Arhivă : Știri muzicale din Bucuresti Înapoi

Simfonia de cameră de George Enescu, la Ateneu, într-un aranjament în primă audiție absolută, astăzi în cadrul Festivalului Enescu

Publicat: joi, 7 Septembrie 2023 , ora 0.00

În agenda Festivalului Internațional "George Enescu" figurează astăzi, 7 septembrie 2023, trei concerte ce se vor desfășura în capitală.

În Sala Mare a Ateneului Român, melomanii vor putea urmări, de la ora 16.30, un program prezentat de East-West Chamber Orchestra condusă de Rostislav Krimer, director artistic al ansamblului. Evoluează în calitate de solist violoncelistul Benjamin Kruithof, câștigătorul Concursului Internațional "George Enescu", ediția din 2022. El va da viață partiturii solistice a Concertului nr. 1 în Do major pentru violoncel și orchestră de Joseph Haydn. Va mai putea fi audiată Simfonia de cameră op. 33 de George Enescu într-un aranjament în primă audiție absolută semnat de Andrei Pushkarev, dedicat ansamblului amintit. În completarea programului vor fi prezentate Simfonia de cameră nr. 1 din creația lui Mieczysław Weinberg și Simfonia de cameră op. 110a aparținând creației lui Dmitri Șostakovici.

La Sala Palatului, în Seria "Mari orchestre ale lumii", Orchestra Filarmonică a Israelului condusă de Lahav Shani revine pe scena festivalului. În această seară, de la ora 19.30, muzicienii vor prezenta publicului Rapsodia română nr. 1 de George Enescu, Concertul nr. 2 pentru pian și orchestră de Serghei Prokofiev cu Alexandre Kantorow - solist și Simfonia I din creația lui Johannes Brahms. Acest concert va fi transmis în direct pe frecvențele postului nostru.

Ziua festivalieră se va încheia cu un concert din Seria "Concertele de la miezul nopții" derulată la Ateneul Român. De la ora 22.30, Corul Național de Cameră "Madrigal - Marin Constantin" dirijat de Anna Ungureanu va susține un concert la care participă ca invitați chitaristul Nicolás Guzmán, vocalistul Nacho Guzmán, Radu Vâlcu la charango, un instrument cu coarde din familia lăutei, specific zonei Anzilor, Abel Corban la pian și clavecin și percuționiștii Bogdan Pop și Zoli Toth. Programul propus de muzicieni reunește pagini semnate de Claudio Monteverdi, Giovanni Pierluigi da Palestrina, Hans Leo Hassler, Corneliu Cezar și Ariel Ramírez. În ipostază solistică va evolua și tenorul Ionuț Popescu.

Ioana Țintea