Votează discul de muzică clasică al anului 2016 Înapoi

VIDEO. Gustavo Dudamel - Tablouri dintr-o expoziție: Music box, 12 decembrie

Publicat: vineri, 9 Decembrie 2016 , ora 14.03


Un album lansat pe 2 decembrie, în premieră la Radio România Muzical: înregistrări realizate de dirijorul Gustavo Dudamel la pupitrul Orchestrei Filarmonicii din Viena cu un program 100% rus semnat de Ceaikovski și Musorgski.

Acesta este discul cu care Gustavo Dudamel își aniversează 10 ani de colaborare cu celebra casă Deutsche Grammophon (însemnând 51 de discuri și DVD-uri lansate) și vine ca un preludiu la Concertul de Anul de la Viena, pe care-l va susține alături de Filarmonica vieneză în debutul anului 2017. Da, celebrul Concertul de Anul Nou de la Viena va fi dirijat de Gustavo Dudamel. Este o premieră și pentru Dudamel, care va conduce pentru prima dată Concertul de Anul Nou de la Viena, cât și pentru filarmonica vieneză, Dudamel fiind cel mai tânăr dirijor care a condus vreodată acest concert într-o istorie de 75 ani.

Așa că nu întâmplător pe discul lansat pe 2 decembrie avem și un vals: din muzica baletului Lacul lebedelor de Ceaikovski.

Gustavo Dudamel are 35 ani și este în prezent directorul muzical al Filarmonicii din Los Angeles și al Orchestrei Simon Bolivar din Venezuela; de 12 ani, după ce a cucerit premiul I la Concursul de dirijat Gustav Mahler din Germania, Dudamel desfășoară o carieră la cel mai înalt nivel, fiind invitatul celor mai importante orchestre și teatre de operă din lume. Să ne uităm pe agenda lui viitoare: concertul de Anul Nou de la Viena, turneu în Europa cu Orchestra Simon Bolivar din Venezuela - la Musikverein din Viena va prezenta în martie 2017 integrala simfoniilor de Beethoven -, în iunie, turneu cu Orchestra Filarmonicii din Berlin, culminând cu prezența sa în emblematicul concert de la Waldbuhne din Berlin.

Un dirijor despre care cu siguranță se poate spune că este carismatic, potrivit pentru interpretarea poemului simfonic O noapte pe muntele pleșuv de Modest Musorgski.

Pe acest disc pot fi ascultate înregistrări realizate de Gustavo Dudamel și Filarmonica vieneză în aprilie 2016, la Musikverein. Într-un matineu de duminică din 10 aprilie, Dudamel a dirijat în ținută casual, așa cum erau de altfel îmbrăcați toți muzicienii, Suita Tablouri dintr-o expoziție de Modest Musorgski.


Sigur, Tablourile dintr-o expoziție sunt printre cele mai cunoscute și ofertante lucrări din muzica cultă. Și potrivite pentru a atrage copiii: este binecunoscut interesul major al lui Dudamel de a promova muzica clasică în rândul tinerilor, iar albumul pe care-l ascultați astăzi a creat în jurul său un trend la Viena. Dudamel s-a întâlnit acolo cu copii implicați în proiectul Superar, o replică a El Sistema din Venezuela, la Viena. Au cântat împreună, au realizat fotografii, iar aceste poze sunt incluse acum în bookletul CD-ului. Un cronicar vienez scris după concertul din aprilie 2016 că găsește definitoriu un cuvânt pentru Tablourile dintr-o expoziție dirijate de Dudamel: maturitate. Într-adevăr, Dudamel nu mai este doar un dirijor tânăr și plin de entuziasm, ci un dirijor matur și inspirator pentru orchestră.


Discul poate fi ascultat luni, 12 decembrie, de la ora 19.00, în reluare duminică, 18 decembrie, de la ora 13.05 sau oricând pe site-ul campaniei Votează discul de muzică clasică al anului 2016. Doar până în 15 ianuarie 2017 puteți să mai votați discurile preferate ale anului 2016! 

Cristina Comandașu