Arhivă : Știri muzicale din Bucuresti Înapoi

Concertele săptămânii la Filarmonica 'George Enescu'

Publicat: luni, 9 Octombrie 2023 , ora 0.00

Pe agenda Filarmonicii George Enescu din București figurează în această săptămână o serie de recitaluri și concerte, în cele două săli ale Ateneului Român.

Miercuri, 11 octombrie 2023, de la ora 19.00, pianistul italian Emanuele Torquati va prezenta un program intitulat Muzica nopții, cuprinzând creații de Claude Debussy, Gabriel Fauré, Ferruccio Busoni și Franz Liszt. Acest eveniment este organizat în colaborare cu Institutul Italian de Cultură din București, la fel ca și recitalul pe care îl va susține pianistul Elia Cecino sâmbătă, 14 octombrie, în Sala mică a Ateneului Român. Tânărul muzician italian va interpreta piese de Leoč Janàèek, Frédéric Chopin, Nino Rota și Franz Liszt.

Joi și vineri (12 și 13 octombrie), de la ora 19.00, Orchestra Filarmonicii George Enescu va susține două concerte de stagiune, sub conducerea dirijorului Gabriel Bebeșelea. În program - Cantabile și Presto de George Enescu în aranjamentul pentru flaut și orchestră al lui Valentin Doni, Concertul dedicat flautului de Jacques Ibert și Poemul simfonic Așa grăit-a Zarathustra de Richard Strauss. Solist va fi Ion Bogdan Ștefănescu.

Duminică, 15 octombrie, se va deschide o nouă serie Muzica pe înțelesul tuturor, organizată de Filarmonica George Enescu, în Sala Mare a Ateneului Român. De la ora 11.00, violonista Natalia Pancec și chitaristul Emilian Florentin Gheorghe vor prezenta programul MetaVivaldi: piese din repertoriul rock și muzică de Antonio Vivaldi, în aranjamentele celor doi interpreți. Comentează Mihai Cojocaru.

Tot duminică, dar de la ora 11.30, în Sala mică a Ateneului va avea loc un concert cameral, ca parte a proiectului SoNoRo Interferențe. Violoniștii Christoph Wyneken și Alexandra Tîrșu, violistul Răzvan Popovici, violoncelistul Răzvan Suma și pianista Cristiana Mihart vor evolua împreună cu bursieri ai programului SoNoRo și vor interpreta opusuri de Beethoven, Dvoűák și Brahms.

Ziua de 15 octombrie se va încheia pe scena Sălii Mari a Ateneului Român, cu un recital extraordinar de duo la 4 mâini și la două piane. Evenimentul deschide ediția a IV-a a Concursului Internațional de DUO Suzana Szörenyi și va fi susținut, de la ora 19.00, de Tereza Kalabova și Johannes Gugg, laureați cu premiul I la cea de-a III-a ediție a concursului. Cei doi pianiști vor interpreta, între altele, pagini de Franz Schubert, Maurice Ravel și Ludwig van Beethoven.

Larisa Clempuș