Arhivă : Știri muzicale din Bucuresti Înapoi

S-a stins din viață baritonul Eduard Tumagian

Publicat: luni, 12 Februarie 2024 , ora 10.49

Duminică, 11 februarie 2024, s-a stins din viață, în Elveția, baritonul Eduard Tumagian, unul dintre reprezentanții de marcă ai artei lirice românești.

Născut în 5 februarie 1942 la Bucuresti, Eduard Tumagian a absolvit Universitatea Națională de Muzică din capitală. A debutat în anul 1968 pe scena Operei Române din București, în rolul Malatesta din opera Don Pasquale de Gaetano Donizetti.

Laureat al unor importante concursuri internaționale de la Viena, Paris, Treviso, Barcelona sau Toulouse, Eduard Tumagian a avut o carieră excepțională, derulată pe scenele unor teatre lirice de anvergură precum Scala din Milano, Opera din Berlin, Covent Garden din Londra sau Opéra Bastille din Paris, în spectacole precum Rigoletto, Simon Boccanegra, Otello, Traviata, Falstaff sau Paiate. Printre dirijorii iluștri cu care a colaborat se numără Riccardo Muti, Claudio Abbado, Alain Lombard și Mstislav Rostropovici.

Criticul francez G. Verdier nota despre baritonul Eduard Tumagian: "Este pe cât de emoționant, pe atît de pasionant. O voce frumoasă, servită de o exemplară inteligență de construcție a rolului. La Tumagian muzicalitatea nu este niciodată sacrificată, nici pentru lirismul cel mai pur".

Eduard Tumagian a avut o colaborare fructuoasă cu Radiodifuziunea Română și a realizat numeroase înregistrări de referință, atât în repertoriul de lied cât și în cel de operă.

La Radio România Muzical veți putea asculta o ediție specială a emisiunii Seara de operă, dedicată memoriei regretatului bariton Eduard Tumagian, sâmbătă, 17 februarie 2024.

Larisa Clempuș