Arhivă : Știri muzicale din Bucuresti Înapoi

Festivalul Internațional George Enescu - ultima zi

Publicat: duminică, 24 Septembrie 2023 , ora 0.00

În agenda ultimei zile a ediției cu numărul XXVI a Festivalului Internațional "George Enescu" sunt înscrise astăzi, 24 septembrie 2023, cinci evenimente în București.

La Sala "Auditorium" a Muzeului Național de Artă din capitală va avea loc, de la ora 11.00, un recital oferit de pianista Raluca Știrbăț și de violonistul francez David Grimal, ca parte a seriei "Enescu și contemporanii". Artiștii vor prezenta lucrări de George Enescu, Eugène Ysaÿe și César Franck.

De la ora 13.00, la Sala Radio, se va desfășura un concert susținut de Orchestra Filarmonicii "Mihail Jora" din Bacău condusă Alan Buribayev. Programul reunește lucrarea "Lumina Sunetului Centenar" de Ulpiu Vlad, opus urmat de prezentarea în primă audiție românească a Concertului pentru violoncel și orchestră de Esa-Pekka Salonen, cu Ștefan Cazacu - solist și Concertul pentru orchestră Sz. 116 de Béla Bartók.

Ziua festivalieră continuă la Ateneul Român, de la ora 17.00, când Ansamblul "Les Arts Florissants" condus de William Christie va prezenta publicului bucureștean opera The Fairy-Queen de Henry Purcell. Participă Academia "Le Jardin des Voix", pregătită de Paul Agnew. Reprezentația îi are în distribuție, printre alții, pe soprana Paulina Francisco, mezzosoprana Juliette Mey, tenorul Rodrigo Carreto și baritonul Benjamin Schilperoort. Regia și coregrafia sunt semnate de Mourad Merzouki.

De la ora 20.00, pe scena amplasată în Piața Festivalului vor urca muzicienii "Cameratei Regale" ce vor evolua sub conducerea lui Constantin Grigore. Solist va fi percuționistul Zoli Toth.

Evenimentul ce încheie această ediție a Festivalului Internațional "George Enescu" are loc la Sala Palatului, începând cu ora 20.00. Cu această ocazie, Orchestra Regală Concertgebouw și Klaus Mäkelä, dirijor șef al ansamblului, revin pe scena festivalului după evenimentul susținut ieri seară. În program: Uvertura de concert pe teme populare românești de George Enescu și Simfonia a III-a în re minor de Gustav Mahler cu mezzosoprana Jennifer Johnston - solistă. Își dau concursul Corul Academic Radio pregătit de Ciprian Țuțu și Corul de Copii Radio pregătit de Răzvan Rădos. Acest concert va putea fi ascultat în direct pe frecvențele postului nostru. Comentează Ștefan Costache.

Ariadna Ene-Iliescu