Arhivă : Știri muzicale din Bucuresti Înapoi

Evenimente conexe în cadrul Festivalului Internațional „George Enescu”

Publicat: vineri, 22 Septembrie 2023 , ora 0.00

Cu prilejul Festivalului Internațional "George Enescu" se derulează astăzi, 22 septembrie, o serie de evenimente conexe în București și în țară.

Începând cu ora 17:00, în Sala "George Enescu" a Universității Naționale de Muzică din București are loc recitalul Trio-ului de coarde "Profil", organizat în cadrul proiectului "Triade" de Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România împreună cu ARTEXIM și UNMB. Violonista Diana Moș, violistul Marian Movileanu și violoncelistul Mircea Marian vor prezenta lucrări ale compozitorilor Ștefan Niculescu, Aurel Stroe, Mihai Măniceanu, Dan Dediu și Myriam Marbé. De la ora 18.00, are loc lansarea a 3 cărți de muzicologie - "Noi istorii ale muzicilor românești" în două volume, ediție revizuită și adăugită, cercetare coordonată de Valentina Sandu-Dediu și Nicolae Gheorghiță, "Generația de aur a avangardei muzicale românești" - coordonator Antigona Rădulescu și "Genul concertant în România între 1950-2020" - coordonator Florinela Popa.

În foaierul Operei din Brașov se desfășoară astăzi, de la ora 18.00, recitalul - conferință intitulat "Enescu pe înțelesul tuturor". Programul este alcătuit exclusiv din lucrări semnate de compozitorul român - fragmente din opera "Oedipe", "Șapte cântece pe versuri de Clément Marot", precum și "Pavana" și "Toccata" din "Suita pentru pian nr. 2 în Re major op. 10. Participă baritonul Ștefan Ignat, soprana Simona Bucur și pianistul Roman Manoleanu. Cu acest prilej, va fi prezentată și o expoziție dedicată vieții și activității compozitorului român, intitulată "George Enescu - un mare creator al secolului XX", realizată de Muzeul Național "George Enescu" București.

Orchestra Filarmonicii "Oltenia" împreună cu dirijorul Janek Rogala și violoncelistul Benjamin Kruithof prezintă publicului Uvertura "Jadwiga, regina Poloniei" de Karol Kurpiński, Concertul în la minor pentru violoncel și orchestră op. 129 de Robert Schumann și Dansuri simfonice op. 64 de Edvard Grieg. Evenimentul începe la ora 19.00 la Filarmonica din Craiova.

Orchestra Filarmonicii "George Enescu" din Botoșani va susține un concert la Casa Memorială "George Enescu", în localitatea Liveni. Participă violonistul Ștefan Aprodu, iar conducerea dirijorală va fi asigurată de Alexandru Ilie. În program - Concertul nr. 1 în sol minor pentru vioară și orchestră de Max Bruch, Rapsodia română nr. 1 și Rapsodia română nr. 2 de George Enescu. Ora de începere este 19.30.

Iar Orchestra Filarmonicii "Mihail Jora" din Bacău, sub bagheta dirijorului Alan Buribayev, va prezenta publicului opera "Lumina Sunetului Centenar" de Ulpiu Vlad, Concertul pentru violoncel și orchestră de Esa-Pekka Salonen (în primă audiție românească), împreună cu violoncelistul Ștefan Cazacu și Concertul Sz. 116 pentru orchestră de Béla Bartók. Concertul începe la ora 18.30 în Sala Filarmonicii "Mihail Jora" din Bacău.

Sarah Natsis