Votează discul de muzică clasică al anului 2014 Înapoi

Passion&virtuosity - Răzvan Stoica și Andreea Stoica - România valorilor muzicale, 1 decembrie 2014

Publicat: marți, 2 Decembrie 2014 , ora 15.24

Înregistrări duo-ului format din violonistul Răzvan Stoica și pianista Andreea Stoica au fost realizate în studiourile Radio România în anii 2013 și 2014; discul ce le va cuprinde va apărea la Editura Casa Radio în decembrie 2014.

Talentul și stilul interpretativ foarte expresiv i-au adus lui Răzvan Stoica premiul I la EURORADIO New Talent Competition la Bratislava, concurs la care a participat în anul 2013, la propunerea Radio România Muzical. Răzvan a fost primul român care a câștigat această competiție în istoria de 40 ani a acestui important concurs, unicul destinat interpreților cu vârsta între 18 și 28 ani, derulat sub auspiciile Uniunii Europene de Radio.

Discul cuprinde Introducere și Tarantellă op. 43 de Pablo de Sarasate, Capriciu vienez de Fritz Kreisler, Poloneza de concert de Henryl Wieniawski, Balada de Ciprian Porumbescu, Capriciu de Eugene Ysaye după un studiu în formă de vals, Le Streghe de Nicolo Paganini, Fratres de Arvo Part, Preludiu și Allegro de Pugnani-Kreisler, Tamburina chinezească de Fritz Kreisler și Tzigane de Maurice Ravel.

 Răzvan Stoica cântă pe o vioară Stradivarius din anul 1729 obținută în urma câștigării Concursului Strad de la Salzburg din anul 2009.  ,,Datorită temperamentului său șarmant, a timbrului răvășitor, a tehnicii ireproșabile și a intonației perfecte, va deveni în scurt timp unul dintre cei mai buni violoniști ai generației sale" , titra publicația Meunsteriche Zeitung, 

După anii de studiu petrecuți în România la clasa maestrului Modest Iftinchi, Răzvan Stoica și-a continuat studiile la Conservatorul Regal din Amsterdam, sub îndrumarea lui Ilya Grubert. Tot acolo, formează alături de sora sa Duo Stoica, susținând concerte în Amsterdam, Paris, Brescia sau Santander. 

Nu doar prin cariera sa concertistică se face remarcat violonistul Răzvan Stoica, ci și datorită numeroaselor înregistrări realizate, dintre care menționăm integrala Capriciilor de Paganini sau Simfonia spaniolă pentru vioară și orchestră op.21 de Edouard Lalo cu Orchestra Academiei Beethoven din Cracovia. 

"Cu pianul am avut o legătură specială de când ne-am născut. Era în casă deja, pentru că tata era muzician. Ca în orice familie de muzicieni, părinții vor ca și copiii să le calce pe urme, să-i moștenească, să știe să cânte un vals de Chopin. A fost mai întâi un hobby pentru ca apoi să se pună problema de a merge mai departe cu sau fără muzică. De la zece ani alegerea a fost clară în ceea ce mă privește, pianul", declara pianista Andreea Stoica.


Alexandru Mija