Știri muzicale din Bucuresti Înapoi

Junping Qian este castigatorul Concursului International de Dirijat Jeunesses Musicales Bucuresti!

Publicat: marți, 3 Octombrie 2017 , ora 0.00
În 30 septembrie a avut loc etapa finală a celei de-a VIII-a ediții a Concursului Internațional de Dirijat Jeunesses Musicales de la București. Cel mai bun tânăr dirijor din rețeaua internațională Jeunesses Musicales a fost declarat Junping Qian din China. Nil Venditti din Italia si Masane Ota din Japonia s-au clasat pe locurile doi, respectiv trei. Dirijorii Jorge Vazquez din Mexic și Michal Juraszek au primit premii speciale din partea juriului iar Alexandru Mihai Ilie a primit premiul pentru Cel mai bine clasat participant român.
Junping Qian are 27 de ani și în prezent studiază arta dirijorală la Universitatea de Muzică Hanns Eisler din Berlin. A câștigat unul dintre premiile concursului de dirijat Delun Li China National în anul 2012, a absolvit Institutul Curtis în 2013, a studiat arta dirijorală în cadrul Universității din Cincinnati cu Mark Gibson și, în cadrul școlii de dirijat Pierre Monteux din Maine, sub îndrumarea lui Michael Jinbo. Din 2014, mentorul său este Daniel Harding.
Etapa finală a concursului a avu loc în Sala Mare a Ateneului Român iar din juriu au făcut parte, printre alții, Sigmund Thorp, dirijor și profesor de dirijat la Academia de muzică din Oslo, Horia Andreescu, Director Artistic al Filarmonicii George Enescu, Vasile Cazan, director al Filarmonicii de Stat din Târgu Mureș, Christian Ehwald, profesor de dirijat la Academia Hans Eisler din Berlin și Jacek Rogala, director General al Filarmonicii din Kielce, Polonia.
Ioana Marghita