Înapoi la: pagina principală

Votează discul de muzică clasică al anului 2016

VIDEO. Murray Perahia – integrala suitelor franceze de Bach: Music box, 19 decembrie
Publicat: luni, 19 Decembrie 2016
Murray Perahia consideră suitele franceze drept “Bach de cel mai înalt nivel”. Anul acesta a adus pentru Murray Perahia o premieră: după 43 de ani colaborare cu casa Sony, el a semnat un contract de exclusivitate cu Deutsche Grammophon, iar primul disc pe care l-a realizat în cadrul acestei noi colaborări a fost tocmai această integrală a suitelor franceze de Bach. În paranteză fie spus, exact în aceeași zi în care s-a lansat acest disc Deutsche Grammophon, 7 octombrie, casa Sony lansa un disc Bach cu Murray Perahia, conținând câteva dintre cele mai apreciate înregistrări cu muzică de Bach realizate de acesta... Însă la Sony, Murray Perahia nu a înregistrat decât Suitele engleze, așa că integrala Suitelor franceze nu putea decât, evident, să capteze atenția publicului de pretutindeni, având în vedere prestigiul de care se bucură Murray Perahia.
VIDEO. Mutterissimo - The Art of Anne-Sophie Mutter – album difuzat în premieră în 14, 15 și 16 decembrie la CD Review
Publicat: miercuri, 14 Decembrie 2016
Albumul lansat pe 9 decembrie 2016 conține o selecție de înregistrări ale violonistei din ultimii 20 de ani de carieră
VIDEO. Rudolf Buchbinder interpretează Concertele nr 1 și 2 pentru pian de Johannes Brahms.
Publicat: luni, 12 Decembrie 2016
Albumul difuzat în premieră a fost lansat pe 14 octombrie 2016 și este inclus în cadrul campaniei "Votează discul de muzică clasică al anului 2016".
VIDEO. Gustavo Dudamel - Tablouri dintr-o expoziție: Music box, 12 decembrie
Publicat: vineri, 9 Decembrie 2016

Un album lansat pe 2 decembrie, în premieră la Radio România Muzical: înregistrări realizate de dirijorul Gustavo Dudamel la pupitrul Orchestrei Filarmonicii din Viena cu un program 100% rus semnat de Ceaikovski și Musorgski.

Acesta este discul cu care Gustavo Dudamel își aniversează 10 ani de colaborare cu celebra casă Deutsche Grammophon (însemnând 51 de discuri și DVD-uri lansate) și vine ca un preludiu la Concertul de Anul de la Viena, pe care-l va susține alături de Filarmonica vieneză în debutul anului 2017. Da, celebrul Concertul de Anul Nou de la Viena va fi dirijat de Gustavo Dudamel. Este o premieră și pentru Dudamel, care va conduce pentru prima dată Concertul de Anul Nou de la Viena, cât și pentru filarmonica vieneză, Dudamel fiind cel mai tânăr dirijor care a condus vreodată acest concert într-o istorie de 75 ani.

VIDEO. Emil Gilels - The Seattle Recital (1964), în premieră la CD Review pe 8 și 9 decembrie
Publicat: joi, 8 Decembrie 2016
Albumul lansat cu ocazia centenarului nașterii pianistului Emil Gilels conține recitalul pe care l-a susținut pe 6 decembrie 1964 la Opera House din Seattle. Discul a fost lansat pe 19 august 2016.
VIDEO. Albumul surorilor Camille Berthollet și Julie Berthollet în premieră la CD Review pe 6 și 7 decembrie
Publicat: marți, 6 Decembrie 2016
Un album de bijuterii muzicale semnate de Johannes Brahms, Aram Haciaturian, Nikolai Rimski-Korsakov, Christoph Willibald Gluck, Franz Schubert, Nicolo Paganini, Piotr Ilici Ceaikovski, George Gershwin, Matos Rodriguez lansat pe 28 octombrie 2016
VIDEO. Un album de transcripții clarinet și harpă, lucrări semnate de Robert Schumann, Clara Schumann și Franz Schubert - CD review, 30 noiembrie și 2 decembrie
Publicat: vineri, 2 Decembrie 2016
Albumul semnat de Dionysis Grammenos și Anneleen Lenaerts a fost lansat pe 11 noiembrie anul acesta și a fost inclus în cadrul campaniei "Votează discul de muzică clasică al anului 2016"
Violista Aida Carmen Soanea - lucrări de Norbert von Hannenheim: Music box, 1 decembrie
Publicat: marți, 29 Noiembrie 2016

De curând, s-au anunțat nominalizările pentru Premiilor Internaționale ale Muzicii Clasice, ICMA, una dintre cele mai importante distincții discografice la nivel european. Premiile vor fi anunțate în 20 ianuarie 2017, iar ceremonia de acordare a premiilor va avea loc pe 1 aprilie 2017 la Leipzig.

Printre nominalizări, găsim și discul semnat de violista română Aida Carmen Soanea, cuprinzând lucrări semnate de Norbert von Hannenheim, înregistrate alături de pianistul Igor Kamenz. Discul a apărut în iunie 2016 la casa Challenge Classics.

Concerte clasice cu violoncelistul Valentin Răduțiu: Music box, 1 decembrie
Publicat: marți, 29 Noiembrie 2016
În iunie 2016, violoncelistul Valentin Răduțiu și-a lansat cel mai nou CD, înregistrat în compania Orchestrei de Cameră din München, dirijor Stephan Frucht, reunind trei concerte clasice: nr.1 de Joseph Haydn, Concertul în Re major transcris de Gaspar Cassado după Concertul nr.3 pentru corn și orchestră de Mozart și Concertul în Si bemol major de Carl Philipp Emanuel Bach. Valentin Răduțiu, născută în urmă cu 30 ani la München într-o familie de români, a câștigat în 2011 premiul al II-lea la Concursul George Enescu, secțiunea violoncel și a înregistrat în 2013, tot pentru casa Hanssler Classic, integrala lucrărilor pentru violoncel și pian de George Enescu.
Pianista Alexandra Dariescu - albumul Ceaikovski: Music box, 30 noiembrie
Publicat: marți, 29 Noiembrie 2016
În 21 octombrie 2016, pianista născută la Iași, cu o frumoasă carieră desfășurată în țara ei de adopție, Marea Britanie, a lansat albumul care reprezintă debutul ei discografic în calitate de solist concertist. Un debut alături de Orchestra Filarmonicii Regale din Londra, condusă de Darrell Ang. Un album care poate fi un ideal cadou de Crăciun, atât prin repertoriu, cât și prin intensitatea și finețea interpretării, despre care am stat de vorbă chiar cu Alexandra Dariescu.
Violonistul Alexandru Tomescu - albumul 'Bach to basics': Music box, 30 noiembrie și 1 decembrie
Publicat: marți, 29 Noiembrie 2016
În mai 2016, violonistul Alexandru Tomescu, unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați violoniști români contemporani, și-a lansat cel mai nou album, cuprinzând două CD-uri, pe care a înregistrat integrala celor 6 sonate și partite pentru vioară solo de Johann Sebastian Bach. Cred că este una dintre realizările capitale ale violonistului român, o reușită discografică poate încă mai importantă decât integrala capriciilor pentru vioară solo de Nicolo Paganini, pentru că demonstrează un alt tip de maturitate artistică. Albumul poate fi ascultat în două părți, în 30 noiembrie, ora 16.50 și 1 decembrie, ora 17.05.
VIDEO. Alexandre Tharaud interpretând Rahmaninov - album difuzat în premieră la CD Review pe 28 și 29 noiembrie
Publicat: luni, 28 Noiembrie 2016
Discul semanat de Alexandre Tharaud a fost lansat pe 21 octombrie anul acesta și este prima aparție discografică pe care pianistul a dedicat-o compozitorului Serghei Rahmaninov.
VIDEO. Bach cu violonistul Nemanja Radulovic: Music box, 28 noiembrie
Publicat: vineri, 25 Noiembrie 2016

În 14 octombrie 2016 s-a lansat la casa Deutsche Grammophon cel mai nou album al violonistului sârb de 31 ani, Nemanja Radulovic, cuprinzând lucrări de Johann Sebastian, dar și un concert în stilul lui Johann Christian Bach.

Rădăcini, fidelitate, familie - sunt coordonatele care l-au ghidat pe Nemanja Radulovic în alcătuirea acestui album inclus și în cadrul campaniei Radio România Muzical Votează discul de muzică clasică al anului 2016. Și în plus, dorința evidentă a realiza un disc care să vorbească despre Bach pe limba tinerilor de astăzi; un Bach mai curând muzical decât cerebral, un Bach al viorii, esențialmente uman. Sigur, este o atitudine care chiar i se potrivește tânărului și nonconformistului în înfățișare Nemanja Radulovic, fără ca acest lucru să fie neapărat valabil pentru modul cum cântă, care este de fapt foarte matur și bine argumentat muzical.

VIDEO. Antonin Dvoűák - Dansurile Slave op. 46 și op 72 un album semnat de dirijorul Jiűí Bìlohlávek și Orchestra Filarmonicii Cehe - la CD Review între 23 și 25 noiembrie
Publicat: miercuri, 23 Noiembrie 2016
Am plăcerea să vă invit la CD Review în minunata lume a muzicii lui Antonin Dvoűák, și nu oricum, ci intepretată de Orchestra Filarmonicii Cehe, dirijată de Jiűí Bìlohlávek. Un album lansat pe 7 octombrie 2016
VIDEO. Fantastic Cenèiæ - o colecție de înregistrări semnate de contratenorul Max Emanuel Cenèiæ - CD Review, 21 și 22 noiembrie
Publicat: luni, 21 Noiembrie 2016
Acest album intitulat pur și simplu Fantastic Cencic, poartă semnătura unuia dintre cei mai în vogă cântăreți ai momentului, contratenorul Max Emanuel Cenèiæ, care vrea să demonstreze cât este de... fantastic.
VIDEO. Collage – The Last Work - albumul compozitorului James Horner în premieră la CD Review pe 18 noiembrie
Publicat: vineri, 18 Noiembrie 2016

Album conține înregistrarea ultimei lucrări semnate de James Horner. Discul a fost lansat în 23 octombrie 2016, inclus în cadrul campaniei "Votează discul de muzică clasică al anului 2016"

Violoncelista Alisa Weilerstein - concerte de Șostakovici: Music box, 21 noiembrie
Publicat: vineri, 18 Noiembrie 2016
Vă propun un disc care a fost lansat în 23 septembrie 2016 de casa londoneză Decca; pe copertă găsim numele violoncelistei americane Alisa Weilerstein și al Orchestrei Radiodifuziunii Bavareze din Munchen, sub conducerea dirijorului spaniol Pablo Heras Casado. Iar repertoriul este cel puțin incitant: cele două concerte pentru violoncel și orchestră de Dmitri Șostakovici.
VIDEO. Album difuzat în premieră, semnat de Orchestra Simfonică din San Francisco, dirijată Michael Tilson Thomas, la CD Review pe 16 și 17 noiembrie
Publicat: joi, 17 Noiembrie 2016
Albumul conține lucrări de Claude Debussy și a fost lansat în 28 octombrie 2016
VIDEO. Händel la Roma – 1707 – albumul ansamblului Ghislieri Choir &Consort, dirijor Giulio Prandi în premieră pe 14 și 15 noiembrie la CD Review
Publicat: luni, 14 Noiembrie 2016
Album a fost lansat pe 15 iulie 2016 din înregistrări live ale unor concerte desfășurate la Gottingen, Pavia și Ambronay. Albumul face parte din campaniei "Votează discul de muzică clasică al anului 2016"
VIDEO. Lisa Batiashvili și Capela de Stat din Berlin condusă de Daniel Barenboim - Music box, 14 noiembrie
Publicat: vineri, 11 Noiembrie 2016

În premieră românească, un disc eveniment, salutat deja de presa internațională, lansat pe 4 noiembrie de casa Deutsche Grammophon: Concertele de Ceaikovski și Sibelius pentru vioară și orchestră, în interpretarea Lisei Batiashvili și a Capelei de Stat din Berlin, dirijor Daniel Barenboim.

Una dintre cele mai apreciate violoniste ale timpurilor noastre, una dintre cele mai vechi și calitative orchestre europene, alături de un dirijor legendar, care scrie istorie în timpurile noastre - Daniel Barenboim - o alăturare incendiară, a căror colaborare nu putea să aducă decât un produs de excepție, așa cum este discul pe care-l ascultați astăzi în cadrul campaniei Votează discul de muzică clasică al anului 2016.

VIDEO. Harmonies Poetiques et Religieuses de Franz Liszt – pe albumul pianistului Roberto Plano, difuzat în premieră la CD Review din 7 până în 9 noiembrie
Publicat: luni, 7 Noiembrie 2016
Album a fost lansat pe 29 iulie 2016. Este prima înregistrare a acestui ciclu de lucrări pentru pian după mai bine de 50 de ani.
Pianista Mitsuko Uchida - Concertele nr. 17 și 25 de Mozart: Music box, 7 noiembrie
Publicat: vineri, 4 Noiembrie 2016
În 28 octombrie 2016 casa Decca a lansat un nou album cuprinzând concertele numerele 17 și 25 de Mozart cu pianista Mitsuko Uchida și Orchestra Simfonică din Cleveland. Recunosc că am așteptat cu nerăbdare să ascult un nou album Mozart cu pianista britanică de origine japoneză Mitsuko Uchida, considerată una dintre cele mai bune interprete mozartiene ale timpurilor noastre. În 7 noiembrie 2016, de la ora 19.00, vom asculta împreună al cincilea disc și ultimul din seria mozartiană realizată de Uchida alături de Orchestra Simfonică din Cleveland, unde ea nu doar cântă la pian, ci și conduce ansamblul în maniera în care probabil însuși Mozart își interpreta concertele în secolul al XVIII-lea.
VIDEO. Glass Effect - album în premieră absolută la CD Review din 3 și 4 noiembrie la CD Review
Publicat: miercuri, 2 Noiembrie 2016
Albumul conține opusuri de Philip Glass și compozitori influențați de creația acestuia. Este lansat pe 4 noiembrie 2016 și poate fi ascultat în premieră absolută la Radio România Muzical.

VIDEO. Berg, Webern și Schonberg– albumul Cvartetului Belcea premiat la Gala Echo Klassic 2016, în CD Review din 2 noiembrie
Publicat: miercuri, 2 Noiembrie 2016

Albumul a fost lansat pe 16 octombrie și a fost premiat Echo Klassic 2016 la categoria Muzica de Camera a Secolelor XX - XXI.

Dirijorul Kent Nagano - albumul 'Dans macabru': Music box, 31 octombrie
Publicat: vineri, 28 Octombrie 2016

Un mic joc, prin audiția unui album în legătură cu o sărbătoare care în ultimul rând a devenit populară mai ales printre cei tineri, noaptea de Halloween: în 14 octombrie, casa Decca a lansat albumul Dans macabru, cu înregistrări ale Orchestrei Simfonice din Montreal, dirijor Kent Nagano.

Sigur, Halloween-ul e doar un pretext pentru a asculta câteva piese celebre, dar și unele mai puțin cunoscute, cu o tematică noir și fantastică. Și prilej de a asculta un disc de o foarte bună calitate, realizat pe baza înregistrărilor din două concerte live care au avut loc la finalul lunii octombrie 2015 (deci tot de Halloween).

VIDEO. Stabat Mater de Giovanni Batistta Pergolesi: un album în premieră, o interpretare de excepție - CD Review, 31 octombrie
Publicat: joi, 27 Octombrie 2016
Albumul a fost lansat pe 21 octombrie 2016. Vedetele înregistrărilor sunt soprana Sonya Yoncheva și mezzosoprana Karine Deshayes acompaniate de Ansamblul Amarillis.
VIDEO. Cello Beatles – album lansat de 12 violonceliști ai Orchestrei Filarmonicii din Berlin, în premieră la CD Review din 28 octombrie
Publicat: miercuri, 26 Octombrie 2016

Albumul lansat pe 2 septembrie 2016, cuprinde câteva dintre cele mai cunoscute melodii compuse de John Lennon, Paul McCartney și George Harrison pentru Beatles, formația care se spune că a avut cea mai mare influență asupra muzicii rock

VIDEO. Integrala lucrărilor pentru pian solo de Maurice Ravel – un album în premieră difuzat între 24 și 27 octombrie la CD Review din emisiunea Arpeggio
Publicat: vineri, 21 Octombrie 2016

Albumul a fost lansat pe 15 ianuarie 2016 de tânărul pianist francez Bertrand Chamayou și este inclus în campania Radio România Muzical "Votează discul de muzică clasică al anului 2016"

VIDEO. Nihil Sine Deo – albumul de debut al pianistei Sânziana Mircea - CD Review, 21 octombrie
Publicat: joi, 20 Octombrie 2016

Sânziana Mircea: Dragul meu ascultător, privește acest album ca pe o călătorie spirituală în care ghid îți este Marea Muzică sau ca pe o rugăciune rostită dincolo de timp și spațiu.

VIDEO. Johannes Brahms - Cvartetele de coarde nr 1 și 3, album premiat Echo Klassik 2016, în premieră la CD Review pe 19 și 20 octombrie
Publicat: marți, 18 Octombrie 2016

Albumul a fost lansat pe 11 septembrie 2015 de Cvartetul Artemis. Pe 9 octombrie 2016 discul a obținut Premiul Echo Klassik la secțiunea muzică de cameră.