Votează discul de muzică clasică al anului 2016 Înapoi

VIDEO. Un album de transcripții clarinet și harpă, lucrări semnate de Robert Schumann, Clara Schumann și Franz Schubert - CD review, 30 noiembrie și 2 decembrie

Publicat: vineri, 2 Decembrie 2016 , ora 13.53

Anneleen Lenaerts și Dionysis Grammenos

Sunt două nume nu prea cunoscute publicului din România, de aceea am să le schițez câte un scurt portret artistic. Despre instrumentista belgiană Anneleen Lenaerts vă pot spune că este una dintre cele mai valoroase harpiste ale momentului, din 2010, fiind prim-harpist al Orchestrei Filarmonicii din Viena. Are în palmares nu mai puțin de 23 de premii, printre care se numără Marele Premiu al Concursului Internațional Lily Laskine.

În ceea ce îl privește pe instrumentistul de origine greacă, Dionysis Grammenos, presa franceză îl numește Noul Prinț al clarinetului. El a fost primul solist al instrumentelor de suflat care a câștigat Marelui Premiu al Concursului Eurovision. În vârstă acum de 25 de ani, Dionysis Grammenos concerteză constant în unele dintre cele mai prestigioase săli de concerte din lume, inclusiv la Carnegie Hall din New York, Concertgebouw din Amsterdam și Barbican Centre din Londra.


Albumul Schumann, Schubert

Scopul acestui disc este să ne demonstreze puterea re-creativă a muzicii alese din creația Robert Schumann, Clara Schumann și Franz Schubert. Până la urmă este vorba despre acea scânteie a talentului care creează o inexplicabilă legătură între compozitor și interpret. Cei doi interpreți, Dionysis Grammenos și Anneleen Lenaerts, au ales unele dintre cele mai frumoase pagini din muzica de cameră romantică: Piese fantezie op 73 și 3 Romanțe op 94 de Robert Schuman, 3 lieduri op 12 de Clara Schumann, Sonata "Arpeggione" D 821 în A minor, Liedul Ständchen din ciclul Schwanengesang D 957de Franz Schubert.

Despre unele lucrări din programul acestui album Anneleen Lenaerts spune: Piese fantezie op 73 și cele 3 Romanțe op 94 de Robert Schumann fac parte din repertoriul pentru clarinet cu acompaniamentului cu pian. Cred însă că ele sună mult mai bine în varianta propusă de noi. Și asta pentru că ambele instrumente, harpa și clarinetul sunt binecunoscute pentru sensibilitatea lor romantică, iar acest amestec timbral este cel puțin interesant.

Veți asculta în cele două episoade CD Review dedicate acestui album, o interpretare ce emană multă pasiune, o virtuozitate strălucitoare și o chimie excepțională între cei doi artiști extrem de talentați. Ies în evidență, în opinia mea, cele 3 lieduri op 12 inspirate de poemele lui Freidrich Rückert partituri pe care Clara Schumann le-a compus împreună cu soțul ei, Robert Schumann, lucrări pline de sensibilitate care, chiar dacă în varianta propusă sunt lipsite de încărcătura emoțională a versurilor, sunt puse într-o nouă lumină de frumusețea liniilor melodice și eleganța armoniilor.

E cel puțin interesant să asculți în această variantă interpretativă, Sonata pentru pian "Arpeggione" de Franz Schubert. Și poate că există în istoria acestei lucrări și alte transcripții mai mult sau mai puțin demne de luat în seamă, însă aceasta, este prima versiune a cunoscutei sonate de Schubert, pentru clarinet și harpă.

Iată deci câteva argumente pentru a asculta acest album integral difuzat în premieră la CD review (12,15) pe 30 noiembrie și 2 decembrie.

Gabriel Marica