Arhivă : Știri muzicale din Bucuresti Înapoi

Platform K+K și soprana Valentina Naforniță în programul Festivalului „Enescu” astăzi

Publicat: sâmbătă, 9 Septembrie 2023 , ora 0.00

Festivalul Internațional "George Enescu" prezintă astăzi, 9 septembrie, o serie de concerte pe scenele din București.

De la ora 11:00, la Sala Auditorium a Muzeului Național de Artă al României va avea loc un recital susținut de violoncelista Harriet Krijgh și pianista Lauma Skride. În program: Sonata nr. 1 op. 38 în mi minor de Johannes Brahms, Nocturnă și Saltarello din creația lui George Enescu, Waldesruhe op. 68 nr. 5 de Antonin Dvoűák și Sonata în La major de César Franck, în aranjament pentru violoncel și pian. Recitalul face parte din seria "Enescu și contemporanii".

Seria "Concertelor Românești" prezintă astăzi, de la ora 13.00, la Sala Radio, un program alcătuit din piesa "Hore" pentru orchestră de Adrian Pop, Concertul pentru cvartet de coarde și orchestră "Absolute Jest" de John Adams, Rapsodia pe teme moldovenești de Mieczysław Weinberg și Simfonia a IX-a din creația lui Dmitri Șostakovici. Își dau concursul Orchestra Filarmonicii "Banatul" din Timișoara, cu Martijn Dendievel la pupitrul dirijoral și Cvartetul "Arcadia".

La Ateneul Român, de la ora 16.30 va avea loc recitalul de pian susținut de Kirill Gerstein. Publicul va putea asculta Sonata pentru pian de Igor Stravinski, Sonata D. 958 de Franz Schubert, Studiul nr. 5 "Arc-en-ciel" de György Ligeti și Sonata si minor din creația lui Franz Liszt.

Festivalul Internațional "Gerge Enescu" prezintă astăzi, în cadrul seriei "Mari orchestre ale lumii", concertul Orchestrei Simfonice din Göteborg, ce îi va avea pe Santtu-Matias Rouvali la pupitrul dirijoral și pe pianistul Leif Ove Andsnes în ipostază solistică. În program: lucrarea "D'un matin de printemps" de Lili Boulanger, Concertul nr. 5 pentru pian și orchestră de Ludwig van Beethoven și Suita "Petrușka" de Igor Stravinski. Ora de începere este 19.30, iar locul de desfășurare - Sala Palatului.

Oferta zilei festivaliere se încheie cu recitalul susținut de ansamblul Platform K+K și soprana Valentina Naforniță la Ateneul Român, în cadrul seriei "Concertelor de la miezul nopții". Evenimentul este intitulat "A Sense of Mosaic", începe la ora 22.30, iar programul include lucrări de Richard Strauss, Johannes Brahms, Camille Saint-Saëns și Ottorino Respighi, printre alții.

În cadrul evenimentelor conexe Festivalului Enescu, de la ora 11.00, la L'Amphitheatro Art Club publicul va putea asculta, în interpretarea sopranei Bianca Manoleanu și a pianistului Remus Manoleanu, lieduri din creația compozitorilor George Enescu, Theodor Grigoriu, Pascal Bentoiu, Viorel Munteanu și Adrian Pop, printre alții. Evenimentul este intitulat "Traiectorii lirice post enesciene" și face parte din concertele UCMR în cadrul Festivalului Internațional "George Enescu".

Cei 15 bursieri ai programului "Lumières d'Europe" și invitații săi prezintă astăzi două recitaluri la Sala Scoarțelor a Centrului de Cultură "Palatele Brâncovenești". Coordonatorii programului sunt violonistul David Grimal, violistul Diemut Poppen, violoncelista Anne Gastinel și pianistul Philippe Cassard. Începând cu ora 11.00, publicul va putea audia Sonata în sol minor pentru vioară și pian de Debussy, Cvartetul de coarde nr. 2 în Sol major de George Enescu și Concertul pentru vioară, pian și cvartet de coarde de Ernest Chausson. Iar de la ora 16.00, aceiași muzicieni vor prezenta publicului un program alcătuit din lucrarea "Lied des Dankes für das Leben in Freundschaft" pentru vioară și pian de Eric Montalbetti, Cvartetul cu pian op. 30 în La major de Ernest Chausson și Octetul de coarde op. 7 de George Enescu.

Ana Sireteanu