Arhivă : Știri muzicale din Bucuresti Înapoi

S-a stins din viață compozitoarea Carmen Petra Basacopol

Publicat: duminică, 15 Octombrie 2023 , ora 11.38
În această dimineață de 15 octombrie 2023 s-a stins din viață Carmen Petra Basacopol, compozitoare de renume a scenei muzicale românești.
Născută pe 5 septembrie 1926, Carmen Petra Basacopol a studiat la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din București la secția de compoziție a profesorilor Mihail Jora și Paul Constantinescu. A absolvit de asemenea cursurile Facultății de Filosofie din cadrul Universității București și și-a aprofundat studiile muzicale la cursurile de vară de la Darmstadt. A urmat desăvârșirea studiilor printr-un doctorat la Sorbona, pe tema muzicii lui George Enescu și a celor doi mentori ai săi.
În creația sa, Carmen Petra Basacopol a abordat majoritatea genurilor muzicale și a avut o importantă contribuție în diversificarea stilistică a muzicii românești în perioada post-enesciană. A fost distinsă cu numeroase premii naționale și internaționale, printre care Premiul Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România (în 1974, 1979, 1981, 1985 și 1987) și Premiul „George Enescu” al Academiei Române. De asemenea, în afara realizărilor în creația muzicală, Carmen Petra Basacopol a avut o activitate amplă în domeniul muzicologiei și al pedagogiei. Pentru rolul pe care l-a avut în promovarea muzicii românești, a fost decorată cu Ordinul Meritul Cultural in grad de cavaler.
Dumnezeu să o odihnească în pace!
Ariadna Ene - Iliescu