Arhivă : Știri muzicale din Bucuresti Înapoi

S-a stins din viață pianistul Valentin Gheorghiu

Publicat: luni, 17 Iulie 2023 , ora 8.47
În noaptea de ieri spre astăzi (17 iulie 2023) s-a stins din viață, la vârsta de 95 de ani, pianistul Valentin Gheorghiu, unul dintre cei mai mari muzicieni ai României.

Născut în 21 martie 1928 la Galați, Valentin Gheorghiu a început să cânte la pian la vârsta de cinci ani. A studiat la Academia de Muzică București, avându-i printre profesori pe Mihail Jora, Constanța Erbiceanu și Mihail Andricu; de asemenea, a urmat cursurile Conservatorului Național de Muzică din Paris. Remarcat de George Enescu, care îl considera "talent rar ce trebuie supravegheat îndeaproape", Valentin Gheorghiu a debutat la vârsta de 15 ani pe scena Ateneului Român, împreună cu Orchestra Filarmonicii bucureștene, sub conducerea dirijorului George Georgescu, devenind în 1950 solist al instituției.

Pe lângă bogata activitate pe scenele de concert românești, pianistul a susținut turnee de succes în țări europene precum Anglia, Franța, Germania și Spania, dar și în Statele Unite ale Americii, Israel și Japonia. A evoluat în compania unor orchestre prestigioase, cum ar fi Societatea de Concerte a Conservatorului din Paris, Gewandhaus sau Capella de Stat din Dresda, printre dirijorii cu care a colaborat numărându-se Antal Dorati, Kurt Masur, Rafael Kubelik, Constantin Silvestri, Georges Prêtre și George Georgescu.

Valentin Gheorghiu a explorat cu interes și muzica de cameră. La prima ediție a Festivalului și Concursului Internațional "George Enescu" (1958), pianistul Valentin Gheorghiu și fratele său, violonistul Ștefan Gheorghiu, au primit premiul I pentru interpretarea Sonatei nr. 3 "în caracter popular românesc" de George Enescu. De asemenea, pianistul a cântat în ansamblul Trio București', împreună cu fratele său și cu violoncelistul Radu Aldulescu.

Valentin Gheorghiu a fost ales membru corespondent al Academiei Române în anul 2014 și a primit de-a lungul timpului premii și distincții importante, câteva dintre acestea fiind: Ordinul Național "Serviciul Credincios" - în grad de Mare Cruce, în semn de apreciere pentru "contribuția adusă la progresul și propășirea României" și Ordinul Național "Steaua României", "în semn de profundă apreciere pentru ceea ce a realizat în extraordinara sa carieră muzicală, în calitate de pianist și compozitor", ambele oferite de Președinția României; în 2021 a fost distins cu Marele Premiu al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, pentru întreaga activitate componistică și interpretativă.

Având un repertoriu extrem de vast, Valentin Gheorghiu a realizat înregistrări de o calitate excepțională - discografice, de radio și televiziune. La Editura Casa Radio au apărut câteva dintre cele mai valoroase imprimări ale maestrului: Cvartetul cu pian op.30 de George Enescu interpretat de Trio București și de violistul George Popovici în cadrul primei ediții a Festivalului Internațional George Enescu (17 septembrie 1958); albumul lansat în anul 2012 care cuprinde înregistrări realizate împreună cu pianista Roxana Gheorghiu (piese de Mozart, Schubert, Brahms, Poulenc); discul înregistrat în compania violonistului Gabriel Croitoru (Beethoven, Dvoűak, Enescu); Cvintete cu pian de Schumann și Enescu interpretate de Valentin Gheorghiu împreună cu Cvartetul Voces (2016).

Valentin Gheorghiu a fost, de asemenea, un apreciat compozitor, antologic rămânând concertul său pentru pian și orchestră.

Trupul neînsuflețit al lui Valentin Gheorghiu va fi depus mâine, 18 iulie, între orele 10 și 15 la Ateneul Român, pentru cei care doresc să aducă un ultim omagiu unuia dintre cei mai importanți pianiști români din toate timpurile.

Radio România Muzical va dedica memoriei maestrului emisiunile "Întâlnire cu capodopera" din perioada 17-21 iulie, ora 20.00, precum și ediții speciale ale emisiunii "Grădina de sunete" de sâmbătă și duminică (22 și 23 iulie 2023, între orele 10,00 și 12,25).

Dumnezeu să îl odihnească în pace!