Arhivă : Știri muzicale din Bucuresti Înapoi

Începe Festivalul Internațional „Meridian”

Publicat: duminică, 5 Noiembrie 2023 , ora 0.00

Astăzi, 5 noiembrie, se deschide Festivalul internațional "Meridian", ce are loc până în 12 noiembrie la București, Cluj-Napoca, Timișoara și Iași. Intitulată "Persona", cea de-a XVIII-a ediție urmărește o explorare a temei măștilor.

Prima zi de festival propune un simpozion muzicologic, o expoziție itinerantă de măști, un spectacol de muzică și dans și un concert de muzică nouă poloneză și românească.

Simpozionul muzicologic ce deschide ziua festivalieră, coordonat de Vlad Văidean, are loc de la ora 10.00, în Sala de Vizionări a Universității Naționale de Muzică București. Participă Lena Vieru Conta, Olguța Lupu, Ștefan Firca, Vlad Ghinea, Cristina Gârbea, Diana Moș și Ana Diaconu, între alții.

De la ora 16:30, în Foaierul Studioului de Operă al Universității Naționale de Muzică are loc vernisajul expoziției itinerante de măști realizate de Angela Bontaș, sub forma unui moment performativ muzical și coregrafic susținut de tânărul grup de improvizație "The Mad Hatterpillars".

Un al doilea eveniment interdisciplinar se desfășoară de la ora 17.00, în Studioul de Operă al Universității - un spectacol de dans și muzică în premieră absolută. Participă ansamblul "Flaut Power", coordonat de Ion Bogdan Ștefănescu, cel care va evolua în ipostază solistică. Coregrafia este semnată de Cristina Lilienfeld, Vava Ștefănescu, Smaranda Găbudeanu și Andreea Tănăsescu. Vor fi prezentate lucrări de Gabriel Mălăncioiu, Mihai Măniceanu, Doina Rotaru și Adrian Iorgulescu.

Ziua se încheie cu un concert intitulat "Still in the middle of happening", programat de la ora 19.30 în Sala Auditorium a Universității de Muzică. Ansamblul polonez "Hashtag", dirijat de Lilianna Krych, interpretează compoziții semnate de Cristian Lolea, Agnieszka Stulgińska, Alexandru Ștefan Murariu, Paweł Malinowski și Artur Zagajewski.

Festivalul "Meridian" continuă timp de 8 zile cu un program variat, exploratoriu, ce transcende granițele dintre genuri muzicale și categorii artistice.

Ariadna Ene-Iliescu