Votează discul de muzică clasică al anului 2014 Înapoi

'Chants nostalgiques' cu pianista Luiza Borac - România valorilor muzicale, 1 decembrie 2014

Publicat: marți, 2 Decembrie 2014 , ora 15.15

Suntem în fața unui disc înregistrat de pianista Luiza Borac și lansat în 26 iunie 2014. Albumul poartă numele ,,Chants Nostalgiques", după cele trei piese cu același nume compuse de Constantin Silvestri, înregistrate în premieră, dar și lucrări și transcripții ce aparțin compozitorilor Fritz Kreisler, Franz Schubert sau Franz Liszt. Totodată, pe acest CD sunt înscrise și înregistrări istorice ale tenorului român Ion Buzea, datate în anul 1964 și remasterizate în 2014. 

 ,,Pasiune, sensibilitate și uimitor control tehnic" sunt aprecierile de care s-a bucurat Luiza Borac din partea BBC Music Magazine în anul 2007, atunci când pianista a obținut premiul pentru cea mai bună înregistrare solistică în acel an.  

Luiza Borac este câștigătoare a numeroase premii și distincții dintre care amintim: Concursul Internațional Mendelssohn sau Premiul Grieg al Concursului din Oslo.

Ne îndreptăm atenția și către o altă personalitate marcantă a vieții muzicale românești, adusă în prim plan prin apariția unor valoroase înregistrări cuprinse pe discul ,,Chants Nostalgiques" al Luizei Borac. Este vorba despre tenorul Ion Buzea, pe care îl veți audia interpretând lucrări de Robert Schumann, Franz Schubert, Tiberiu Brediceanu sau Gheorghe Dima, înregistrate în cadrul ediției din 1964 a Concursului Internațional ,,George Enescu" și remasterizate în anul 2014, prin participarea extraordinară a pianistei Luiza Borac. Artista mărturisea faptul că a descoperit înregistrările în timpul studiilor sale postdoctorale și a dorit, dintr-un spirit de nostalgie, să amestece trecutul cu prezentul, realizând acompanimentele lucrărilor de pe acest disc. Rezultatul este un balans subtil între nou și vechi, creionând cu adevărat o atmosferă nostalgică și misterioasă.

Alexandru Mija