Votează discul de muzică clasică al anului 2016 Înapoi

VIDEO. Cello Beatles – album lansat de 12 violonceliști ai Orchestrei Filarmonicii din Berlin, în premieră la CD Review din 28 octombrie

Publicat: miercuri, 26 Octombrie 2016 , ora 16.58

Beatles și muzica clasică

Cello Beatles este titlul care dezvăluie faptul că veți asculta în CD Review din 28 octombrie 2016 muzica legendarei formații britanice interpretată la violoncel. Au existat multe încercări de a infuza orchestrații și aranjamente clasice muzicii lăsate de Beatles. Aș aminti printre cele mai reușite, albumul semnat de Orchestra Simfonică din Londra în 1995 și, recent, un album pe care vi l-am prezentat în această primăvară, semnat de Milos Karadaglic, artistul vedetă al chitarei clasice în acest moment, Black Bird - The Beathes Album, lansat în luna ianuarie 2016. Parcă totuși, chitara este instrumentul care face mai ușor legătura între genurile clasice și cele ale muzicii pop-rock, mult mai ușor decât violoncelul.

Ei bine Cello Beatles este un album care trece granițele conformismului cu o uimitoare lejeritate. Și asta datorită formației alcătuite din 12 violonceliști ai Orchestrei Filarmonicii din Berlin, 12 instrumentiști al căror trecut artistic nu are nicio legătură cu muzica pop-rock, sau beat-ul formației despre care se spune că a avut cea mai mare influență asupra muzicii rock, dar care reușesc să creeze o lume Beatles colorată în timbrul exclusiv al violoncelului, o lume cel puțin interesată.

Cello Beatles

Cello Beatles, albumul înregistrat de formația celor 12 violonceliști ai Orchestrei Filarmonicii din Berlin, album lansat pe 2 septembrie anul acesta, este inclus în campania "Votează disculde muzică clasică al anului 2016". Un disc ce cuprinde hituri Beatles celebrele, cum ar fi Yellow Submarine (1968), Let It Be (1970), Something (1969), The Fool On The Hill (1967), Help (1965) Yesterday (1965), Michelle (1965) , A Hard Day's Night (1965) și Hey Jude (1968), Norwegian Wood (1965) , Here There and Everywhere (1966) sau Can't Buy me Love (1964).

12 instrumentiști ai renumitei Orchestre a Filarmonicii din Berlin, fără îndoială, printre cei mai buni violonceliști ai momentului au înregistrat 12 dintre succesele Beatles în aranjamentul exclusiv pentru violoncele, un aranjament laborios, plin de culoare, care reușește să păstreze intact mesajul fiecărui cântec. Cello Beatles devăluie o nouă dimensiune a interpretării violoncelistice, pentru unii poate ieșită din granițele firescului. Cei 12 violoncelisti ai Orchestrei Filarmonicii din Berlin, și-au făcut debutul în această formulă la Tokyo și nu la Berlin. Au reușit să adune simpatia unui public din toată lumea. S-au făcut remarcați cu aranjamentele lor strălucitoare care etalează tot potențialul expresiv al acestui instrument. Interpretează cu aceeași plăcută senzualitate lucrări de la Bach la Beatles, de la muzică de film la hit-uri pop și jazz, muzică sud-americană dar și compoziții de avangardă, cum sunt cele ale lui Iannis Xenakis, scrise special pentru ei.

Atunci când cei 12 violonceliști ai Orchestrei Filarmonicii din Berlin cântă succese Beatles intrate în istoria muzicii pop-rock, în maniera lor de virtuozitate de salon, nu pot să imi închipuit decât că, atât iubitorii de muzica clasică, dar și fanii Beatles descoperă o nouă plăcere oferită de pasiunea lor.

Așadar vă invit pe toți să ascultați în premieră momente de pe acest album la CD Review (12,15) din 28 octombrie. 
Gabriel Marica