Arhivă : Știri muzicale din Bucuresti Înapoi

Festivalul „Enescu”: programul zilei de 10 septembrie în București

Publicat: duminică, 10 Septembrie 2023 , ora 0.00

O diversitate de evenimente aduce și programul de astăzi, 10 septembrie 2023, al Festivalului Internațional "George Enescu".

Seria "Concerte pentru familii și copii" continuă, de la ora 11.00, la Teatrul "Odeon", cu "Romanian Chamber Orchestra" condusă de Gabriel Bebeșelea, căreia i se alătură clarinetistul Petru Pane. Vor fi interpretate "Mica serenadă" de Wolfgang Amadeus Mozart, "Dansuri populare românești" de Bela Bartók, într-un aranjament pentru clarinet și orchestră de coarde și lucrarea "Aventurile lui Pinocchio în Funland" de Michael Gandolfi. Evenimentul se intitulează, de altfel, "Pinocchio… with "strings" attached".

Tot de la ora 11.00 are loc un concert cameral pe care îl oferă "Ensemble Contempo Paris" la Sala Auditorium a Muzeului Național de Artă al României. Cvintetul format din violonistele Mihaela Smolean și Alina Petrescu-Lepper, violistul Teodor Coman, violoncelistul Radu Nagy și pianistul Cristian Niculescu va prezenta lucrări de George Enescu și Robert Schumann.

De la ora 13.00, Orchestra Simfonică București sub conducerea muzicală a Delyanei Lazarova prezintă la Sala Radio un program ce reunește "Frenesia" pentru orchestră de Dan Dediu, "Ipostaze VI" de Adrian Iorgulescu, Concertul nr. 1 pentru vioară și orchestră de Bela Bartók și cea de-a cincea simfonie a lui Jean Sibelius. Soliști sunt violoniștii Diana Moș și Vlad Stănculeasa.

La Ateneul Român are loc, de la ora 16.30, o gală de operă cu renumita soprană Aida Garifullina. Își dă concursul Orchestra Filarmonică Würth, dirijată de Claudio Vandelli. În program: lucrări de Charles Gounod, Léo Delibes, Giuseppe Verdi și Giacomo Puccini, printre alții.

Ansamblul "Musica Ricercata" prezintă împreună cu Corul "Preludiu", de la ora 18.00, la Teatrul "Odeon", un concert intitulat "Transilvania (Bel)cantans". Evoluează pe scenă ca soliști tenorul Lawrence Brownlee, soprana Rodica Vică și baritonul Mihail Dogotari. Prima parte constă într-o selecție de arii și duete de Gioachino Rossini și Gaetano Donizetti, în timp ce în partea secundă vor fi interpretate selecțiuni din opera "La foresta d'Hermanstadt" de Valentino Fioravanti. Conducerea muzicală îi aparține lui Gabriel Bebeșelea, iar corul este pregătit de Andrei Stănculescu.

Orchestra Filarmonică din Viena condusă de dirijorul Jakub Hrùča susține concertul ce are loc la Sala Palatului, de la ora 19.30, în cadrul seriei "Mari orchestre ale lumii". Vor fi interpretate Concertul nr. 2 pentru pian și orchestră de Johannes Brahms, avându-l ca solist pe Igor Levit, și Simfonia a VIII-a de Antonín Dvoűák.

Seria evenimentelor oficiale de la București se încheie cu evoluția Ansamblului Europa Galante, condus de Fabio Biondi. La Ateneul Român, de la ora 22.30, în seria "Concertelor de la miezul nopții" vor putea fi ascultate lucrări de Joseph Haydn, Wolfgang Amadeus Mozart și Antonio Vivaldi.

În cadrul evenimentelor conexe Festivalului Enescu, în sala "Constantin Silvestri" a Universității Naționale de Muzică București, mezzosoprana Claudia Codreanu și pianista Diana Dembinski-Vodă susțin, de la ora 11.00, un recital de lieduri românești intitulat "Viziuni". În program: lucrări de Dan Buciu, Nicolae Coman, Olguța Lupu, Bogdan Vodă și Grigore Cudalbu, printre alții.

Ariadna Ene Iliescu