Arhivă : Știri muzicale din Bucuresti Înapoi

Concert cameral Enescu-Brahms-Ravel la Ateneul Român

Publicat: miercuri, 8 Mai 2013 , ora 9.45

Filarmonica "George Enescu" prezintă miercuri, 8 mai, ora 19.00, în Sala mică a Ateneului Român, un concert cameral în interpretarea a doi talentați muzicieni: Aron Cavassi - vioară și Clementina Ristea-Ciucu - pian.

În program vom regăsi Sonata nr. 2, în fa minor, op. 8 de George Enescu, Sonata nr. 3, în re minor, op. 108 de Johannes Brahms și Tzigane de Maurice Ravel.

Aron Cavassi s-a născut în 1995 într-o familie de muzicieni, reprezentând pe linie paternă a cincea generație de interpreți. A început studiul pianului la 5 ani, orientându-se spre vioară în clasa I, ca elev al prof. Paul Theodorescu la Școala de Muzică și Arte Plastice Nr.3 din București; din clasa a VI-a își continuă studiile în clasa prof. Carmen Runceanu la Colegiul Național de Muzică "George Enescu". În paralel lucrează și cu maeștrii Alexandru Gavrilovici, Varujan Cozighian, Gabriel Croitoru, Liviu Cîșleanu, Dmitri Tombasov (Berlin); participă ca bursier la Academia Menuhin (Elveția, 2011), unde lucrează cu Liviu Prunaru și Maxim Vengherov. Palmaresul lui numără până în prezent aproape 50 de premii, dintre care amintim, din ultimii trei ani: Marele Premiu la Concursul de interpretare muzicală "Sigismund Toduță", Deva - 2010, Marele Premiu la Concursul național de interpretare și creație muzicală "Paul Constantinescu", Ploiești - 2010, Premiul I. la Olimpiada de interpretare instrumentală, etapa națională - 2011 (Cluj-Napoca), 2012 (București) și 2013 (Alba-Iulia). Aron Cavassi s-a făcut remarcat prin recitalurile susținute în București la Palatul Șuțu (2009), Muzeul Național "George Enescu" (2010, 2012), Ateneul Român, împreună cu pianistul Cristian Petrescu. În 2012, Aron Cavassi a fost de trei ori solist în concerte simfonice: la Filarmonica din Râmnicu Vâlcea, pe scena Ateneului Român împreună cu Orchestra Medicilor, și la Filarmonica "Mihail Jora" din Bacău.

Clementina Ciucu-Ristea (născută în 1969) a studiat pianul la Liceul de muzică "George Enescu" cu profesorii Constantin Nițu și Flavia Moldovan. În 1991 a absolvit Universitatea Națională de Muzică din București, unde a studiat cu profesorii Sandu Sandrin și Dan Grigore. La formarea sa artistică au contribuit distinșii pedagogi Sanda Bobescu, Aurora Ienei, Viorica Rădoi și maestrul Valentin Gheorghiu. A urmat un curs de perfecționare cu Lev Naumov (Italia, 1991), apoi un curs de specializare cu o bursă la Istituto Musicale "A. Benvenutti" (Italia) cu maestrul Bruno Mezzena (1992-1994). A primit numeroase premii la concursuri desfășurate în România și în străinătate, având o bogată activitate artistică cu recitaluri și concerte în România, Franța și Italia. În prezent este doctorand și asistent universitar la Facultatea de Interpretare Muzicală a Universității Naționale de Muzică din București.

Biletele se pot cumpăra de la Casa de bilete a Ateneului Român, str. Esarcu nr.5. Program: marți - vineri: 12.00 - 19.00; sâmbătă - duminică: 16:00 - 19:00 (când sunt programate concerte). Telefon: 021.315.68.75.