Votează discul de muzică clasică al anului 2014 Înapoi

VIDEO. Martha Argerich & Daniel Barenboim - Piano Duo la Music box, 27 octombrie 2014

Publicat: vineri, 24 Octombrie 2014 , ora 12.59

Un disc lansat săptămâna trecută, în 20 octombrie: este un eveniment excepțional - Martha Argerich și Daniel Barenboim, doi celebri pianiști originari din Buenos Aires, după 15 ani, din nou, parteri de recital. Discul surprinde un recital live pe care cei doi l-au susținut în 19 aprilie 2014 pe scena Filarmonicii din Berlin, în cadrul zilelor Operei de stat din Berlin. Un recital pentru două piane care a cuprins lucrări de Mozart (Sonata KV 448), Schubert (Variațiunile D 813 pe o temă originală) și Stravinski (Ritualul primăverii).

O întâlnire a doi giganți ai pianisticii actuale

…astfel a fost considerat acest recital susținut de Martha Argerich și Daniel Bareboim - doi muzicieni de vârste asemănătoare - aproape de 75 ani, născuți amândoi la Buenos Aires. Două personalități foarte deosebite, amândoi cu o senzațională carieră internațională. Mie mi se pare incredibil cât de bine cântă la pian doi artiști de aproape 75 ani - depășind practic granițele pe care vârsta pe pune degetelor pianistului.

Și dincolo de aceasta, există o înțelegere a muzicii, a spiritului și sensului acesteia rezervată doar marilor pianiști ai vremurilor noastre.

Punctul culminant al acestui recital înscris pe acest album inclus în cadrul campaniei Votează discul de muzică clasică al anului 2014 a fost fără îndoială, interpretarea muzicii baletului Ritualul primăverii de Igor Stravinski, în versiunea pentru două piane realizată chiar de compozitor în anul 1913. Pentru a înțelege mai bine atmosfera în care a fost interpretată această muzică, vă recomand să vizionați videoclipul de prezentare a acestui disc - veți vedea atmosfera de concentrare de pe fața acestor mari pianiști, gestul de încurajare pe Barenboim i-l adresează lui Argerich înainte de debutul variațiunilor de Schubert, senzația de triumf a celor doi la finalul baletului stravinskian interpretat cu personalitate, emfază și profundă înțelegere.

Cristina Comandașu