Arhivă : Știri muzicale din Bucuresti Înapoi

Orchestra Regală Concertgebouw, Klaus Mäkelä și pianista Yuja Wang - în Festivalul Enescu, astăzi

Publicat: sâmbătă, 23 Septembrie 2023 , ora 0.00

Festivalul Internațional „George Enescu" se apropie de final și prezintă astăzi, 23 septembrie, în penultima zi a celei de-a 26-a ediții, cinci concerte pe scenele din București.

De la ora 11.00, la Sala Auditorium a Muzeului Național de Artă al României va avea loc, în seria „Enescu și contemporanii", recitalul ansamblului „Vocalise". Alcătuit din pianista Steluța Radu, violonistul Mircea Călin, violistul Viorel Tudor și violoncelistul Marin Cazacu, ansamblul va prezenta publicului Cvartetul cu pian op. 16 nr. 1 în Re major din creația lui George Enescu și Cvartetul cu pian op. 25 nr. 1 în sol minor de Johannes Brahms.

Seria „Concertelor românești" continuă, la ora 13.00, la Sala Radio, cu prezența Orchestrei Filarmonicii „George Enescu", condusă de dirijorul Alexandre Bloch. Solistă: pianista Alexandra Silocea. Programul este alcătuit din Simfonia a II-a… dinspre Enescu de Maia Ciobanu, Concertul pentru pian și orchestră „Water" de Fazil Say și Simfonia a II-a din creația lui Jean Sibelius.

Pe scena Ateneului Român va avea loc, de la ora 17.00, un concert susținut de Filarmonica Teatrului Comunal din Bologna, condusă de dirijorul Roberto Abbado. Soliști: violonista Anna Tifu și violistul Răzvan Popovici. Publicul va putea asculta Balada pentru vioară și orchestră de George Enescu, Simfonia concertantă în Mi bemol major pentru vioară, violă și orchestră de Wolfgang Amadeus Mozart și Simfonia a VI-a „Pastorala" de Ludwig van Beethoven.

Pe scena Sălii Palatului, începând cu ora 19 și 30 de minute, Orchestra Regală Concertgebouw condusă de dirijorul finlandez Klaus Mäkelä. Publicul va putea asculta un program cu muzică franceză, în care sunt cuprinse „Preludiul la după-amiaza unui faun" și Trei schițe simfonice „Marea" din creația lui Claude Debussy și două lucrări semnate de Maurice Ravel: Concertul pentru mâna stângă și Concertul în Sol major pentru pian și orchestră. Solista serii va fi pianista Yuja Wang.

În seria „Concertelor de la miezul nopții", pe scena Ateneului Român vor evolua tenorul José Cura, în dublă ipostază de solist și dirijor, alături de Orchestra de Cameră Radio. Participă, de asemenea, chitarista Barbora Kubíková și naratoarea Oana Berbec. Programul include lucrări de Carlos Guastavino și José Cura. Concertul este intitulat „Carlos Guastavino și José Cura. Din Argentina, la București", iar ora de începere este 22.30.

Ana Sireteanu