
Igor Levit - doar dacă îl privești cum cântă Bach, observi cum în modul cel mai real cu putință el simte fiecare sunet - interiorizat, cald, concis, învăluit în continuități polifonice care în cele din urmă își dezvăluie secretele.
Bach interpretat de violonistul Giuliano Carmignola, Music box, 3 noiembrie 2014
Publicat: joi, 30 Octombrie 2014
Bach în interpretarea violonistului italian Giuliano Carmignola – un disc mai sobru decât precedentul lui album Vivaldi con moto, în care însă recunoaștem statura de vedetă internațională a acestui violonist pe care am avut ocazia să-l ascultăm și în România, la Festivalul Enescu, dar și la Festivalul Sibiu-Hermannstadt organizat de dirijorul Christian Badea, cu care Carmignola este bun prieten. Discul cuprinde Concertele nr.1 și 2 pentru vioară și orchestră, Concertul în re minor pentru două viori și orchestră și reconstrucțiile a două concerte în original pentru instrument cu claviatură și orchestră.
Siroe, re di Persia de Johann Adolph Hasse - 'Opera în interpretări de referință', 2 noiembrie 2014
Publicat: miercuri, 29 Octombrie 2014
Siroe, re di Persia este titlul operei scrise de Johann Adolph Hasse pe libretul lui Pietro Metastasio.
Placido Domingo: 'Encanto del mar' - CD review, 29 octombrie 2014
Publicat: marți, 28 Octombrie 2014
"Encanto del mar" este titlul celui mai recent album lansat de tenorul Placido Domingo, apărut în luna octombrie, spre bucuria admiratorilor acestui uriaș al scenei lirice.
Kent Nagano: Simfoniile 2 si 4 de Beethoven - CD Review, 27 octombrie 2014
Publicat: luni, 27 Octombrie 2014
"Poezia libertății" și-a denumit dirijorul Kent Nagano ultimul său album Beethoven, lansat de casa de discuri Sony în 7 octombrie.
VIDEO. Martha Argerich & Daniel Barenboim - Piano Duo la Music box, 27 octombrie 2014
Publicat: vineri, 24 Octombrie 2014
Un disc lansat săptămâna trecută, în 20 octombrie: este un eveniment excepțional - Martha Argerich și Daniel Barenboim, doi celebri pianiști originari din Buenos Aires, după 15 ani, din nou, parteri de recital. Discul surprinde un recital live pe care cei doi l-au susținut în 19 aprilie 2014 pe scena Filarmonicii din Berlin, în cadrul zilelor Operei de stat din Berlin. Un recital pentru două piane care a cuprins lucrări de Mozart (Sonata KV 448), Schubert (Variațiunile D 813 pe o temă originală) și Stravinski (Ritualul primăverii).
Nelson Freire - 'Radio Days' - CD Review, 21, 23 octombrie 2014
Publicat: luni, 20 Octombrie 2014
Considerat un maestru al clarității, lipsit de ostentație, etalându-și arta în modul cel mai direct cu putință - fără emfază, însă cu toate calitățile excelenței.
Ruxandra Donose - albumul 'Romance': Music box, 20 octombrie 2014
Publicat: joi, 16 Octombrie 2014
Discul s-a lansat în 23 septembrie 2014. Despre acest disc, Ruxandra Donose i-a declarat Sorinei Goia: "Cu acest CD mi se indeplineste un vis: este visul de a aduna arii preferate ale mele, ale publicului, ale tuturor; arii cunoscute, impreuna cu arii mai putin cunoscute, dar in continuare preferate ale mele - toate acestea din repertoriul francez pe care, intr-o mare masura a carierei mele, eu il reprezint, cu care ma intalnesc si de care ma bucur. Werther este unul dintre rolurile mele preferate, mai ales datorită ariei Charlottei, aria scrisorilor. Ariile din Samson si Dalila sunt cunoscute de toata lumea; din punct de vedere sentimental, pentru mine, au o semnificatie, pentru ca prima oara cand am cantat cu orchestra radio pe scena Salii Radio, intr-un spectacol "Va place opera" (eram in primul an de facultate), am cantat o arie din Samson si Dalila. Orchestra Nationala Radio imi este cea mai apropiata dintre orchestrele Romaniei - din copilarie am crescut alaturi de membrii ei. TIberiu Soare este unul dintre cei mai minunati dirijori romani".
'Manon Lescaut' de Giacomo Puccini - Opera în interpretări de referință, 19 octombrie 2014
Publicat: miercuri, 15 Octombrie 2014

O copertă de CD cu 3 celebrități care au făcut istorie în viața muzicală: Placido Domingo, Andrea Bocelli, Ana Maria Martinez. O noutate discografică ce este lansată în 20 octombrie de DECCA se face auzită la România Muzical cu o zi mai devreme. Este un prilej de a-l reîntâlni pe Placido Domingo în ipostază dirijorală, la conducerea unui ansamblu creat în 2006 pentru a asigura stagiunea fabuloasei, modernei noi opere din Valencia, la Palau de les Arts Reina Sofía. Calitatea colectivului "girat" de la început de bagheta regretatului Lorin Maazel a fost mereu apreciată și în cadrul Festivalului Mediteranean, organizat anual sub conducerea lui Zubin Mehta.


Un Mozart al anului 2014 - CD review, 16 octombrie 2014
Publicat: miercuri, 15 Octombrie 2014
Ultimele trei Simfonii de Mozart - o temă supralicitată în concerte, comentarii de profil, apariții discografice și difuzări. Ne întrebăm , ca atare, ce ar mai fi de spus - altfel - în această sferă, după ce s-au perindat într-o desfășurare luxuriantă de forțe (discografice), dirijori de talia lui Karl Böhm, Sir Neville Marriner, Herbert von Karajan, Leonard Bernstein, Sir Charles Mackerras sau Trevor Pinnock pe linia instrumentelor autentice.
Davide Perez - 'Mattutino de'Morti', CD review, 15 octombrie 2014
Publicat: marți, 14 Octombrie 2014
Există albume de interpret, în care o anume viziune ne trezește admirația.
VIDEO. St Petersburg cu Cecilia Bartoli - Music box, 13 octombrie 2014
Publicat: luni, 13 Octombrie 2014
La Radio România Muzical putem asculta chiar în ziua lansării sale internaționale noul disc al celei mai bine vândute cântărețe de muzică clasică din prezent: adulata Cecilia Bartoli. Și ca întotdeauna, mezzosoprana italiană surprinde din nou, public și critică, cu repertoriul de pe noul său album intitulat "Sankt Petersburg" - sunt arii care au figurat în repertoriul teatrului Mariinski pe parcursul secolului al XVIII-lea, scrise de muzicienii de pe lângă curtea a trei țarine: Ana, Elisabeta și Ecaterina cea Mare.
Antonio Caldara - La concordia de' pianeti - Opera în interpretări de referință, 12 octombrie 2014
Publicat: joi, 9 Octombrie 2014
Dumneavoastră, cei care veți asculta această ediție a emisiunii sunteți
Alice Sara Ott și Francesco Tristano - Albumul 'Scandale' (CD review, 3 octombrie 2014)
Publicat: miercuri, 8 Octombrie 2014
Alice Sara Ott și Francesco Tristano, doi artiști ai Casei de discuri Deutsche Gramophone
CD Review 9 octombrie - Răzvan Stoica - 24 Capricii de Niccolo Paganini
Publicat: miercuri, 8 Octombrie 2014
Însuși demersul de a înregistra toate cele 24 de Capricii de Niccolò Paganini este în sine un act temerar.
VIDEO. Concerte cu pianistul Behzod Abduraimov - Music box, 6 octombrie 2014
Publicat: luni, 6 Octombrie 2014
Astăzi vom vorbi despre un pianist - pe care puțini dintre noi îl cunoaștem. Behzod Abduraimov - din Uzbekistan - un pianist care astăzi are 24 ani. În 2009, el câștiga marele premiu la concursul internațional de pian de Londra; în 2012 i-a apărut primul disc la casa Decca; iar în 1 septembrie 2014, al doilea disc pentru aceeași casă - este albumul pe care îl ascultăm și noi astăzi, inclus în campania "Votează discul de muzică clasică al anului 2014".
Soprana Patricia Petibon în pagini de la albumul 'La Belle Excentrique' - Portret nonconformist, 5 octombrie 2014
Publicat: luni, 6 Octombrie 2014
Soprana Patricia Petibon în pagini de la albumul « La Belle Excentrique » lansat în 29 septembrie 2014
Cele mai recente înregistrări ale Sonatelor pentru pian de Franz Schubert realizate de Daniel Barenboim - Grădina de sunete, 4 octombrie 2014
Publicat: joi, 2 Octombrie 2014
"Grădina de sunete" - o emisiune care se adresează tuturor iubitorilor muzicii, continuă și în grila de toamnă a postului România Muzical.
Lang Lang - The Mozart Album: Music box, 29 septembrie 2014
Publicat: sâmbătă, 27 Septembrie 2014
Vă propun un disc în avanpremiera lansării lui internaționale, programată pentru 30 septembrie 2014 - albumul Mozart semnat de probabil cel mai cunoscut pianist al timpurilor noastre - chinezul Lang Lang. De fapt este vorba despre un dublu CD