Arhivă : Știri muzicale din Bucuresti Înapoi

Festivalul Internațional 'George Enescu'. Programul din 17 septembrie

Publicat: duminică, 17 Septembrie 2023 , ora 0.00

În București au loc astăzi, 17 septembrie 2023, șase concerte derulate în cadrul programului oficial al Festivalului Internațional George Enescu.

Orchestra de Cameră Radio va evolua, de la ora 11.00, pe scena Teatrului Odeon, în cadrul seriei de Concerte pentru familii și copii. Ansamblul va fi dirijat de Cristian Spătaru și va interpreta pagini de Georges Bizet, Joseph Haydn și Karim Al-Zand. Participă actrița Andreea Mateiu. Prezintă Cristina Bohaciu Sârbu.

De la aceeași oră 11.00, la Sala Auditorium a Muzeului Național de Artă al României va avea loc un concert cameral. Pianistul Andrei Licareț, violonista Avigail Bushakevitz și violoncelista Andrea Casarrubios propun publicului lucrări de Zoltan Kodály, Nadia Boulanger, George Enescu și Dmitri Șostakovici.

În seria Orchestrelor românești de la Sala Radio, începând cu ora 13.00 va concerta Orchestra Filarmonicii Moldova din Iași, sub bagheta dirijorului Hankyeol Yoon. Solist va fi pianistul Florian Mitrea, în Concertul nr. 1 op. 10 de Serghei Prokofiev. Programul va fi completat de piese din creația compozitorilor Viorel Munteanu, Isidora źebeljan și Bela Bartók. La finalul concertului, Florian Mitrea va oferi autografe pe albumul său Beethoven, apărut la Editura Casa Radio.

La Ateneul Român, de la ora 16.30, va fi prezentată opera în concert Le Grand Macabre de György Ligeti. Orchestra și Corul Filarmonicii George Enescu vor fi conduse de dirijorul francez Arnaud Arbet. Soliști - tenorul Peter Hoare, baritonul Robin Adams, mezzosopranele Sophie Pondjiclis, Judith Thielsen și soprana Marion Tassou.

Orchestra Națională Radio va concerta la Sala Palatului, în cadrul seriei Mari orchestre ale lumii. De la ora 20.00, ansamblul îl va avea ca solist pe Xavier de Maistre la harpă și va fi condus de dirijorul și compozitorul american de origine chineză Tan Dun. Din creația acestuia va fi interpretată piesa Nu Shu pentru harpă și orchestră, urmată în program de suita Tablouri dintr-o expoziție de Modest Musorgski, în orchestrația lui Maurice Ravel.

Evenimentul care va încheia programul acestei zile de duminică din Festivalul Enescu va fi susținut, la Ateneul Român, de organistul american Cameron Carpenter. De la ora 22.30, muzicianul va prezenta fantezii, preludii și fugi de Johann Sebastian Bach și va încheia recitalul cu improvizații proprii.
Larisa Clempuș