Votează discul de muzică clasică al anului 2014 Înapoi

VIDEO. St Petersburg cu Cecilia Bartoli - Music box, 13 octombrie 2014

Publicat: luni, 13 Octombrie 2014 , ora 8.59

La Radio România Muzical putem asculta chiar în ziua lansării sale internaţionale noul disc al celei mai bine vândute cântăreţe de muzică clasică din prezent: adulata Cecilia Bartoli. Şi ca întotdeauna, mezzosoprana italiană surprinde din nou, public şi critică, cu repertoriul de pe noul său album intitulat "Sankt Petersburg" - sunt arii care au figurat în repertoriul teatrului Mariinski pe parcursul secolului al XVIII-lea, scrise de muzicienii de pe lângă curtea a trei ţarine: Ana, Elisabeta şi Ecaterina cea Mare.

Şi o altă lansare…

Vă promit o audiţie fascinantă semnată de Cecilia Bartoli şi ansamblul I Barocchisti semnat de Diego Fasolis, dar înainte aş vrea să amintesc că tot în 13 octombrie 2014 se lansează la nivel internaţional un alt album cu muzică barocă: muzica de scenă La Concordia de pianeti semnată de Antonio Caldara. Atrage atenţia faptul că în distribuţia acestui disc apărut la casa Archiv, specializată în muzică veche, apare şi mezzosoprana română Ruxandra Donose, disc pe care-l puteţi asculta duminică, 12 octombrie, de la ora 19.30.

Cred că punctul de atracţie al acestui disc de asemenea inclus în campania Votează discul de muzică clasică al anului 2014 sunt ariile cântate în limba rusă - este prima dată când Cecilia Bartoli a înregistrat arii în limba rusă. Autorul lor: Hermann Raupach - din opera Altsesta.

Ne-am obişnuit ca în fiecare toamnă, Cecilia Bartoli să propună o nouă surpriză discografică. De data aceasta, să o asculţi pe Cecilia Bartoli cântând în limba rusă este într-adevăr ceva cu totul ieşit din comun.

Cecilia Bartoli gândeşte totul însă în stil mare. Mă gândesc şi la prezentarea pentru presă a acestui nou disc care a avut loc lunea trecută, nici mai mult, nici mai puţin, decât în galeria oglinzilor de la Versailles. Era poate mai potrivit decorul Ermitajului de la Sankt Petersburg, dar dat fiind actualul context internaţional, înţelegem de ce s-a preferat decorul la fel de somptuos al Versaillesului.

Ca de obicei, Cecilia Bartoli s-a implicat ea însăşi în realizarea proiectului muzical pe care-l regăsim pe acest album St Petersburg. Ea însăşi a căutat şi a selectat din bibilioteca teatrului Mariinski partituri considerate pierdute în ultimii 200 ani - muzici care puteau fi ascultate la Sankt Petersburg în vremea marilor ţarine ale Rusiei - în perioada iluminismului. Majoritatea partiturilor sunt în limba italiană - ca şi muzicienii pe care ţarinele secolului XVIII îi angajau pentru ca compune la Sankt Petersburg. O muzică minunată, cu nimic mai prejos de ceea ce se scria în acel timp în marile centre muzicale din Europa vestică. Probabil că de fapt acesta era un scop în sine pentru conducătorii Rusiei de atunci - să demonstreze că Rusia era o mare putere în Europa, din toate punctele de vedere.

Cecilia Bartoli, o super-vedetă a teatrului liric actual, s-a impus atât datorită vocii ei speciale, atât de versatile, cât şi proiectelor muzicale pe care le abordează. Nu cred că există o altă cântăreaţă care să adus atâtea lucrări noi în circuitul de concert de astăzi.

Recunosc că mai mult poate decât în cazul altor proiecte discografice ale Ceciliei Bartoli - sunt acum în totala admiraţie a acestei cântăreţe atât de talentate şi inteligente. Vocea îi sună magnific - cu aceeaşi lejeritate şi versatilitate care au consacrat-o, remarcabil pentru o cântăreaţă care se apropie de 50 ani. Bartoli ştie foarte clar cum se cântă muzica barocă - este clar una dintre cele mai bune cântăreţe de muzică barocă care au activat vreodată - iar vocea îi permite să urmărească acest tip de scriitură pe care nu prea mulţi pot să-l abordeze.

Şi mai ales, Bartoli ştie să facă orice cântă să pară interesant. Alege repertoriul cu grijă şi la fel, partenerii de scenă. Faţă de precedentele înregistrări, ansamblul I barrochisti, condus de Diego Fasolis, mi se pare că are un sunet mult mai adunat, compact - este un ansamblu flexibil care urmăreşte îndeaproape cele mai mici intenţii interpretative ale solistei.

Pe scurt, St Peterburg mi se pare o mare reuşită - dincolo de vâlva care s-a creat în jurul acestei lansări.

Noul album al Ceciliei Bartoli poate fi ascultat la Radio România Muzical luni, 13 octombrie, de la ora 19 şi în reluare duminică, 19 octombrie, de la 13.05. Este de asemenea inclus în campania Votează discul de muzică clasică al anului 2014.

Cristina Comandaşu