Votează discul de muzică clasică al anului 2016 Înapoi

Pianista Mitsuko Uchida - Concertele nr. 17 și 25 de Mozart: Music box, 7 noiembrie

Publicat: vineri, 4 Noiembrie 2016 , ora 17.09


În 28 octombrie 2016 casa Decca a lansat un nou album cuprinzând concertele numerele 17 și 25 de Mozart cu pianista Mitsuko Uchida și Orchestra Simfonică din Cleveland. Recunosc că am așteptat cu nerăbdare să ascult un nou album Mozart cu pianista britanică de origine japoneză Mitsuko Uchida, considerată una dintre cele mai bune interprete mozartiene ale timpurilor noastre. În 7 noiembrie 2016, de la ora 19.00, vom asculta împreună al cincilea disc și ultimul din seria mozartiană realizată de Uchida alături de Orchestra Simfonică din Cleveland, unde ea nu doar cântă la pian, ci și conduce ansamblul în maniera în care probabil însuși Mozart își interpreta concertele în secolul al XVIII-lea.

Între 2009 și 2016, Mitsuko Uchida a lansat cu totul înregistrările a 10 concerte mozartiene: 9, 17,18,19, 20,21 ,23,24, 25 și 27, înregistrări realizate alături de Orchestra Simfonică din Cleveland, al cărei artist în rezidență a fost între 2002 și 2007. Cred că experiența de a asculta aceste înregistrări este una cu totul deosebită: există o legătură organică între solistă și ansamblu, o legătură ce se creează de obicei între membrii unui ansamblu cameral. Și evident Mitsuko Uchida este o pianistă născută parcă pentru Mozart - cu un tușeu impecabil, cu o capacitate de a realiza cel mai diafan pianissimo pe care l-am ascultat vreodată, fragilă și totuși extrem de puternică.

Iată un album Mozart al unei pianiste pe care am numit-o în trecut pianista haiku și pentru care îmi păstrez părerea inițială. Mitsuko Uchida are capacitatea rar întâlnită de a șlefui muzica lui Mozart asemenea unui diamant, lăsând deoparte orice balast inutil. Pare rece, dar nu este - emoția transpare dincolo de aparenta ei seriozitate și austeritate. O experiență cu totul specială: a o asculta pe Mitsuko Uchida, pianistă care nu a cântat niciodată până acum în România.

Albumul pianistei Mitsuko Uchida poate fi ascultat la Radio România Muzical luni, 7 noiembrie, de la ora 19.00, în reluare duminică, 13 noiembrie, de la ora 13.05 sau oricând pe site-ul campaniei Votează discul de muzică clasică al anului 2016.

Cristina Comandașu