Arhivă : Știri muzicale din Bucuresti Înapoi

Continuă Festivalul Internațional „George Enescu”

Publicat: sâmbătă, 7 Septembrie 2019 , ora 0.00
Postul nostru vă oferă și astăzi, 7 septembrie, o serie de transmisiuni directe de la concertele din cadrul Festivalului Internațional „George Enescu”. Începând cu ora 11:30, la Sala Auditorium a Muzeului Național de Artă al României are loc un recital de pian susținut de Charles Richard-Hamelin. Muzicianul canadian va prezenta lucrări semnate de Claude Debussy, Serghei Rahmaninov, George Enescu sau Serghei Prokofiev. Comentează Monica Cengher.
De la ora 13, pe scena Sălii Radio urcă Orchestra Filarmonicii „Mihail Jora” din Bacău. Sub bagheta lui Jayce Ogren, ansamblul va prezenta Concertul „Ipostaze 2” pentru clarinet, coarde și percuție, de Adrian Iorgulescu, Emil Vișenescu fiind solist și Concertul pentru vioară și orchestră de Adam Schoenberg, cu Anne Akiko Meyers solistă. Simone Rubino va fi protagonistul Concertului pentru percuție și orchestră de Avner Dorman, sub bagheta compozitorului. Jayce Ogren revine la pupitrul orchestrei pentru ultima lucrare din cadrul programului - „Montin Emeil” pentru vioară și orchestră, de Xiangang Ye. Soliștii lucrării sunt violonista Ziyu He și percuționista Eliza Drăgoi. Evenimentul va putea fi ascultat în direct pe frecvențele Radio România Muzical. Prezintă Laura Mânzat.
Seria „Recitaluri și concerte camerale” continuă și astăzi la Ateneul român. Începând cu ora 16:30, violonista Julia Fischer și pianistul Henri Bonamy vor prezenta lucrări precum Sonata pentru vioară și pian KV 378 de Wolfgang Amadeus Mozart, Sonata nr. 1 pentru vioară și pian de Johannes Brahms, Sonata a II-a pentru pian de George Enescu și Rapsodia „Tzigane” de Maurice Ravel. Cei doi muzicieni vor putea fi ascultați la Radio România Muzical și Radio România Cultural începând cu ora 16:30. La microfon - Sebastian Crăciun.
De la ora 19:30, la Sala Palatului, Orchestra Națională a Franței concertează sub bagheta lui Ion Marin. Programul serii cuprinde Suita nr. 1 pentru orchestră de George Enescu, urmată de Concertul pentru pian și orchestră de Maurice Ravel, solistă fiind pianista Alexandra Dariescu; în încheiere suita „Imagini” pentru orchestră, de Claude Debussy. Concertul va fi transmis în direct pe frecvențele Radio România Muzical și Radio România Cultural. Prezintă Andreea Kiseleff.
În seria „Concertelor de la miezul nopții”, pe scena Ateneului român va fi prezentată în această seară opera „Orfeu și Euridice” de Cristoph Willibald Gluck, în versiunea vieneză. Orchestra of the Age of Enlightenment, condusă de Laurence Cummings, va acompania soliștii - contratenorul Iestyn Davies și soprana Lydia Teuscher în rolurile titulare, împreună cu soprana Rowan Pierce în „Amore”. Concertul începe la ora 22:30, iar o cronică a evenimentului veți putea asculta mâine, 8 septembrie, în pauza transmisiunii directe de la ora 19:30.
Tot astăzi continuă și evenimentele internaționale din programul Festivalului „George Enescu”. La Teatrul Festivalului „Maggio Musicale” din Florența, orchestra și corul instituției concertează sub bagheta lui Fabio Luisi. Programul serii este alcătuit din Concertul nr. 1 pentru vioară și orchestră de Niccolò Paganini, cu Serghei Krylov solist, și Simfonia a III-a de George Enescu.
La Sala „Jeanne Lamon” a Trinity St. Paul Centre din Toronto, Canada, începe astăzi, 7 septembrie, seria de recitaluri „Tribut lui Enescu”. În această seară, violonistul Jonathan Crow și pianista Coral Solomon vor prezenta lucrări precum Impromptu concertant sau Toccata din Suita a II-a pentru pian de George Enescu, alături de lucrări semnate de compozitori precum Béla Bartók, Maurice Ravel, Eugène Ysaÿe sau Johannes Brahms.